2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az én környékem Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból

4 min read
<p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/97694"><img class="image image-preview" src="/files/images/2015_12_17_071.jpg" border="0" width="471" height="314" /></a></span>Az én környékem</strong> <strong>Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból</strong> címmel multimediális kiállítás nyílt decemberben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében a Főváros által fenntartott Projekt Galériában.

Az én környékem Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból címmel multimediális kiállítás nyílt decemberben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében a Főváros által fenntartott Projekt Galériában.

Az én környékem Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból címmel multimediális kiállítás nyílt decemberben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében a Főváros által fenntartott Projekt Galériában.

Az én környékem – Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból kiállítás a pesti Belváros elmúlt száz évét privát felvételeken keresztül mutatja be multimediális formában. A családi archívumokból, valamint szenvedélyesen fotózó és filmező amatőröktől származó felvételek egyszerre várostörténeti dokumentumok és személyes emlékek. A városrészt a történeti megközelítésen túl, mint a benne élők életterét, a történelmi események által is befolyásolt egyéni sorsok környezetét vizsgálja. A személyes történetek – az időrendiség igénye nélkül – a városrészre jellemző élmények és adottságok mentén keresztezik egymást, vagy futnak akár egy élet hosszán át párhuzamosan. A privát nézőpont által a köztereken zajló történelem több érvényes megközelítése válik lehetővé. Az egyéni valóságok a kollektív emlékezet részévé emelkednek a mindannyiunk számára ismerős vizuális és kulturális fragmentumok megidézésével. A történeti, tematikus és formai szempontok alapján egymás mellé rendezett emlékek nemcsak a Belváros arculatának változásait, hanem a technikai médiumok fejlődését, a képrögzítésre szánt témák és pillanatok alakulását is felvázolják. A századforduló embere még percekig várakozott egy tökéletesen beállított városkép elkészülésére, míg a hetvenes évek fiatalságának már lényegesen közvetlenebb az objektívhez való viszonya. A reprezentatív célú portrékat az évtizedek folyamán felváltották a szabadidős, véletlenszerűen elkapott pillanatok. A huszadik század során a fotó és a mozgókép egy szélesebb társadalmi réteg közös vizuális nyelvévé vált.  

A kiállítás anyaga a párokba rendezett állóképek, valamint a super8-ra rögzített mozgóképek két nagyobb egységére tagolódik, amelyek a 19. század végétől egészen a kilencvenes évekig terjedő időszakot ölelik fel. A képpárok egymást kiegészítve vagy ellenpontozva, térbeli és történeti kapcsolatot teremtve vonultatják fel a jól ismert belvárosi helyszíneket és hangulatokat, melyeket még átélhetőbbé tesznek a rövidfilmes formában összeállított korabeli filmre rögzített felvételek.

A Belváros Budapest egyik legrégebbi városrésze, amely a sok változás ellenére is megőrzött valamennyit a századforduló hangulatából és középkori városszerkezetéből. A Belváros a 19. század elején lebontott városfal mentén emelt emblematikus épületekkel, és az egyre karakteresebb formát öltő polgári miliővel egy tágabb kulturális és kereskedelmi régióvá bővült. A második világháború okozta károk, majd a szocializmus idején a modernizmus szellemében épült objektumok, valamint a metró is sokat alakítottak a környék arculatán. A Belváros amellett, hogy a moziba, színházba, múzeumba és kávéházba járás több mint száz éves helyszíne, történelmi eseményeknek és egyéni történeteknek egyaránt színtere.

Gif: https://giphy.com/gifs/3o8dp71kY7KlGVSaVG (Kredit: Váci utca,1976, Super8.hu)

 

Kurátor: Magyar Fanni; médiaművész: Esteban De La Torre

A kiállítás anyagának forrása: Fortepan fotóarchívum, Super8.hu filmarchívum

A kiállítás látogatható:2015. december 18-tól 2016. január 30-ig. 
Nyitva tartás Keddtől szombatig, 14:00-től 20:00 óráig.
Cím:Projekt Galéria, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.

Facebook.com/varosarculat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.