2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az athéni cserépedények igen népszerűek voltak az ókori Cipruson

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56818"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Amphorae.thumbnail.jpg" border="0" width="96" height="100" /></a></span>Az athéni fazekasok mesterműveit évszázadokon át exportálták a Mediterráneum egész térségében , de különösen kelendőek voltak Cipruson.

Az athéni fazekasok mesterműveit évszázadokon át exportálták a Mediterráneum egész térségében , de különösen kelendőek voltak Cipruson.

Az athéni fazekasok mesterműveit évszázadokon át exportálták a Mediterráneum egész térségében , de különösen kelendőek voltak Cipruson.

    Az antik kerámiaedények ókori kereskedelmét Niki Eriksson, a Göteborgi Egyetem kutatója tanulmányozta a Cipruson fellelt cseréptöredékek alapján. Vizsgálatai szerint az import a Kr.e. 6. században kezdődött, s a Kr.e. 300-as években ért véget – olvasható a  ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com) tudományos hírportálon.
    A ciprusiak különösen az ivókupákat, valamint az illatszerek tárolására szolgáló tégelyeket kedvelték. Nagy népszerűségnek örvendtek a bor és víz elegyítésére szolgáló kráterek, kétfülű öblös vázák, amelyek áldozati ajándékként is felajánlották isteneiknek.
    Az athéni cserépedények nemcsak jó minőségüknek, hanem díszes kivitelezésüknek is köszönhették népszerűségüket.
    "A kerámiatárgyak gazdag díszítése sokat elárul az athéniak hitvilágáról, az antik vázafestők személyiségéről, valamint a vásárlók ízléséről" – emelte ki Niki Eriksson.

nfj \ ifgg

MTI 2011. december 25., vasárnap 15:38

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.