Ünnepi keretek között nyílt meg november 21-én délután a Biblia Sacra Hungarica című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban, amely a magyar Biblia történetét mutatja be.

 

Ünnepi keretek között nyílt meg november 21-én délután a Biblia Sacra Hungarica című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban, amely a magyar Biblia történetét mutatja be.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Monok István, az OSZK főigazgatója, Erdő Péter bíboros, Miller Milloy, a United Bible Societies főtitkára, Bölcskei Gusztáv református püspök és Gáborjáni Szabó Botond, a kiállítás kurátora.

A kiállítás bemutatja a hazai latin és a legszebb magyarságú biblikus kódexek híres példányait, az ún. „Huszita" Bibliák közé tartozó Bécsi,vagy a Jordánszky és az Érdy-kódexek mellett könyvtáraink legrégibb válogatott Vulgáta kéziratait. Külön érdekességként kiemelt helyen szerepelnek a magyar történelem és művelődéstörténet számos nagy alakjának bibliái (Janus Pannonius, Balassi család, Kazinczy Ferenc, Ady Endre, Móricz Zsigmond), valamint József Attila, Babits Mihály, Jékely Zoltán, Szerb Antal, Illyés Gyula, Ottlik Géza, Pilinszky János és mások biblicitásának dokumentumai.

A kiállításon számos eszköz teszi érzékletesebbé a Biblia tartalmi és művelődéstörténeti megközelítését a látogatók számára, akik ily módon a kiállítás résztvevőivé is válnak. A középső kiállítóterem templombelsőt idéző kialakítása, valamint a befejező egység régies tantermet mintázó berendezése segíti a látogatókat a kiállítás hangulati átélésében. Sajátos interaktivitást biztosít az élet válaszútjain bibliai idézetekkel átsegítő telefonfülke is.

 

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.

Korszerű számítástechnikai eszközök révén digitalizált formában nemcsak a hely hiányában be nem mutatott magyar bibliafordításokkal ismerkedhetnek a látogatók, hanem ízelítőt kaphatnak a Szentírás és a magyar nyelv, a magyar néprajz, illetve más művészeti-iparművészeti ágazatok kapcsolatáról.

A kiállítás mellett múzeumpedagógusok várják színes programokkal az érdeklődőket. A tárlat előterében interaktív tevékenységekre építő játszósarkot alakítottak ki családok és egyéni látogatók számára. A bábsarokban Noé bárkájának története eleveníthető fel, a kódexmásoló és kódexdíszítő műhelyekben saját „kódexlapokat" írhatnak és díszíthetnek a gyermekek, a játszósarokban pedig bibliai témájú memóriajátékon keresztül ismerkedhetnek meg egy-egy szent életével.

A látogatók képes Bibliájába bárki lerajzolhat egy számára fontos jelenetet a Bibliából, kiegészítve egy-egy mondatnyi üzenettel.

A kiállítás 2008. november 21. és 2009. március 29. között tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig, az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Corvina kiállítótermeiben.

Magyar Kurír

Képek: Török Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük