2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bejegyezték az MVM gázos projektcégét

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57576"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_463.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Megjelent a cégközlönyben a magyar-szlovák gázvezeték építésére alapított, 2 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Magyar Gáz Tranzit Zrt. bejegyzéséről szóló határozat, folytatódhat a közbeszerzési pályázat a beruházást megvalósító fővállalkozó kiválasztására.

Megjelent a cégközlönyben a magyar-szlovák gázvezeték építésére alapított, 2 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Magyar Gáz Tranzit Zrt. bejegyzéséről szóló határozat, folytatódhat a közbeszerzési pályázat a beruházást megvalósító fővállalkozó kiválasztására.

Megjelent a cégközlönyben a magyar-szlovák gázvezeték építésére alapított, 2 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Magyar Gáz Tranzit Zrt. bejegyzéséről szóló határozat, folytatódhat a közbeszerzési pályázat a beruházást megvalósító fővállalkozó kiválasztására.

Az Magyar Villamos Művek Zrt. még tavaly szeptemberben határozta el, hogy projektcéget hoz létre januártól az Országos Villamostávvezeték (Ovit) Zrt. földgáz-igazgatóságát kiszervezve, amelynek tulajdonjoga így az MVM-hez kerül. Tavaly december elején a közgyűlés megszavazta a magyar-szlovák gázvezeték magyar szakaszának megépítését és felhatalmazta leányvállalatát, az OVIT Zrt.-t a megvalósításra (az OVIT-ból kiválással létrejövő) Magyar Gáz Tranzit Zrt.-n keresztül.

Még az ünnepek előtt, december 22-én be is jegyzték a Magyar Gáz Tranzit Zrt-t, amelynek vezérigazgatója Olasz Enikő, az Országos Villamostávvezeték (Ovit) ZRt. munkatársa lett. Az igazgatóságba került még Vöő Ferenc Kristóf, az Ovit főmérnöke és Bács Zalán, az MVM stratégiai vezérigazgató-helyettese. A felügyelőbizottsági tagok között szerepel Kóbor György, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese, Kiss Csaba Attila, aki az E.On-tól igazolt át az MVM-hez vezérigazgatói tanácsadónak és igazgatósági tag az MVM Partner Zrt-nél.

Az évi ötmilliárd köbméteres szállítási kapacitással tervezett vezeték megvalósításáról még tavaly januárban írt alá kétoldalú megállapodást Szlovákia és Magyarország, a vezeték teljes hossza körülbelül 115, magyarországi szakasza 94 kilométer lesz és várhatóan 2014 végéig készül el. A fejlesztést az EU kiemelt fontosságú projektként kezeli, 30 millió euró értékű támogatást biztosít a csővezeték anyagának beszerzéséhez, és a magyar kormány is kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a beruházást.

A fent említett közgyűlési határozat értelmében a nemzeti energetikai társaságcsoport együttműködési megállapodást köthet szlovák partnerével, az eustream a.s. társasággal, illetve folytathatja a közbeszerzési pályázatot a beruházást megvalósító fővállalkozó kiválasztására. Az uniós tulajdonosi szétválasztási szabályoknak megfelelően az MVM Zrt. a Magyar Gáz Tranzit Zrt. megalakulása után társtulajdonost kíván bevonni.

www.gazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.