Célárak és ajánlásokCélárak és ajánlások

Nincs teljes immunitás a recesszió ellen – állítják friss elemzésükben az Erste Csoport elemzői. A távközlési szektorban is negatív növekedés várható 2009-ben, de a visszaesés korlátozott mértékű marad. Komoly felügyeleti nyomás nehezedik a piacra az MTR (mobil hívásvégződtetési díj), és az Eurotariff (európai roaming-díjak) kiterjesztése miatt, miközben kemény verseny figyelhető meg csökkenő díjakkal, és telített mobilpiaccal.

 

 Célárak és ajánlásokCélárak és ajánlások

Nincs teljes immunitás a recesszió ellen – állítják friss elemzésükben az Erste Csoport elemzői. A távközlési szektorban is negatív növekedés várható 2009-ben, de a visszaesés korlátozott mértékű marad. Komoly felügyeleti nyomás nehezedik a piacra az MTR (mobil hívásvégződtetési díj), és az Eurotariff (európai roaming-díjak) kiterjesztése miatt, miközben kemény verseny figyelhető meg csökkenő díjakkal, és telített mobilpiaccal.

 

 Az Eurotariff szabályozásAz Eurotariff szabályozásEzekkel együtt is vonzó árazásúak a telekom papírok, melyek az erős fundamentumok ellenére olcsóbbak a többi szektornál. Top pick a T-Hrvatski Telekom: olcsón hozzá lehet jutni a kategória legjobb marzsa és osztaléka mellett.

„A szektortársakkal való összevetés rámutat arra, hogy a kelet-közép-európai volt monopol szolgáltatók árazása már nem annyira kedvező a nyugat-európai szektortársakkal szemben. Az EV/EBITDA tekintetében némiképp kedvezőbb áron forognak, mint nyugat-európai szektortársaik, ám a P/E rátát tekintve 30 százalékos a prémium. Ennek ellenére a kelet-közép-európai telekom-társaságok részvényei még mindig olcsóbbak, mint más szektorok papírjai. Ezek a szolgáltatók az egyéb szektoroknál magasabb marzsot kínálnak az EBIDTA és a nettó nyereség szintjén. Sőt, erőteljes és stabil cash-flow-val büszkélkedhetnek. Ezek a tényezők elvileg vonzó és a negatív trendnek ellenálló befektetéssé teszik a telekom-részvényeket, kiváltképp a jelenlegi gazdasági visszaesés idején" – mondta ki Vera Sutedja, az Erste Group kelet-közép-európai távközlési elemzője.

Piaci átlagnál jobb teljesítmény

Telekom részvények és az európai részvénypiacTelekom részvények és az európai részvénypiacA távközlési részvények a jelenlegi recessziós időszakban jobb teljesítményt nyújtottak a piaci átlagnál. Abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a piaci esés 2007 októberében, a DAX-index csúcsra futásával kezdődött. A telekommunikációban érdekelt társaságok papírjai jobban produkáltak, mint a ciklikus részvények, például a bankok, az iparvállalatok, a technológiai papírok, valamint az olaj- és gázipari társaságok részvényei. Hiszen ezen időszak alatt a DJ Euro Stoxx Financials pénzügyi mutató 57,8 százalékkal, a DJ Euro Stoxx Technology 52 százalékkal, a DJ Euro Stoxx Industrials ipari részvénykosár 47,6 százalékkal, a DJ Euro Oil/Gas olaj- és gázipari index 36,2 százalékkal esett. Ugyanakkor a telekom-papírokat tömörítő DJ Eurostoxx Telecom mindössze 32,8 százalékkal került lejjebb.

A volt monopol szolgáltatók ellenállóak, ám nem immunisak a válsággal szemben

A volt monopol szolgáltatók részesedéseA volt monopol szolgáltatók részesedéseStabil és izmos nyereségüknek, valamint konzervatív adósságállományuknak köszönhetően a távközlési papírok nem zuhantak olyan mértékben a recessziós időszak alatt, mint más szektorok részvényei. Jóllehet a szabad cash-flow alacsonyabb szintre került a gazdasági visszaesés következtében, a csökkenés azonban egy számjegyű maradt, amit több, a fogyasztók spórolási hajlamát megakasztó tényező is támogatott. 

1) a telekommunikációs szolgáltatások alaptulajdonsága;

2) árcsökkenés még javuló szolgáltatási minőség mellett is;

3) az amúgy is alacsony telekom-kiadásoknak az összkiadásokhoz és az össznyereséghez való aránya (3,3, illetve 1,5 százalék); valamint

4) az új szolgáltatások és csomagba fűzött termékek megjelenése, amelyek mind közrejátszanak az ügyfelek megtartásában.

Az elemzők által figyelemmel kísért Kelet-Közép-Európában korábban monopol telekom-társaságok mindegyike csökkenő bevételre és EBITDA-eredményre számít 2009-ben. „Összességében úgy véljük, hogy a telekom-szektor más iparágakhoz képest nagyobb fokú ellenállóképességet tud felmutatni a negatív trendre érzéketlen bevétel és nyereségszint, az alacsony fokú tőkeáttétel, a háztartások és vállalkozások életében alapszolgáltatást nyújtó szerep, az ügyfél-lemorzsolódást megakadályozó új termékek és szolgáltatások, valamint az eleve alacsony lakossági díjak miatt" – emelte ki Vera Sutedja.

Erősödő szabályozói nyomás: komoly MTR-csökkentés, az Eurotariff kiterjesztése

A telekom-szektorra pillanatnyilag a legnagyobb befolyással bíró szabályozási intézkedések között szerepel az Eurotariff kiterjesztése, vagyis az EU-tagállamokra vonatkozó roaming-díjak csökkentése, valamint az új mobilhívás-végződtetési díjak bevezetése. „Arra számítunk, hogy a szabályozási döntések nyomán a jövőben tovább csökken a korábban monopol szolgáltatók bevétele és nyereségessége. Az Európai Unión belül érvényes roaming-díjak további visszanyesése várható, ami a leghátrányosabban a Telekom Austriát érinti. A mobilhívás-végződtetési díjak csökkentése régiószerte visszaveti a mobilszolgáltatók bevételét, és véleményünk szerint az EBITDA-eredmények is megsínylik ezt az intézkedést, hiszen a lakossági díjak csökkentésének újabb hullámát indíthatja el" – jósolta Vera Sutedja.

Versenypiac csökkenő díjak mellett

A volt monopol szolgáltatók a hazai piacukon továbbra is uralják a vezetékes és a mobilpiacot egyaránt. Ezek a társaságok 2008-ban a hazai piacokon a vezetékes piac több mint 74 százalékát tudhatták magukénak a 35 százalékos Telefónica O2 CR-től a 90 százalékos T-Hrvatski Telekomig. A mobil szegmensben a piaci részesedésük mértéke 32,3 százaléktól (TPSA) 58,9 százalékig (Telekom Slovenije) terjedt 2008-ban. Vezető piaci pozíciójuk ellenére ezek a szolgáltatók komoly kihívással kénytelenek szembenézni, ha növelni kívánják bevételeiket, hiszen továbbra is nagyarányú a vezetékesről mobiltelefonra váltó előfizetők száma, illetve egyre erőteljesebb a verseny a kábel-, az alternatív- és a mobilszolgáltatókkal. „A várakozások szerint a mobilszolgáltatók bevételei vissza fognak esni, mivel a piacok telítettségi szintje magas, a díjak csökkennek, a régebben két-három kártyás előfizetést használó ügyfelek a válság nyomán ésszerűsítik telefonálási szokásaikat, ráadásul a mobil-hívásvégződtetési és roaming-díjak is csökkennek. A volt monopol szolgáltatók ezért a termékkapcsolásban kénytelenek bízni, hogy megtartsák az előfizetőket. Összességében a távközlési piacon továbbra is csökkenő árakkal tűzdelt, éles verseny valószínűsíthető" – vélte Thomas Unger, az Erste közép-kelet-európai távközlési elemzője.

Vera Sutedja és Thomas Unger az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg a kelet-közép-európai telekom szektorra vonatkozóan:

  • Változatlanul fenntartjuk ajánlásunkat és a célárat a T-Hrvatski Telekomra (vétel, 300 kuna), a Telefónica O2 CR-re (vétel, 550 korona), és a Telekom Austriára (tartás, 11 euró).
  • Csökkentjük a célárat a TPSA-ra vonatkozóan 21,6 zlotyról 20,5 zlotyra a 2009 első negyedévében elért gyenge eredmény és a mobilpiacon dúló árháború miatt. A becslések visszavágása után is tisztességes növekedést hordoz a jelenlegi árfolyam, ezért a TPSA részvényeit tartásról felhalmozásra javítjuk.
  • A Magyar Telekom részvényeit felhalmozásról tartásra rontjuk, egyben 635 forintról 625 forintra csökkentjük a célárat. A romló gazdasági helyzet miatt a társaság 2009. évi célkitűzéseit nem látjuk fenntarthatónak, ezért árfolyamcsökkenés valószínűsíthető.
  • A Telekom Slovenije papírjait tartásról csökkentésre módosítjuk, egyben 270 euróról 160 euróra csökkentjük a célárat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük