A budapesti hajléktalanellátó civil szervezetek megállapodása és a Fővárosi Önkormányzat Téli Operatív Programjának megfelelően 2010. november 1-én elkezdődött a hajléktalan emberek téli ellátása.

  A budapesti hajléktalanellátó civil szervezetek megállapodása és a Fővárosi Önkormányzat Téli Operatív Programjának megfelelően 2010. november 1-én elkezdődött a hajléktalan emberek téli ellátása.

A Menhely Alapítvány Diszpécser Központjának 24 órás ügyelete koordinálja a budai oldalon a Máltai Szeretetszolgálat, a pesti oldalon a Menhely Alapítvány Krízis autóját és hét speciális utcai szolgálatot, melyek hívás után, indokolt esetben a helyszínre mennek segíteni a rászorulóknak.

 A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő BMSZKI megnyitotta a Könyves Krízis Központot, mely befogadja a csoportosan, párban utcán élőket. Az éjjeli menedékhelyeken, lábadozókban napi 1200 adag készételt osztanak a szociális segítők, a város különböző pontjain öt nappali melegedő hétvégén is fogadja a betérőket.

Elindul a  bónos  program is a Menhely Alapítvány szervezésében, melynek segítségével munkásszállókon jutnak fedélhez a rászorulók és folytatódik a hajléktalan szállásokon lakók támogatott albérleti programja, melynek segítségével mintegy 200 hajléktalan embert segítenek 12 hónapon keresztül olcsó lakásban lakni a BMSZKI és a civil szervezetek dolgozói. Mindezt a kormány és a Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Összefogás Közalapítvány támogatja, összesen mintegy 275 millió forinttal.  

A fővárosban működő éjjeli menedékhelyek már most 100 %-os telítettséggel üzemelnek, ezért a folyamatosan működő ötezer szálláshely a téli üzemmódban összesen mintegy 500 ideiglenes férőhellyel egészül ki, hogy mindenkit, aki fedél alá szeretne jutni, befogadhassanak.

   A lakosság együttműködésére és segítségére is szükség lesz a tél során, hogy mindazok átvészelhessék a hideg napokat, akiknek nem jutott meleg saját otthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük