Harmadik alkalommal került megrendezésre a Dél-balatoni Borút Egyesület valamint a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület szezonnyitó, borbemutatóval egybekötött üzleti találkozója. (lásd: http://euroastra.hu/node/90027) A rendezvénynek a rádpusztai Gasztro és Élménybirtok nemrégiben átadott csodálatos környezetben lévő rendezvényháza adott otthon. Ez megér még egy írást, visszatérek majd a hely bemutatásával.

 

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Dél-balatoni Borút Egyesület valamint a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület szezonnyitó, borbemutatóval egybekötött üzleti találkozója. (lásd: http://euroastra.hu/node/90027) A rendezvénynek a rádpusztai Gasztro és Élménybirtok nemrégiben átadott csodálatos környezetben lévő rendezvényháza adott otthon. Ez megér még egy írást, visszatérek majd a hely bemutatásával.

 

A rendezvény – miként a megjelent borászok elmondták – azért jött létre, hogy a helyi borászok és az éttermesek közti szakadékot kicsit szűkítsék. A korábbi években ugyanis a déli part vendéglátóhelyein szinte az ország összes borvidékének borai megtalálhatók voltak. Ezt hivatott a mostani bemutató átformálni, hogy a helyi kereskedőkkel, éttermesekkel és vendéglátósokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki. Örömmel állapítható meg, mióta ez a rendezvény megszületett, és működik, azóta egyre jobban tapasztalható, hogy nagyobb teret kapnak a helyi borok. Ez a borásznak is jó, mert a helyben értékesített bor a legjobb és az étteremnek is jó, mert így egyéniséget tudnak adni az éttermeiknek.

Ez az az üzlet, amin mindenki csak nyerhet.

 

Nagyon hasznos volt a mai nap – summázta a bemutató végén a tapasztalatait az egyik pincészet tulajdonosa. Sokat kérdeztek, mind a vendéglátósok, kereskedők, mind az újságírók, ami azt mutatja, hogy nemcsak elmentek a borok, pincészetek mellett, és nemcsak megkóstolták a boraikat, hanem érdeklődtek, kérdéseik voltak, szóval felkeltették a kíváncsiságukat. És ez a legfontosabb.

 

A zsúfolt program és az idő rövidsége miatt két borászattal volt lehetőségem hosszabban beszélgetni, mondhatnám véletlenszerűen esett a választásom a Pócz és az Országh Pincészetre.

 

A balatonlellei Pócz Pincészet tulajdonosa 1991-ben döntött úgy, hogy önállósítsa magát, igaz korábban már volt néhány hektár szőlője és hobbi borászkodott. 91-ben kezdte felépíteni a birtokot, mára a szőlőterület 10 hektár, és mellette egy 1000 hektoliteres borászati üzem, ami alkalmas a szőlő feldolgozására. Az üzemhez tartozik a Kishegyen – 330 méter magasan vagyunk, csodálatos a panoráma a Balatonra, látszanak a tanúhegyek, Badacsony, Csobánc, Tátika – egy gyönyörű teraszos borkóstoló hely három berendezett vendégszobával. Jelenleg a pincében borkorcsolyák, hidegkonyhai készítmények várják a vendégeket, de nyáron már meleg ételeket is kínálnak. 

A saját szőlők – nincs felvásárolt szőlő – fehér fajtái a chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, irsai olivér, sárga muskotály, a kék szőlőfajták pedig a kékfrankos, cabernet sauvignon, és a merlot. Fajtaösszetételre 60 % a fehér. Standard bora kb. 8 féle, de a választék az nagy, mivel vannak évjárati átfedések, néhányból 2-3 évjárat is kóstolható a pincénél. A fehér borok jellemzően illatosak, gyümölcsösek, köszönhetően a reduktív technológiának és kb. 90%-ot tesznek ki a könnyed, jól iható borok. A maradék 10% válogatott szüretből, fahordós érleléssel vagy egyéb technológiával prémium kategóriás borként kerül forgalomba, de ezek inkább az év folyamán a pincénél fogynak el. Hasonló a helyzet a kékszőlőkkel. Nagyon sok rosét készítenek, mivel van rá kereslet, és a visszajelzések szerint nagyon jók. Van egy alapvörösbor, ami talán úgy is mondható, a gasztronómiában a mindennapok bora, és vannak csúcsboraik, melyek a prémium kategóriás dűlőszelekciók, a Kokashegyi dűlő válogatásai, a merlot és a cabernet sauvignon.

Most kerül majd forgalomba a 2011-es évjáratból egy dűlőválogatás, ami nem fajtatiszta bor lesz, hanem három szőlős összeállításból készült cuvée. De ez legyen még meglepetés, mert a Lellei Borhétre – ami minden év augusztusának első tíz napjára esik – kerül majd forgalomba. Idén már a 24. Borhetet rendezik és nagyon kellemes, hangulatos estéket lehet ott eltölteni. A pince május 1-étől minden nap nyitva van és addig, ameddig a kedves vendég maradni akar.

http://poczpinceszet.hu

 

Országh Bernát Pincészete Balatonboglár-Szőlőskislak.

1994 óta léteznek, mint borászat. Korábban a nagyapa már készített – mikor hogy sikerült –

saját magának borokat, de igazából az édesapjáé az első siker, aki 94-ben vitte el a borukat egy versenyre és érmet kaptak. Innen számítják hivatalosan magukat, mint borászat. Akkor 3 hektár szőlővel és 300 üveg éves palackmennyiséggel dolgoztak. Az apa, Országh Zoltán egyre jobban beleszerelmeskedett a borászatba, de Bernát gyerekként nem rajongott érte, hiszen nyáron a balatoni fürdés helyett a családi gazdaságba kellett menni dolgozni.

A fejlesztések fokozatosan történtek, már főiskolát végzett, de még akkor sem gondolta, hogy ez lesz a jövő számára.

Véleménye szerint minden borász életében eljön az az egy, konkrét bor, ami felnyitja a szemét és megszeretteti vele a szakmát. Nos, ez egy vörösbor volt még a főiskolán, ami megfogta és úgymond szerelembe ejtette. 2008-ban mikor hazajött határozta el a családi borászat átvételét. Ekkor már 10 hektár saját szőlővel, feldolgozóval és 600 hektoliter kapacitású pincével, külön fahordós érlelésű helységgel, külön vinotékával egész komoly kis vállalkozássá fejlődtek. 7 fajtával dolgoznak, – olaszrizling, királyleányka, muskotály, chardonnay, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon – s ebben van félédes, és habzó kategória házasítás, de inkább fehér boros a pincészet 2 vörösborral. Prémium kategóriás a sorszámozott Carmen 2010-es.

Jelenleg a saját szőlőn kívül 4 hektár felvásárolttal évjárattól függően nagyjából 12 ezer palack/év dolgoznak. A családi filozófiát szeretnék megtartani, „nem szeretnénk többnek látszani, mint amik vagyunk". Nagyon fontosnak tartják a direkt marketinget, szeretnek a vevőkkel találkozni, ezért sok fesztiválra járnak.

http://orszaghpince.hu

 

Ha kívánhatnék valamit, akkor azt szeretném, hogy a helyi vendéglátósok legyenek igazi lokálpatrióták és a déli Balatonon bőséggel legyen vásárolható és fogyasztható a dél-balatoni borászok bora. Hiszen hosszasan sorolhatnám, a közismert és nagyszerű borokat …

 

http://www.delbalatonibor.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük