2023.március.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Avantgárd és/vagy kortárs — Konferencia, workshop és előadás a Billentyűkön

2 perc olvasás

babos_konferencia_meghivo.jpgKiberbáb, kísérletező tendenciák, a báblét alakzatai, a bábszínház és a poszthumanizmus kapcsolata – rendhagyó konferenciának és workshopnak ad otthont 2018. január 13-án a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a Vojtina Bábszínházzal közösen.

Billentyűk címmel az európai avantgárd bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát bemutató kiállítás látható február végéig a MODEM-ben. A különleges, több mint 700 négyzetméteren megrendezett interaktív tárlathoz kapcsolódó egész napos programra várunk mindenkit, aki szívesen meghallgatja, merre tart ma a bábművészet, teremt-e alkalmat határátlépésre a kortárs művészetek terén, és ha igen, hogyan, hová vezethet mindez a jelenlegi ismereteink tükrében, vagy másként közelítve: e határátlépések vezethetnek-e határtalansághoz.

A konferenciát követő workshopon a bábműfaj létének két nélkülözhetetlen eleme, a fény és az árnyék kap kiemelt szerepet – Blattner Géza sajátos színházi formanyelvét megidézve. A workshop résztvevői e két, megfoghatatlannak tűnő alkotóelemmel tesznek kísérletet az alkotásra, a Magamura Alkotóműhely művészeinek és Grosschmid Erik közreműködésével.

PROGRAM

9.30 Érkezés

10.00 Megnyitó: Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere

Előadások

10.15 Hova tűnik el a báb? Rekonstrukciók az avantgárd korszaktól a kibertérig. Prof. Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

11.15 A báb-lét alakzatai – Kísérletező tendenciák napjainkban. Goda Mónika PhD hallgató (ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola, Esztétika Program)

12.15 A bábművészet a poszthumanizmus tükrében. Hutvágner Éva bábtörténész (PIM-OSZMI)

13.15 Ebédszünet

Workshop

14.00 Fény és árnyék – workshop a Magamura Alkotóműhely tagjaival, Boráros Miledával és Boráros Szilárddal, valamint Grosschmid Erikkel. Bemutató és szabad kísérletezés 3 térben

18.00 Billentyűk. Blattner Géza kísérleti bábszínháza az avantgárd Párizsban – kötetlen kiállításlátogatás

19.00 Billentyűk-est felnőtteknek: a Vojtina Bábszínház előadása

20.00 Zárszó: Láposi Terka (Vojtina Bábszínház) és Kónya Ábel (MODEM)

A konferencia és a workshop egyaránt nyitott és ingyenes, de – az anyagigények felmérése érdekében – utóbbi regisztrációhoz kötött. Regisztráció a vojtina@vojtinababszinhaz.hu címen 2018. január 10-ig.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.