Kéri György sokáig kukás, majd egyik pillanatról a másikra skótdudás akart lenni. Gyermekkori hirtelen döntését sikerre vitte, és ma nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte elismert művész, akit a hangszer őshazájában, Skóciában is tárt karokkal várnak.

 

Kéri György sokáig kukás, majd egyik pillanatról a másikra skótdudás akart lenni. Gyermekkori hirtelen döntését sikerre vitte, és ma nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte elismert művész, akit a hangszer őshazájában, Skóciában is tárt karokkal várnak.

 

Az Utazás kiállítás forgatagában pillantottam meg Kéri György alakját, de rögvest el is vétettem szemem elől a nagy tömegben. Pedig már előre örültem, hogy valahol hallani fogom általam is kedvelt dudálását. No, nem az olyan dudálásra gondolok, mint Önök, hanem az igazi hamisítatlan skótdudálásra. Rövid idő elteltével rájöttem, mikor megláttam a LikeFest pavilonját, hogy mit is keresett a kiállításon Kéri.

 

Van egy hely, Pusztaottlaka, amit eddig nem ismertem, de merem feltételezni, hogy Önök sem, ahol sporttörténelmet írnak, mivel Magyarországon először rendezik meg a Skót Felföldi Játékok Világbajnokságát, ráadásul mindezt Pusztaottlakán a LikeFest-en.

A Felföldi Játékok a világ egyik legrégebbi, folyamatosan megrendezésre kerülő kulturális és sporteseménye. Felvonultatja Skócia összes emblematikus ismertető jegyét, mint például a skót szoknyát, a dudákat, dobokat, táncokat, ételeket, italokat és természetesen a heavygamest, az erős emberek viadalát. Az eddigi legnagyobb versenyt Gathering-ben rendezték meg, ahol 300 ezer néző vett részt. A résztvevő 15 ország kvalifikáció során választja ki a legerősebb emberét, aki indulhat a világbajnokságon. Az egész földkerekség legerősebbjei augusztus 18-19-én a LikeFest-en mérik össze erejüket.

Miként olvashatták, hogy skót szoknya, duda, stb. hát itt lép a képbe Kéri, bizonyára bemutatót tartott a pavilonnál és ott lesz a Felföldi Játékokon.

 

Első alkalommal egy budapesti Burns-esten a skót kocsmában a „haggis" ünnepélyes felvágása után hallottam Kérit muzsikálni. Lenyűgöző volt, ahogy skót szoknyában  

nyomta és fújta a bőrt és szólt az igazi skót melódia. A teremben lévő született skótok szinte a könnyeiket törölgetve hálálkodtak az otthoni hangulat megidézéséért. És míg a magyar asztaltársaim azon tanakodtak, hogy vajon mi van a szoknya alatt, engem az érdekelt leginkább, hogy kerül a csizma az asztalra, azaz miként lesz egy talpig magyarból megszólalásig – és nemcsak dudaszóig – talpig skót.

 

Kéri György, az első és sokáig egyetlen magyar skótdudás hatévesen döntötte el, hogy a misztikus kelta hangszernek szenteli életét. Mint mesélte, a „dudavonás" családi örökség, hiszen több rokona él Skóciában, ő mégis úgy gondolta, itthonról hódítja meg a világot.

Több mint 900 koncerttel, európai turnékkal a háta mögött, nyugodtan állíthatjuk, hogy sikerült, ráadásul Skóciában is elismerik, ahol a zenei hagyomány megújításában is részt vesz.

 

„Sosem találkoztam furcsálló tekintetekkel, amikor skót népviseletben kiálltam dudával a színpadra, úgy érzem, inkább hiányolták az effajta előadást" – árulta el Kéri György. „A skótdudás mindenki kedvence: a nők arra kíváncsiak, mi van a szoknya alatt, a férfiak pedig arra, milyen a jó whisky. Ilyenkor megállok egy pillanatra, elmondom a hölgyeknek, hogy alul bizony nincs semmi. A férfiakat pedig meghívom egy kis kurzusra, ahol bemutatom nekik a skótok kedvenc fajdkakasos scotch-át."

 

Bármilyen meglepő ugyanis, a whisky elválaszthatatlan a dudálástól.  A duda belülről a whisky és a sör (ale) alapanyagával van kikenve, hogy ne eressze ki a levegőt. Ez igazán akkor működik, ha játék előtt a dudás whiskyt, vagy sört iszik, és ezt visszaleheli a dudába.

 

„Én Famous Grouse-zal hangolok, fellépés előtt egy vagy két kupicával mindig megiszom. Ez energialöketnek sem utolsó, a dudálás ugyanis iszonyú erőfeszítés. Olyan feladat, mint feszesre fújni egy hatalmas strandlabdát miközben négy lyukból süvít ki belőle a levegő. Nem könnyű munka, olyan erővel kell fújni, hogy a nyaki ereim rendszeresen pattanásig duzzadnak, a fúvókába belemélyednek a fogaim. Egyszer még ki is törtem egyet"– mesélte nevetve a magyar skótdudás.

Kéri György azonban az embert próbáló muzsikálás minden pillanatát élvezi, kivéve talán a hangolást, amit nem kevesebb, mint hét év elsajátítani. A több száz hagyományos dal betanulása csak ezután következhet, ehhez azonban az ősi kelta kultúra földjére, Skóciába kell utazni.

 

„Évente kétszer jártam szemeszterekre, de sosem lehet kijelenteni, hogy már mindent tudsz a dudálásról. Örülök, hogy ott is elismernek, sőt, a segítségemet kérték a hagyomány technikai és zenei megújításában. Én szívesen játszom világzenéket vagy slágereket, egy kis frissesség pedig jót tesz a tradícióknak is" – tette hozzá zseniális dudásunk, aki Puccini Pillangókisasszonyát vagy Celine Dion „My heart will go on" című világsikerét is áthangolta már. Mint mondja, észrevétlenül rááll a füle a skót motívumokra, a zenéket mindig skótdudásként értékeli, és mindez olyan természetes neki, mint a levegővétel.

„Nem kell kockákat öltenem magamra, Scotland-feliratos gúnyákat felvennem, úgy érzem meztelenül is dudás vagyok. Én így látom a világot, a dudás szemüvegén keresztül."

 

Ezek után ugye elhiszik, hogy „Az igazi férfi szoknyát hord".

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük