Újabb szakaszához érkezett Pannónia Szíve – Etyek és környékének fejlesztése: hamarosan megkezdődik a kerékpárút-építés. Az újhegyi pincesor északi végétől Háromrózsa, Bicske és Csabdi érintésével Tarjánig tartó útszakasz 2,27 milliárd forintból készül el és egy különleges műszaki megoldást is tartalmaz.

Újabb szakaszához érkezett Pannónia Szíve – Etyek és környékének fejlesztése: hamarosan megkezdődik a kerékpárút-építés. Az újhegyi pincesor északi végétől Háromrózsa, Bicske és Csabdi érintésével Tarjánig tartó útszakasz 2,27 milliárd forintból készül el és egy különleges műszaki megoldást is tartalmaz.

Lezárultak a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatok és rendelkezésre állnak a szükséges építési engedélyek, így hamarosan indulhat a munka a kerékpárúton. A teljes szakasz összesen 36,4 km hosszú lesz, ennek során két híd, számos pihenő, kerékpártároló és parkoló épül. Emellett a szükséges pontokon a közvilágítást is korszerűsítik, helyenként napelemes megoldásokkal. „A tervezők folyamatosan figyelembe vették a turisztikai szempontok mellett a helybéliek igényeit is. Emellett a legideálisabb nyomvonalak és forgalomvezetési megoldások megtalálása érdekében fórumokon is egyeztettünk az út által érintett települések lakóival" – beszélt a kompromisszumos megoldásokról dr. Molnár Krisztián, a beruházó Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke.

Az út többféle technológiával épül. Lesz új építésű, önálló vonalvezetésű aszfaltos kerékpárút, árvízvédelmi töltésen vagy mezőgazdasági úton vezetett, szintén aszfaltburkolatú szakasz és a közút kiszélesítésével létrehozott kerékpársáv is. A településeken belül egyesített gyalog- és kerékpárút épül, néhány helyen pedig a mostani közutat teszik alkalmassá biciklis közlekedésre a burkolat kijavításával.

Az út legérdekesebb szakasza az M1 autópályán való átkelés lesz. Mivel szintbeli kereszteződés természetesen szóba sem jöhet, ezért a tervezők alagút építése mellett döntöttek a gyorsforgalmi út töltésén keresztül. Az ún. átsajtolásos eljárással anélkül vágnak utat a szakemberek biztonságosan az út alatt, hogy ez a forgalmat akadályozná.

A közbeszerzési eljárások eredményei alapján a kerékpárutat az Útéppark Kft., míg az alagutat a Sycons Kft. építheti meg. A teljes beruházás összköltsége 2,27 milliárd forint, a befejezési határidő augusztus vége. „Ez az építkezés csak egy eleme a Pannónia Szíve névre keresztelt, nagyszabású infrastruktúrafejlesztési és turisztikai projektsorozatnak Fejér megye északi részén" – összegzett Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a térség miniszterelnöki biztosa. „Etyek az első lépcső, ahol főként a falu borászati központjainak – Újhegynek, Öreghegynek, Kecskegödörnek és Körpincének – a rekonstrukciója zajlik. A tervek szerint a jövőben újabb etyeki helyszínek és más települések is forrásokat és lehetőségeket kaphatnak" – tette hozzá.

Az „Etyeki Gasztrosétány és kapcsolódó fejlesztések" projekt lebonyolítója a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács. A fejlesztések jelenleg épülő elemeinek költségvetése 3,716 milliárd forint, a forrást a magyar állam biztosítja. Az etyeki építkezések a Pannónia Szíve program nevű térségi turizmusfejlesztési program első ütemét jelentik.

www.etyekjovoje.hu

www.pannoniaszive.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük