2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az év utolsó hetében csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57050"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image2_315.thumbnail.jpg" border="0" alt="Országos Epidemiológiai Központ (OEK)" title="Országos Epidemiológiai Központ (OEK)" width="100" height="65" /></a></span>Az év utolsó hetében - a szabadságolások és a tanítási szünet miatt - az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma - tájékoztatta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az MTI-t.

Országos Epidemiológiai Központ (OEK)Az év utolsó hetében – a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma – tájékoztatta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az MTI-t.

Országos Epidemiológiai Központ (OEK)Az év utolsó hetében – a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma – tájékoztatta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az MTI-t.

    A járványügyi helyzetről szóló legfrissebb jelentés szerint nagyjából harmadannyi, összesen 3300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel 2011. december 26. és 2012. január 1. között, mint a megelőző héten.
    Az OEK-hez beküldött minták közül egyben sem mutatták ki az influenza vírust, de még influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról sem érkezett jelentés a múlt év utolsó hetében.
    Az 52. héten az ország egy közigazgatási területén emelkedett, tizenkilenc területén csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága a megelőző héthez képest. A 100.000 lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Nógrád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében volt a legalacsonyabb,  Pest és Vas megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb.
    Az orvoshoz fordulók életkorának megoszlása szerint a múlt héten a betegek csaknem 12 százaléka volt 14 éven aluli gyermek, több mint 14 százalékuk 60 éven felüli. A betegek mintegy 38 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, több mint 35 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjából került ki.
    Az Országos Epidemiológiai Központ összesítéséből az is kiderül, hogy az előző influenzaszezonhoz képest az ország valamennyi területén mintegy 10-20 százalékkal magasabb az ingyenes oltóanyagok felhasználása.
    A 2011/12. évi szezonra kiadott térítésmentes influenza oltóanyagból december 9-ig az ország területeire eljuttatott 1 millió 250 ezer Fluval AB oltóanyag csaknem 64 százalékát használták fel. Három megyében, Fejér, Somogy és Veszprém megyében, a kiadott vakcina már több mint 80 százalékát megkapták a térítésmentes védőoltásra jogosult veszélyeztetettek.
    Az OEK jelentése szerint "a terület oltóanyag felhasználásában az előző évben tapasztalt nagy különbségek csökkentek, 55 és 85 százalék között változott a területenként felhasznált oltóanyag aránya". Szintén "lényegesen kedvezőbb" a három év alatti rizikócsoportba tartozó kisgyermekek oltottsága. A megyei népegészségügyi szervekhez kiszállított ötezer adag oltóanyag több mint felét, összesen 54 százalékát használták fel az első összesítő jelentés időpontjáig, december 9-ig.
    Az OEK-nek a receptre kiválható, vagy oltópontokon megkapható oltások mennyiségéről nincsenek adatai, az epidemiológiai központ oltóanyaghiányról nem tud – tették hozzá.

bkdi \ bri

MTI 2012. január 5., csütörtök 4:19

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.