2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az MFB garanciavállalásával folytatódhat az ország egyik legnagyobb beruházásának kivitelezése

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/34999"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/q2-02bme.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>Stabil finanszírozási háttérrel folytatódik az ország egyik legnagyobb beruházásának kivitelezése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lágymányosi épületegyüttesénél. </p><p>

q2 02bme.thumbnailStabil finanszírozási háttérrel folytatódik az ország egyik legnagyobb beruházásának kivitelezése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lágymányosi épületegyüttesénél.

q2 02bme.thumbnailStabil finanszírozási háttérrel folytatódik az ország egyik legnagyobb beruházásának kivitelezése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lágymányosi épületegyüttesénél.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) garanciavállalással kapcsolódott be a PPP konstrukcióban megvalósuló új oktatási épület finanszírozásába. Látványos szakaszához érkezett a 2007. év végén megkezdett építkezés, amely elérte a szerkezetkész állapotot. Az építőiparban hagyomány, hogy a kivitelezők ezt a fázist megünneplik, így 2009. december 4-én dr. Péceli Gábor a BME rektora és Gerencsér László a Hérosz Zrt. elnöke a szerkezet legmagasabb pontjára helyezte el a bokrétát.

 

  spacer
    2009. július 1-jén újraindult a Q épület 2007-ben megkezdett építése a BME lágymányosi campusán. Márciusban, közel 25 százalékos készültségi állapotnál a Hérosz Zrt. felfüggesztette a kivitelezést, mivel a gazdasági válság hatására megváltozott környezetben nem talált finanszírozót. A probléma megoldódott, a K&H és a Raiffeisen Bank konzorciális finanszírozók felkérésére a kivitelezés alatt és az üzemeltetés első évében az MFB garanciavállalóként részt vesz a beruházásban. Az új épület 33.400 m2-el bővíti az egyetem alapterületét. A 2010-es őszi szemeszterben 3600 hallgató veheti birtokba az új oktatási helységeket. A Q épületegyüttesben a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar tanszékei kapnak helyet.

    A Lágymányosi Egyetemi Campus története immár több mint egy évtizedes történetet tudhat maga mögött, kezdve az 1996-os EXPO koncepciójától, az időközben lezajlott egyetemi fejlesztéseken át az Infopark megvalósult beruházásával bezárólag. E hosszú folyamat egyik kiemelkedő eredménye a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új fejlesztése, amely a fenti folyamatba illeszkedik, és egységes, befejezett egésszé alakítja a nagy ívű területfejlesztési koncepciót.

    A BME épületállománya 3 nagy campus területre osztható – az első, műemléki jellegű campus 1902-09 között épült, s a mai K, Ch, F, Könyvtár épületeket foglalja magába, a második rész, a Bertalan Lajos utcától a Petőfi hídig jellemzően 1950-75 között került beépítésre, a harmadik, a déli campus története pedig az 1998-ban átadott Informatikai épülettel kezdődött.

    A meglevő I épület mellett felépülő Q épület már nevében is sugallja a magas szintű kutató-fejlesztő és oktató tevékenységet. Ahogy a történeti campus tervezői a helyszín kiválasztásakor a jövőbe néztek, ugyanez a gondolat vezette az új épület tervezőit is. Az épület tervezési munkálatait Lázár Antal építész, a BME egyetemi tanára irányította.

    A megkötött Bérleti és Szolgáltatási Szerződés szerint a Q1 épületet a BME 20 éves határozott időtartamra visszabérli a beruházó H2Q Kft.-től. Ebben az épületben tanszéki irodák és helyiségek, előadók, szemináriumi termek kerülnek elhelyezésre, az alábbi funkciók szerint:
    Tanszéki területek
    Oktatási területek (szemináriumok, kis előadók)
    Nagy előadók
    Kisegítő helyiségek
    Közlekedők
    Gépészeti helyiségek

    Az épület két tömbből áll, amelyek között az aula fölött helyezkednek el a 424 és 362 fős előadók. Különlegessége és egyben nehézsége a kivitelezésnek, hogy a két szárny közé tervezett, egyedi előregyártott vasbeton szerkezetű és egyedi acélszerkezetű nagyelőadók 20 fm-es fesztávval készülnek. Az épület belső kialakításánál a tanszéki standard követelményekkel együtt a nagy forgalmú terekre vonatkozó speciális követelményeket egyaránt figyelembe vette a tervező.

    Az épülethez mélygarázs csatlakozik, épület-felügyeleti rendszer kerül kialakításra a XXI. század igényeinek megfelelő informatikai szolgáltatásokkal együtt. Az épületet különleges fényjátékai is kiemelik majd a környező egyetemi épületek köréből.

    A -1 szinten kerülnek elhelyezésre a laborok, a légkezelők gépészete, és az üzemeltetés számára fenntartott helyiségben a gépház. A -2 szint közlekedői mellett kialakuló helyiségek a létesítmény üzemeltetését biztosító általános funkcióval rendelkeznek. A szellőző gépház 2 szintes belmagasságú. Az épület alatt található mindkét pinceszintet fölhasználják gépkocsik (399 db) elhelyezésére. A földszintre a nagy létszámú előadók kerültek és a további közönségforgalmi funkciók (pl. büfé). A déli szárnyban egy közbeiktatott, magasföldszint is kialakításra került, ahol a fölötte lévő szintekkel (1-3 emelet) azonos, döntően tanszéki funkciók találhatók. A 4. szintre oktatók, előadók és egyéb gépészet kerül. Az 5. szinten a gépészet kültéri egységeit helyezik el.

    Az előkészítési és pályáztatási munkák folyamatosan zajlanak, az épület tervezett átadása
2010. szeptember 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.