Szeptember első hétvégéjén a Városháza parkban és a Március 15. téren a megújult Belváros átadását ünnepeltük látványos és szórakoztató programokkal. Budapest Szíve hétvége volt két napig a Belvárosban.

Szeptember első hétvégéjén a Városháza parkban és a Március 15. téren a megújult Belváros átadását ünnepeltük látványos és szórakoztató programokkal. Budapest Szíve hétvége volt két napig a Belvárosban.

A Budapest Szíve Program keretében az Astoria kereszteződéstől a Deák térig újult meg a Belváros. A Károly körúton a Dohány utca és a Deák tér között a villamospályák széthúzásával 8 méter széles zöld sáv jött létre, mely az Andrássy úthoz hasonló ligetes hangulatot ad a Kiskörútnak.

A megújulási program másik fontos eleme során átépült a Március 15. tér, megújult a Piarista tömb és ismét lehet sétálni a Piarista közben. Budapest Főváros Önkormányzata ünnepélyes projektzáró rendezvényén, a Károly körúton Tarlós István főpolgármester és Dr. György István főpolgármester-helyettes, a Március 15. tér ünnepélyes átadásán Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal V. kerületi polgármester mondott beszédet, majd Labancz Zsolt SP tartományfőnök (Piarista Rend Magyar Tartománya) megáldotta a teret.

 

A budapesti történelmi Belváros az elmúlt években folyamatosan megújult. A megújulás keretét a Budapest Szíve Program jelenti, melynek alapvető célja, hogy erősítse a történelmi Belváros kulturális, kereskedelmi és igazgatási szerepét. Stratégiai cél, hogy csökkentse a jelentős átmenő gépkocsiforgalmat és ezzel egy időben a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésével visszaadja a várost az itt dolgozó embereknek és az idelátogató turistáknak. A munkák befejeztével megújul a Belváros hangulata, tisztább levegő, sétálóutcák, parkok és fasorok, színvonalas közösségi terek, új vendéglátóhelyek, pihenésre csábító teraszok teszik élhetőbbé és vonzóbbá Budapest Szívét.


A Budapest Szíve Program több, egymással összefüggő projektből áll, melyek közül most két beruházás megvalósulását ünnepeljük. Az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja által támogatott beruházás a Főváros, az V. kerület és a kormány összefogásának eredménye, melyet 2008-ban emelt be a kormány a kiemelt projektek közé.

A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem" projekt mintegy 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás és a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem" projekt, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,6 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A teljes beruházás megvalósulásával a Belváros – összhangban az Akcióterületi Tervvel, a Támogatási Szerződés valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) céljaival – az itt lakóké, itt dolgozóké, az idelátogató turistáké, ezen belül elsősorban a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz. A változások nemcsak formájukban, de tartalmukban is tükrözik a szándékot, hogy a megújuló Belváros ismét élővé és funkciójában is korszerűvé váljon. Egy olyan hellyé változzon, ahol lakni, közlekedni, megpihenni is lehessen.

 

A felújítás elkészült látványos eleme a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem" (KMQP-5.2.2/A-2008-0002) projekt, melynek eredményeképpen az Astoria és az Anker köz közötti területen nemcsak a közművek újultak meg, de a Dohány utca és Deák Ferenc tér között olyan „reprezentatív bulvár" alakul ki, ahol a különféle közlekedési módok kulturáltan és kiegyensúlyozottan létezhetnek majd egymás mellett. Gyalogosan, kerékpárral vagy autóval közlekedők tapasztalhatják, hogy a világvárosi forgalom és a környezetbarát, élhető város egysége megvalósítható. Barátságos, emberléptékű terek, 8 méter széles reprezentatív zöldsáv, szélesített járda, hangulatos teraszok, kényelmes és esztétikus utcabútorok csábítanak sétára és pihenésre. A program most újabb jelentős állomásához érkezett.

 

A Budapest Szíve Program „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem" (KMOP5.2.2/A-2008-0003) projekt eredményeképpen megújult a Március 15. tér valamint hosszabbá vált a Duna-parti korzó. Ennek első ütemeként átépítésre került a Március 15. tér északi részén található romterület – a Contra-Aquincum – a hozzá tartozó bemutatóhellyel együtt, a romokat befedték, hogy az utókor számára még jobb állapotban megmaradjanak. A tér hangulatát meghatározzák a látványos design elemek. Összesen 46 db pad, 12 db egyedi tervezésű rozsdamentes acél forgószék díszíti a megújult teret. A lakosság már birtokba vette a teret, egyre többen használják a különleges forgó acélszékeket is. A környezettudatosság jegyében 3 helyen lehet elhelyezni a szelektív hulladékot, de 40 db hagyományos hulladékgyűjtő is a tisztaságot szolgálja. Az utcabútorok időtálló anyagokból, fémből, fából és kőből készültek, a térburkolat anyaga alapvetően mészkő és gránit, amely rendeltetésszerű használat esetén igen hosszú élettartamot biztosít. A díszburkolat elkészítéséhez többféle követ használtak fel. Süttői mészkőből 2986 nm, gránitból 7875 nm, porfírból 377 nm és anrochtei mészkőből 113 nm került beépítésre. Itt található a város leghosszabb padja, amely elválasztja a tér burkolt és parkosított részeit. A padról – attól függően, hogy hová ülünk le – mindig más és más arcát látjuk a Gellért-hegynek, a Budai Várnak vagy az Erzsébet hídnak. Innen is csodálatos fényképeket készíthetnek majd a turisták. A hely történelmi emlékeit, a város fejlődését és a Duna partján megtelepedett különféle kultúrák örökségét őrzi a kőburkolatban megörökített római Limes, amelyen táblák jelölik a nagyobb erődítmények helyét. A falmaradványok és a romok a felújítás során csúszásmentes és fűtött üveglapok alá kerültek. Érdemes megállni itt pár pillanatra egy kis történelmi elmélkedésre, letekinteni a lábunk elé is, hiszen a tér burkolatába „belekarcolták" a Duna vonalát.

A régi Limes mentén álló legnagyobb erődök alaprajzával díszített burkolatba süllyesztett kőtömbök mentén sétálva eljuthatunk Cucciumból – vagyis Ujlaktól – egészen Carnuntumig, amely az Ausztriában található Bad Deutsch-Altenburg római-kori neve. A térépítészet során új helyre költöztették Tar István: „Barbárok harca a rómaiakkal" című szobrát is. Az öt lábon álló bronz szobor 1970 óta látható a téren, 12 álló – fekvő alakot, egy lovat, pajzsokat és jelvényeket ábrázol a műalkotás, amely immár meghittebb környezetben díszíti a teret.

A rekonstrukció során megújult a zöld- felület, melynek nagysága 3403 nm-ről 5300 nm-re növekedett. A felújítás során az eredeti növényállományt jórészt meghagyták. A kivágott 53db fa helyett 99 darabot telepítettek és 46-ot átültettek. A park Duna felőli oldalán elsősorban a tölgy-kőris-szil ligeterdőket idéző fafajok kerültek kiültetésre, amelyek a tér belső részén is helyet kapnak. A tér a Duna felől nagylombú lombhullató fákkal határolt, helyenként kisebb-nagyobb átlátás nyílik a budai oldalra. A pihenést és a relaxálást a tér északi részén, a templom oldalában süllyesztett térrészben kialakított illatozó „füvészkert" teszi még élvezetesebbé. A növénykazettákat a középkor gyógynövényeit és rózsakertjeit idézve rózsa, levendula, rozmaring és liliom díszíti. A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom mellett oszlopokon áll Szent Kinga és Szent Hedvig szobra, amelyek a tér megújulásával különös légkört adnak a ligetnek, gyönyörű látványt nyújtva egyúttal őrzik is a kolostorok hangulatát idéző különleges templomkertet.

A projekt eredményeképpen a sétálók, a pihenni vágyók ismét eredeti hangulatában élvezhetik a pesti Duna part panorámáját. A lábunk alatt a Duna vonala kanyarog. A falmaradványok és a romok a felújítás során járható és fűtött üveglapok alá kerültek. Gyalogosan vagy kerékpárral barangolhatunk a város múltját idéző római romok és a hamisítatlan budapesti Belváros csillogó üzletei, patinás vendéglátóhelyei között. A projekt keretében megújult a Piarista tömb is a Piarista Konzorciumi partner közreműködésével. Építésekor a XIX.-XX. század fordulóján az akkori városépítészeti koncepció szerint az átjáró a Kígyó utcát hosszabbította meg a Duna irányába. Most ismét visszakapta régi funkcióját. Az átjáró alatt csodálatos panoráma tárul szemünk elé, a Gellért-hegy és az Erzsébet híd. A téren megszűnt a parkoló, a teret így visszakapta a lakosság. A város és a folyó újból találkoznak egymással. Az épület is új életre kelt: földszintjén új üzletek, szolgáltató és vendéglátóhelyek nyílnak meg. A korzó folytatásaként kiszélesítették a gyalogosok rendelkezésére álló felületet. Ismét lehet sétálni a Piarista közben, amely így újra szervesen kapcsolódik a Kígyó utcával. Az átépítés nemcsak módosította a közút vonalvezetését az Apáczai Csere János utca vonalában a Belgrád rakparti csomópontig, de ki is egészítette egy új kerékpárút-szakasszal. A projektnek köszönhetően Budapest történelmi szíve ismét az itt élőké és a turistáké. A Duna parti rész újdonsága, hogy folyamatos járdán sétálhatunk az Erzsébet híd alatt és itt kerékpárút is készült.

A korzó folytatásaként a Petőfi téren is kiszélesedett a gyalogosfelületet, valamint gyalogos átkelőhelyet alakítottak ki a Március 15. tér felé. A Petőfi kút át lett helyezve, fel lett újítva, iható vizéből felfrissülhetnek az új pesti korzón sétálók, városnéző turisták. A Március 15. tér felújítása során különös hangsúlyt kapott az egészséges életmód népszerűsítése. Azok, akik a közlekedés környezetbarát módját választják, jó helyen járnak itt. A kerékpárral közlekedők megpihenhetnek a téren, ennek érdekében 9 helyen összesen 28 db kerékpártároló is épült a projekt részeként. Ezek összesen 56 kerékpár biztonságos elhelyezésére adnak lehetőséget. A kerékpárút folytatása és integrálása a kerékpárutak hálózatába a Március 15. tér déli részének átépítéséhez illeszkedik, amely a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése II. ütem" projekt része lesz. Ennek előrelátható időpontja 2012-2013.

Ha arra sétál Ön is kedves Olvasó, pihenjen meg egy kicsit a Március 15.téren, szívja magába a régi és új harmóniáját és dobbanjon együtt Budapest Szívével!

 www.budapestszive.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük