A legújabb ember-központú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen.

 

A legújabb ember-központú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen.

 

Az esemény utolsó napján rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot, melyen a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén zajló fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről hallhatnak előadásokat az érdeklődők. A workshop július 28-án kora délutánig az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületében zajlik majd; az esemény nyilvános, minden látogató számára nyitott.

 

A szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké és a személyi asszisztens robotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor a robotok alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitás meghatározó szabványoknak. A nemzetközi robotikai szabványosítás egy bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. Magyarország évek óta aktívan részt vesz ezekben a munkabizottságokban, ahol a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT, http://mszt.hu) hivatalosan is tag.

 

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a TC 299 Robotics (robotika) bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán. Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szerviz robotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok, az otthon ápolási robotok, a rehabilitációs és a sebészeti robotok. Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok.

 

Az ISO/IEC robotikai ülést az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központja (EKIK, http://ekik.uni-obuda.hu/) bonyolítja le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK, http://irob.uni-obuda.hu/). A rendezvényen 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője vesz részt 10 napon át. A hagyományt követve az esemény utolsó napján, 2017. július 28-án rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében (1034 Budapest, Bécsi út 96/B). A 9-től 14 óráig tartó rendezvényen a meghívott előadók számolnak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén, és amelyen minden érdeklődő részt vehet.

 

Egy ilyen kiemelt nemzetközi esemény azért is fontos, mert megteremti a lehetőséget a helyi vállalkozások, kutatócsoportok számára az ISO/IEC képviselőivel való interakcióra. Az Óbudai Egyetem szervezésében megvalósuló rendezvényt az osztrák ACMIT kutatóközpont (Austrian Center for Medical Innovation and Technology, www.acmit.at) és az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzata is támogatja.

 

http://uni-obuda.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük