2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az e-cigaretta tartós használata jelentősen ronthatja a szervezet működését

3 perc olvasás
eliquid-lotyik

Bárki azt gondolta, majd az e-cigi megoldja a dohányosok problémáját az most megtudhatja, hogy bizony ráfutott a jégre az e-cigivel. Azon túl, hogy számos cég gyárt házi lötyiket, ezeket megvásárolják a felhasználók, még a tudományos vizsgálat is azt igazolja, hogy az e-cigi és a hozzá használt eliquid: káros az egészségre, legalább annyira mint a nikotinos dohányrudak.

https://cdn.jwplayer.com/previews/fiq1EE7b

Két új tanulmány megállapította, hogy a gőzölő termékek hosszú távú használata ugyanolyan káros lehet a szívre, mint a normál cigaretta. A tudósok azt találták, hogy az elektronikus cigaretta tartós használata jelentősen ronthatja a szervezet véredényeinek működését , így az embereknél nagyobb a szívbetegség kockázata  – mondta Matthew Springer, a vizsgálat vezetője, a Kaliforniai Egyetem kardiológusprofesszora.

Az általános tapasztalat az eliquid piacon az, hogy ízre választanak a felhasználók, aminek eredetéről aligha sejtenek bármit is. Sajnálatosan a piac felhígult: van aki a mosókonyhájában pancsolja össze amit aztán elad, semmi köze a laboratóriumi tisztasághoz de még a higiéniát is erősen kétségesen alkalmazza a termékei gyártása során. Az, hogy emberek milliói szívnak olyan folyadékot / eliqudeket ízesítve és akár nikotin tartalommal) azt bizonyítja, hogy nem kellően figyelmesek az egészségüket illetően ezek a felhasználók és ezt kihasználva tömik zsebeiket degeszre a labor-patkányok film jellegzetes környezetét is akár nélkülöző, házi liquid gyártók.

Az eliquid életveszélyét már több tanulmány is taglalta

Az elsődleges veszély a tüdőbe jutó glicerin párlatban rejlik. A tüdő hörgői nem regenerálódnak. Ami elpusztul az már nem fejlődik újra. Még is több millió ember hiszi, hogy az eliquid a megoldás a büdös cigiről való leszokásnak.  Nagy-Britanniában körülbelül 3,6 millió ember dohányzik e-cigarettával, és a volt dohányosok gyakran használják a leszokás elősegítésére.

Charles Swanton professzor, az FCI klinikai tudósa és a Cancer Research UK vezető klinikusa szerint a gőzölés potenciális veszélyt jelent az emberek egészségére.

„Nem hiszem, hogy azt mondhatnánk, hogy a vaping feltétlenül biztonságos megoldás a dohányzás abbahagyására. Lehet, hogy biztonságosabb, de ez nem jelenti azt, hogy biztonságos” – mondta.

Ahogyan a szakmai is hezitál, láthatóan nyer az ügyeskedő lötyi gyártó eliquid mixerkedő cégek is: a vevő meg? Hihet amit akar, végül is: ha sokan szívjak még jó is lehet? Vagy nem?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.