2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bezárt a nagykőrösi Sanshin-gyár

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58242"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/logo_47.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="49" /></a></span>Több száz dolgozónak mondott fel a nagykőrösi Sanshin Kft., miután egy termék vámtételének jelentős változása miatt a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy bezárják a magyar érdekeltséget.

logo 47.thumbnailTöbb száz dolgozónak mondott fel a nagykőrösi Sanshin Kft., miután egy termék vámtételének jelentős változása miatt a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy bezárják a magyar érdekeltséget.

logo 47.thumbnailTöbb száz dolgozónak mondott fel a nagykőrösi Sanshin Kft., miután egy termék vámtételének jelentős változása miatt a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy bezárják a magyar érdekeltséget.

Megkezdődött a végelszámolása az elektronikai áramkörök és alkaltrészek gyártásával foglalkozó nagykőrösi Sanshin (Hungary) Elektronikai Kft.-nek. A társaság csúcsszezonban 700-800 dolgozót, átlagosan pedig 300-400 főt foglalkoztatott. A munkavállalóktól a Munkaügyi központtal egyeztetve csoportos létszámleépítéssel váltak meg – tájékoztatta a Gazdaság.hu üzleti hírügynökséget Rudasi Attila gazdasági vezető. (Az Opten adatai szerint tavaly júliusban 957 dolgozót foglalkoztatott a társaság.)

Rudai elmondása szerint egyik termékükre az Európai Unió korábban 14 százalékos vámtételt határozott meg, később viszont 0 százalékra csökkentette azt, zöld utat adva ezzel a távol-keleti beszerzésre. Így a nagykőrösi cég már nem tudott versenyképes maradni, s a tulajdonosok a magyarországi tevékenység beszűntetése mellett döntöttek. A gyárat a tavalyi év végén zárták be.

A társaság 2010-ben 49 milliárd forint árbevétel mellett 307 millió forint veszteséget termelt. Jegyzett tőkéje 785 millió forint. A cég végelszámolója a Virtus Üzleti Kft., a követeléseket március 27-ig lehet bejelenteni.

A Sanshin Kft.-t 1999-ben alapította Magyarországon a Sanshin Electric Co. japán vállalat. A vállalat Kecskeméten lett bejegyezve, majd megkezdődtek az építési munkálatok Nagykőrösön. 1999 augusztusára zöldmezős beruházással elkészült a gyár első 4200 négyzetméteres gyártócsarnoka. Az első évben 80 munkavállalót foglalkoztatott. 2001-re felépült a második, szintén 4200 négyzetméteres gyártócsarnok, az alkalmazottak száma folyamatosan növekedett. 2002-re a vállalat elérte a 12 milliárd forint árbevételt.

www.gazdasag.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.