2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

3 perc olvasás

bneicon_russian_bondsoviet_union-1953-bonds-10-obverse_copy.pngA befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.

 

Van tehát érdeklődés a kockázatos orosz eszközök iránt, és a szankciók esetleges enyhítésével az orosz vállalati kötvények iránti kereslet a jelenleginél is lényegesen szélesebb lehet. De vajon kell-e félniük a befektetőknek az orosz kötvényektől? Az igazság az, hogy ha egy befektető kedveli a feltörekvő piacokat, de tart az egyesült államokbeli infláció növekedésétől, akkor az orosz kötvénypiac figyelemre méltó megoldást jelent, mivel kevésbé függ az egyesült államokbeli hozamoktól, mint más feltörekvő régiók.

 

Ennek több oka is van. Az egyik legfontosabb az, hogy Oroszország mindig is törekedett arra, hogy független legyen a Nyugattól. Ennek szellemében növelte az ország központi bankja az aranytartalékokat a 2014-es szankciók életbe lépése után, azzal a céllal, hogy kevésbé függjenek a dollártól.

 

Egy másik fontos tényező Moszkva és Peking egyre erősebb kapcsolata. Szeptember folyamán a CEFC China Energy, az energia- és a pénzügyi szektorban meghatározó kínai vállalat 14,16%-os részesedést vásárolt a Rosznyeftyben, Oroszország vezető olajkitermelő vállalatában. A világ meghatározó energiafogyasztójának és energiatermelőjének szorosabb kapcsolata az oroszok számára egyben az amerikai és európai befektetőktől való függőség enyhülését is jelenti.

 

Az orosz lépések tudatosságával és racionalitásával már a nemzetközi befektetők is egyre inkább tisztában vannak, és igyekeznek ott lenni az orosz államkötvény-kibocsátásoknál, különösen akkor, ha ez dollárban történik.

 

A szeptemberi 30 éves Eurobond kibocsátást nagyrészt az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban jegyezték le. A nagy kereslet lenyomta az orosz papírok hozamait, a tízéves orosz államkötvény hozama például jelenleg a 2013-as szinten áll – vagyis ott van, ahol a krími események és a szankciók bevezetése előtt volt. Sokak szerint az orosz eszközök túlvásároltak, és lassan ideje lesz eladni őket. De ha azt nézzük, hogy egyre nő az egyesült államokbeli kamatemelés esélye, és mindenütt alacsony hozamok vannak, akkor felmerül a kérdés: hol lehet még jó hozamokat találni Oroszországon kívül?

Althea Spinozzi, Saxo Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.