2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Badacsonyi születésnap az Utazás Kiállításon

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58426"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/RegiojaroBusz.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület egy sikeres TDM szervezet és az Utazás kiállításon ünnepli 5. születésnapját! A Badacsony Régió -(Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Ábrahámhegy)- turisztikai kínálata ezúttal új formában és új megjelenéssel, de feleakkora költségvetéssel jelenik meg. A Balaton Régió nagy standján lesznek társkiállítóként, egy 40 négyzetméteres sarokstandon, ahová attrakcióként és egyben kiállítási installációként a Badacsonyi Régiójáró buszt állítják fel.</p> <p> 

regiojarobusz.thumbnailA Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület egy sikeres TDM szervezet és az Utazás kiállításon ünnepli 5. születésnapját! A Badacsony Régió -(Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Ábrahámhegy)- turisztikai kínálata ezúttal új formában és új megjelenéssel, de feleakkora költségvetéssel jelenik meg. A Balaton Régió nagy standján lesznek társkiállítóként, egy 40 négyzetméteres sarokstandon, ahová attrakcióként és egyben kiállítási installációként a Badacsonyi Régiójáró buszt állítják fel.

 

regiojarobusz.thumbnailA Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület egy sikeres TDM szervezet és az Utazás kiállításon ünnepli 5. születésnapját! A Badacsony Régió -(Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Ábrahámhegy)- turisztikai kínálata ezúttal új formában és új megjelenéssel, de feleakkora költségvetéssel jelenik meg. A Balaton Régió nagy standján lesznek társkiállítóként, egy 40 négyzetméteres sarokstandon, ahová attrakcióként és egyben kiállítási installációként a Badacsonyi Régiójáró buszt állítják fel.

 

A busz reményeik szerint az egész Balaton stand színvonalát és látogatottságát emelni fogja.

A busz belsejében zajlik majd az információnyújtás, valamint filmvetítés. A vendégek a buszra felszállva és ablakaiból kitekintve a szemet gyönyörködtető badacsonyi tájat és a Szigligeti Várat pillanthatják majd meg, köszönhetően a busz mögötti L alakú falat borító háttérképnek. A buszban helyet foglalva pedig megtekinthetik a Badacsony Régiót bemutató filmjeiket. A buszon kívül a standon óránként kvízjátékot tartanak, ahol a résztvevők Badacsony és környékével kapcsolatos tudásukat tehetik próbára és nyerhetnek értékes nyereményeket. A standon attrakció lesz még a borkóstoltatás, ahol a borosgazdák váltják majd egymást a négy nap során.

A Herendi Porcelánmanufaktúra jóvoltából, – az Egry József Múzeumban rendezendő Herendi kiállítás beharangozása céljából – egy porcelánfestő munkatársuk péntek – szombat és vasárnap porcelánfestést, arc- és testfestést, valamint körömdíszítést fog végezni.

 

A 2007. március 1-je óta – tehát pontosan öt éve – turisztikai desztináció menedzsment (röviden TDM) szervezetként működő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jelenleg négy önkormányzattal (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Szigliget) együttműködve példaértékű eredményeket ért el a turizmusfejlesztés területén.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, mely a gyenesdiási minta alapján szerveződött újjá 2007-ben, jó példa a térségi összefogásra. Az egyesületet egy 9+4 fős elnökség irányítja, a plusz 4 fő delegált a 4 tagönkormányzat embere. Az önkormányzatok az Egyesülettel kötött együttműködési megállapodás alapján a működési költségek 65 %-át biztosítják, amely ezen felül tagdíjakból, pályázati pénzekből és szponzorációból gazdálkodik. A szakmai munkát a 3-fős munkaszervezet végzi, melyet a TDM menedzser irányít. Az egyesületben a taglétszám folyamatosan nő, a megalakuláskor 66 tagot számláló egyesület jelenleg 228 tagot számlál. Köztük a turizmusban közvetlenül érintett szállásadók és vendéglátóhelyek, utazási irodák és borosgazdák mellett megtalálható a virágostól a kozmetikán át az ajándéküzletig és a taxisig minden egyéb szolgáltató is, amelyeknek szintén érdekük, hogy minél több turista keresse fel a térséget.

 

A 228 tagot számláló Egyesület egyik fő célkitűzése az elő-és utószezoni vendégforgalom élénkítése." – mondta Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület TDM menedzsere. „Ennek jegyében indítottuk el 2007-ben a Borbarangolás rendezvénysorozatot. Tagjaink összefogásával februártól folyamatosan nyitva tartó pincék és éttermek, s természetesen a szálláshelyek is várják a kedves borszerető látogatókat Badacsonyban, Badacsonytördemicen, Ábrahámhegyen és Szigligeten. A nyitva tartó pincék és vendéglők heti turnusokban váltják egymást, szombat esténként pedig az éppen soros borosgazda ínyenc borvacsorával várja a vendégeket."

 

Az egyesület tagok és támogatók példaértékű összefogásának köszönhetően 2009 nyarán elindulhatott a Badacsonyi Régiójáró. A Pünkösdtől szeptember közepéig Badacsonyból a Szent-György-hegyre, Szigligetre, Salföldre és Ábrahámhegyre menetrend szerint közlekedő Régiójáró busz igénybevételével a vendégek fáradtság nélkül, kockázatmentesen járhatják végig a régió nevezetességeit és kóstolhatják meg a borvidék zamatos borait. A buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, aki bemutatja a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát. A busz elő- és utószezonban hétvégente, főszezonban naponta közlekedik.

 

Badacsony nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a sportokat kedvelő, aktív turistáknak is páratlan lehetőségeket biztosít. Az „Óriások Földjén" a csodálatos természeti adottságok mellett, kerékpározók, teljesítmény túrázók, nordic walking kedvelők egész évben szervezett túrákon vehetnek részt.  Áprilisban kerül sor az ország első, nemzetközileg minősített nordic walking pályarendszerének felavatására, melyet az Egyesület pályázati támogatásból és az önkormányzatok, valamint a tagok támogatásával valósított meg.

A 4 pálya a térség legszebb helyein található: kettő a Badacsony-hegyen, egy Szigligeten, egy pedig a Badacsonyörsöt és Ábrahámhegyet összekötő Klastrom-völgyön ill. a Kápolna-völgyön halad keresztül. A természetkedvelők nagy örömére novemberben felavatták a Badacsony-hegyen található újjáépített Kisfaludy-kilátót, melynek erkélyéről a

Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. A hegy legmagasabb pontján lévő korábbi kilátó funkcióját már nem tudta ellátni ezért is volt szükség az új kilátó megépítésére. Így került megtervezésre a régi 10,5 m magas torony helyett egy új 18 m magasságig emelkedő kilátótorony. Minden szint egy nagy kiterjedésű pihenőkét funkcionál, ahonnan folyamatosan juthatunk egyre följebb és följebb a fokozatosan világosodó, kitáruló tetőpontra, ahol végre elénk tárul a teljes körpanoráma, a Balatontól a Tanúhegyekig.

 

Az Egyesület tagönkormányzatai közül kiemelkedik Szigliget a turizmus fejlődését elősegítő szemléletmódjával. Hangsúlyozni kell a település szlogenjét, „Egész évben Szigliget". Ennek jegyében már január 1-jén elkezdődött a programkínálat, még pedig az idei évben először megrendezett „Újévi csobbanás a Balatonban" elnevezésű rendezvénnyel, mely az idei nagy sikerre való tekintettel jövőre is megrendezésre kerül, várhatóan száz körüli résztvevővel és többezres közönséggel. Kiemelkedő rendezvény még az augusztus első hetében megrendezett Szigligeti Nyári Napok, illetve az ősz legjelentősebb Balatoni programja, a Süllőfesztivál, melynek a látogatottsága évről évre nő. Az idei évben programhelyszínként a Csonka-torony és környéke bekapcsolódik a „vérkeringésbe", valamint júliusban és augusztusban heti két alkalommal csikós bemutatók várják a látványos lovas programok kedvelőit az Esterházy pince mellett kialakított bemutató téren.

 

Az Egyesület koordinálásával a 4 településen mára egy egész évet felölelő rendezvénysorozat várja a vendégeket. Évről évre nő a minőségi szolgáltatást igénylő turisták száma, akiket kiváló, vulkanikus borokkal, helyi specialitásokat nyújtó éttermekkel, új szálláshelyekkel vár Badacsony és környéke. Az agroturizmus fejlődésével egyre több kistermelő kínál különleges bio- és organikus termékeket, melyeket vasárnaponként Káptalantótiban az őstermelői piacon kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a kedves vendégek.

 

A térségi összefogás révén az Egyesület egyre több pályázati forrást tud bevonni a desztináció turizmusának fejlesztése érdekében. A szervezet 2010-ben 48 348 510 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-dunántúli Operatív Program „Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek támogatása" pályázat keretében „A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, mint balatoni turisztikai desztináció menedzsment szervezet fejlesztése" című projekt megvalósítására. A másik komoly forrás a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás „ Infoterminál rendszer kiépítése célterületre" pályázati felhívása keretében elnyert 12 675 000 Ft támogatás.

A két pályázatból megvalósuló fejlesztések a desztináció hosszú távú, fenntartható és versenyképes fejlődését hivatottak elősegíteni.

www.badacsony.com

http://www.facebook.com/badacsonyi.ceh.turisztikai.egyesulet

 

Néhány fontos információ az Utazás kiállításról :

Hivatalos megnyitó március 1-én 11 órakor.
Beszédet mond:
– Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója
– Borkai Zsolt, olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
– Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója
– Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke

Külföldi díszvendég: Lengyelország
Belföldi díszvendég: Debrecen
Kulturális díszvendég: a 110 éves halasi csipke.

Az Utazás kiállítás az idén az olimpiák körül forog.

Az Olimpiai Pavilonban több mint 30 sportág mutatkozik be, több mint 150 sportoló részvételével, köztük mintegy 90 olimpiai bajnokkal, akik a felállított küzdőtereken bemutatókkal, játékokkal, vetélkedőkkel ismertetik meg saját sportágukat, lehetőséget biztosítva, hogy az érdeklődők maguk is kipróbálják a sportágakat. Emellett a közönség megismerkedhet a paralimpiai sportágakkal, divatbemutatón tekinthetik meg a látogatók az olimpikonok londoni viseletét. 11 kiállítás is megtekinthető lesz az Olimpiai Pavilonban.

Az Olimpiai Pavilon fővédnöke Borkai Zsolt olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, védnökei Czene Attila, olimpiai bajnok és sportért felelős államtitkár, valamint

Dr. Gémesi György a Nemzeti Sportszövetség elnöke.
Házigazdák: Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, az Aranycsapat tagja, Pulai Imre olimpiai bajnok és Rudolf Péter színművész.

A színpadra 42 olimpiai bajnokot hívtak meg beszélgetésre, élménybeszámolóra, melyet sportpályafutásukról, eredményeikről filmek bejátszásával tesznek még élvezetesebbé. Ide várják többek között:
– Kovács István, ökölvívó olimpiai bajnokot
– Nébald György, vívó olimpiai bajnokot
– Dr. Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót
– Dömötör Zoltán, olimpiai bajnok vízilabdázót, az Olimpiai Bajnokok Klubjának jelenlegi elnökét
– Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok kajakozót.
Olimpiai vetélkedő a Pegazus Sport Tours támogatásával március 4-én 13 és 15 óra között.
Színpadi bemutatók minden nap 10-től 17 óráig, amit salsa tánc bemutatóval kezdenek.

 

Az Utazás kiállítással együtt zajlik a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és a Port.hu Bringaexpo is.

A belépőjegy teljes vételára levásárolható a Gulliver Üdülési Licitek weboldalon.

http://www.gulliver.hu/hungexpo

http://www.utazas.hungexpo.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.