Az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet a szájüregi rák korai felismerése és gyógyítása érdekében 2008-ban indult szűrési modellprogramot az idei évben is folyatja.

 

Az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet a szájüregi rák korai felismerése és gyógyítása érdekében 2008-ban indult szűrési modellprogramot az idei évben is folyatja.

Hazai statisztikák

  • A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2008-ban Magyarországon 2737 férfi és 935 nő új beteg volt, az ajak, a szájüreg, a nyak jól látható daganatával, amelyek korai felismerés esetén tökéletesen gyógyíthatóak.
  • Magyarországon 2007-ben 1292 férfi és 289 nő, összesen 1581 ember halt meg a fenti daganatok miatt.
  • Az elmúlt 8 évben (2000-2008 között) közel 30 ezer ajak- és szájüregi daganatos megbetegedést regisztráltak (22748 férfit és 7147 nőt) Magyarországon.
  • A férfiak vonatkozásában a szájüregi rák a harmadik halálok a rosszindulatú daganatos halálozás sorrendjében, míg a teljes lakosságot tekintve a hetedik daganatos haláloknak számít.

 

Az ajak- és szájüregi rák okozta halálozás Magyarországon drámaian megnőtt. A férfiak és nők esetében egyaránt első helyen állunk Európában. Még súlyosabb a kép, ha meggondoljuk, hogy az ajak- és szájüregi rákok esetében zömében olyan elváltozásokról van szó, amelyek már a betegség kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők, egyszerűen az ajak- és szájüreg alapos és szakszerű áttekintésével.

A szájüregi rák kialakulásának kockázati csoportja a középkorú vagy idősebb dohányzó és alkoholista férfi lakosok köréből kerül ki elsősorban. A dohányzás önmagában húszszoros, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig harmincszoros, a kettő együtt 600-szoros rizikónövekedést okoz! A két tényező az ajak, száj, garat rákos megbetegedéseinek mintegy 90 százalékáért felelős! A betegség kialakulásához hozzájárul a rossz szájhigiéne is. Megelőzhető, illetve korai felfedezéssel tökéletesen gyógyítható betegségről van szó.

2008-ban több, mint 200 alapellátásban dolgozó orvos megkezdte a 40 éven felüli lakosok szájüregi szűrését. A szűrés alkalomszerű, ami azt jelenti, hogy bármilyen panasz miatt az orvoshoz forduló páciens szájüregi rákszűrését is elvégzik.

A szűrés mindössze néhány percet vesz igénybe, eszközigénye egy jól világító lámpa, gumikesztyű, és egyszer használatos nyelvlapoc. Háziorvosok, foglalkozás-egészségügyi orvosok és fogorvosok kapcsolódtak be összesen 209-en, az ország 141 településéről. Az orvosok e-tanulással sajátították el a szűrési protokollt, amelyből on-line vizsgát tettek. Azt vállalták, hogy a rendelésükön bármilyen panasszal jelentkező 40 év feletti férfi és nő – egyszerű, öt perces – szűrővizsgálatát elvégzik, az eredményeket on-line továbbítják. Közel 70 ezer vizsgálat megtörtént, a modellprogram első évében, minden 300-adik páciens további szakvizsgálatra került.

2009-ben, a modellprogram folytatásaként az alkalomszerű szűrési rendszert továbbfejlesztettük. Az eddigi orvos partnerek szakdolgozói vették át a feladatot. A kiemelt eseteket az orvos ellenőrzi és küldi tovább a szakellátás felé. A fejlesztés másik eleme, hogy az alkalomszerű szűrés időtartama alatt a jól felkészített szakdolgozó táplálkozási és szájhigiénés tanácsokat is ad, így az ellátás kiegészül egészségnevelési – egészségfejlesztési elemekkel. A kiképzett és vizsgázott szakdolgozók első on-line részjelentései alapján több mint 10 ezer szűrés és tanácsadás már megvalósult.

Az e-tanulás és online adatközlés a szakdolgozók körében is jól alkalmazható módszer. Az alkalomszerű szűrési feladatok megosztásával az orvosok tehermentesíthetőek.

Az orvosok és szakdolgozók egybehangzóan kedvező lakossági fogadtatásról számoltak be. A szakdolgozók számára inkább sikerélményt, mintsem plusz terhet jelent ez az önálló feladat.

Az nyilvánvalóan látszik, hogy az egészségügyi ellátó rendszer, ezen belül az alapellátás jelentősége folyamatosan bővül, mind a betegség megelőzés, mind az egészségfejlesztés vonatkozásában.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet bízik abban, hogy a szájüregi rákszűrés és életmód tanácsadás jelentős lépés lehet az alapellátás és az egészségfejlesztés további együttműködésére.

Mind a szájüregi rák szűrésének módszertana, mind pedig a táplálkozási és szájhigiénés tanácsadás eszköztára alkalmas arra, hogy az eddig bevont 200 praxison túlmutatóan, a program országos gyakorlattá váljon. Ezt támogatja a weboldal is, amely az e-tanulás módszerével lehetőséget teremt az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók számára a programba való folyamatos bekapcsolódásra.

www.oefi.hu/szaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük