2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Biztonságosabban üzemelhet Magyarország internethálózata

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42584"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/internyet.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span>2010. szeptember 1-től a magyar internetes adatforgalmat bonyolító BIX (Budapest Internet Exchange) központ az eddigi egy helyett (Victor Hugo utca), további két csomóponttal működik majd.<br />

internyet.thumbnail2010. szeptember 1-től a magyar internetes adatforgalmat bonyolító BIX (Budapest Internet Exchange) központ az eddigi egy helyett (Victor Hugo utca), további két csomóponttal működik majd.

internyet.thumbnail2010. szeptember 1-től a magyar internetes adatforgalmat bonyolító BIX (Budapest Internet Exchange) központ az eddigi egy helyett (Victor Hugo utca), további két csomóponttal működik majd.

Az egyik új BIX csomópont elhelyezésére szolgáló infrastruktúra kiépítésére az Invitel és a C.E.C.C (Közép Európai Tőkebefektetési Kft.) alkotta konzorcium kapott lehetőséget az Internet Szolgáltatók Tanácsától (ISZT). A megállapodás értelmében az ISZT a Dataneum épületében, – ott ahol az Invitel adatközpontja a DataCenter is működik – helyezte el azokat a nagyteljesítményű, az internet forgalmat továbbító eszközöket, amin az új BIX csomópont infrastruktúrája üzemel.

A konzorcium az ISZT-vel aláírt megállapodás alapján rögzített árakon és műszaki paraméterek mellett nyújt közvetlen kapcsolódást az ISZT által üzemeltetett BIX hozzáférési ponthoz bármely ügyfélnek, szolgáltatónak.

A magyarországi internetszolgáltatók közötti forgalom jelentős része eddig csupán egyetlen helyen, a Victor Hugo utcai BIX központon keresztül bonyolódott. Eddig ez a "kicserélő" központ kapcsolta össze a hazai internet szolgáltatókat és tette lehetővé a közvetlen "átjárást" a hazai internetezők és a hazai portálok között. Ennek a csomópontnak egy esetleges kiesése a teljes magyar internetforgalmat hátrányosan érintette volna.

2010. szeptember 1-től a BIX központ az eddigi egy helyett (Victor Hugó utca), további két helyen működik majd. A fejlesztések eredményeként többszörösen redundánssá vált a magyarországi internet hátterét biztosító infrastruktúra, szinte nullára csökkentve annak esélyét, hogy valamilyen meghibásodás miatt akadályozva legyen hazánkban az internetszolgáltatók közötti forgalom.

Mint Zsembery György, az Invitel üzleti működésért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta : "Hatalmas szakmai felelősség, hogy mostantól a teljes magyar internet hálózat működtetésért részben az Invitel is felel. Másrészt viszont biztos vagyok abban, hogy minden tekintetben képesek vagyunk megfelelni a legmagasabb elvárásoknak is. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhatunk ahhoz, hogy biztonságosabban üzemeljen Magyarország internet hálózata."

Mindenki azonos feltételekkel kapcsolódhat a BIX-hez

A konzorciumi megállapodás alapján az Invitel feladata a folyamatos és zavartalan hozzáférést biztosító hálózati, illetve távközlési infrastruktúra kiépítése, a C.E.C.C-nek pedig a hálózati eszközöknek helyet adó adatközpont kiépítése volt. Abban, hogy a konzorcium elnyerte a lehetőséget az új BIX központ kialakítására kiemelt szerepe volt a teljes semlegesség vállalásának. Annak, hogy az Invitel sem árakban, sem műszaki paraméterekben nem tehet semmiféle megkülönböztetést az ügyfelek felé, akik úgy döntenek, hogy a Dataneumban akarnak a BIX csomóponthoz (BIX-DC) csatlakozni.

Mi az a BIX? A BIX (Budapest Internet Exchange) lehetővé teszi, hogy a különböző magyarországi internetszolgáltatók – a nemzetközi internet hálózatok használata nélkül – közvetlenül kapcsolódjanak össze, ezáltal kedvezőbb szolgáltatási és műszaki feltételeket nyújtva ügyfeleik számára.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.