2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Baleseti adót február végéig van idő fizetni

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57716"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_488.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Bár a baleseti adó bevezetése körül a szűkre szabott határidők miatt merültek fel kérdések, melyek megválaszolása a közvélemény számára is kihívást jelenthetett, a 2012. február 15-ig postázásra kerülő csekkek döntő többsége már az adóval megemelt díjról szól, egy részük pedig önállóan az adóról (ha korábban már befizették az ügyfelek a díjat). Így a csekk szokásos módon történő befizetése esetén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) rendelkező ügyfeleket semmilyen további kellemetlenség nem érheti - hívja fel a figyelmet a Magyar Posta Biztosító. </p> <p> 

images 488.thumbnailBár a baleseti adó bevezetése körül a szűkre szabott határidők miatt merültek fel kérdések, melyek megválaszolása a közvélemény számára is kihívást jelenthetett, a 2012. február 15-ig postázásra kerülő csekkek döntő többsége már az adóval megemelt díjról szól, egy részük pedig önállóan az adóról (ha korábban már befizették az ügyfelek a díjat). Így a csekk szokásos módon történő befizetése esetén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) rendelkező ügyfeleket semmilyen további kellemetlenség nem érheti – hívja fel a figyelmet a Magyar Posta Biztosító.

 

images 488.thumbnailBár a baleseti adó bevezetése körül a szűkre szabott határidők miatt merültek fel kérdések, melyek megválaszolása a közvélemény számára is kihívást jelenthetett, a 2012. február 15-ig postázásra kerülő csekkek döntő többsége már az adóval megemelt díjról szól, egy részük pedig önállóan az adóról (ha korábban már befizették az ügyfelek a díjat). Így a csekk szokásos módon történő befizetése esetén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) rendelkező ügyfeleket semmilyen további kellemetlenség nem érheti – hívja fel a figyelmet a Magyar Posta Biztosító.

 

A baleseti adó januári hatálybalépése ugyan némileg átírta a kötelező biztosítási piac korábbi gyakorlatát, az esedékes biztosítási díj befizetésével az autósok egyúttal letudhatják adófizetési kötelezettségüket is, így további teendőjük a korábbiakhoz képest nem lesz a baleseti adó kapcsán. „Az év elején postázott csekkek többsége már a baleseti adóval megnövelt kötelező biztosítási díjat tartalmazza, így fordulhat elő, hogy az ügyfelek egy magasabb összeggel szembesülnek a csekk kézhezvételekor, mint amit adott esetben tavaly az év végén kikalkuláltak." – magyarázza Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója. „Ez ugyanakkor meg is könnyíti az ügyfelek helyzetét, hiszen többségében egy csekk befizetésével róhatják le adófizetési kötelezettségüket is, a biztosítási díj egyébként is esedékes megfizetése mellett." – teszi hozzá.

 

A díj befizetésére a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény (Gfbt.) által nyújtott 60 napos türelmi idő értelmében február végéig van lehetőség. Ha a biztosítási díj és a baleseti adó összege március 1-jéig beérkezik a társasághoz, az autósnak semmilyen negatív következménnyel nem kell számolni. „A jelenleg kialakult pánikszerű hangulatra semmi ok, az autósoknak nem kell tartaniuk rendszámvesztéstől, vagy a kötelező biztosításuk megszűnésétől." – hangsúlyozza Pandurics Anett. „Rendőri intézkedés során pedig a jogszabályok értelmében továbbra is az érvényes KGFB szerződés meglétét kell tudni igazolni.."

 

A legfontosabbak a baleseti adóról

 

  • Az adókötelezettség azokat érinti, akikre a Gfbt. szerinti biztosítási (szerződéskötési) kötelezettség vonatkozik.
  • Az adó megfizetésére kötelezett személy a gépjármű üzemben tartója (ennek hiányában a gépjármű tulajdonosa.)
  • Az adó megállapítására, beszedésére, bevallására és befizetésére a törvény azt a biztosítótársaságot kötelezte, ahol az üzembentartó KGFB-vel rendelkezik, (kivéve, ha a biztosító a szolgáltatást határon átnyúló szolgáltatás keretében nyújtja).
  • A biztosítónak a megállapított adót a törvény 2012. január 1-jei hatálybalépését követően együtt kell beszednie az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban az ügyfél a biztosítási díját fizeti.
  • Az adókötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik, és utolsó napján szűnik meg. Ha a díj meg nem fizetése miatt a gépjármű forgalomból való kivonása iránti eljárás indul, akkor az adókötelezettség a gépjármű forgalomból való kivonása napján szűnik meg.
  • Az adó alapja az éves KGFB díj és az esetlegesen kirótt fedezetlenségi díj. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.
  • Az adó mértéke az adóalap 30%-a, de az adó nem lehet több mint a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira számolva naponta legfeljebb 83 Ft/gépjármű. Ez a korlátozás nem vonatkozik a fedezetlenségi díjra számított adóra.
  • Amennyiben az ügyfél a törvény által előírt, a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat a biztosítónak megfizette, abban az esetben nincs további tennivalója az adóval kapcsolatban, a többi a biztosító dolga (adó befizetése és bevallása).
  • Ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizet az ügyfél, akkor ezt a törvény szerint úgy kell tekinteni, hogy részben vagy egészben a megállapított adót fizette meg. Ilyenkor a biztosító felszólítást fog küldeni az ügyfélnek, amelyben kérni fogja a hiányzó biztosítási díj, illetve baleseti adó határidőre történő megfizetését.
  • Ha a biztosító a baleseti adót a fedezetlenségi időtartamra, a türelmi időre nem tudta beszedni, akkor az adót a törvény szerint az ügyfélnek, az adófizetésére kötelezettnek önbevallással kell az adóhatóság felé teljesítenie.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.