A Budapesti Tavaszi Fesztivál soron következő eseményeiből szemezgetve ajánlom olvasóink figyelmébe: 2012. március 23-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban lép fel az Erdődy Kamarazenekar, és március 24-én a Magyar Állami Operaházban a Don Quijote balett látható.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál soron következő eseményeiből szemezgetve ajánlom olvasóink figyelmébe: 2012. március 23-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban lép fel az Erdődy Kamarazenekar, és március 24-én a Magyar Állami Operaházban a Don Quijote balett látható.

A hétvégén városi séták kamarakoncertekkel.

 

Az Erdődy Kamarazenekar 1994-es alapítása óta folyamatos felfedezőúton van. Az együttes kezdetektől célkitűzésének tartja a hagyományos kamarazenekari repertoár bővítését, elsősorban magyar vonatkozású XVIII-XIX. századi zeneművek előadásával, valamint kortárs darabok bemutatásával. Régi műveket, szerzőket emel ki a félhomályból, vagy a legújabb műveket segíti világra jönni. Az együttes vezetője, Szefcsik Zsolt a kamarazenekar első lemezét a Budán szolgáló Georg Druschetzky műveiből állította össze, világelsőként vette fel Michael Haydn Szent Teréz-miséjét és Te Deumát. Nagy visszhangot keltett az Erdődy Kamarazenekar Hummel-műveket rögzítő CD-je is. A legrangosabb európai lemezszaklapok méltatták és díjazták ezeket a felvételeket. A Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertjén, március 23-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban is felfedezésre invitálnak: Karłowicz- Weiner- és Lajtha-darabok, valamint egy ősbemutató hangzik majd el.

2012. március 23-án 19.30

Uránia Nemzeti Filmszínház – Erdődy Kamarazenekar

Karłowicz: Szerenád, op. 2

Lajtha: Sinfonietta vonószenekarra, op. 43

Weiner: Pastorale, fantázia és fúga, op. 26

Orbán György: Udvari táncok – ősbemutató

Vezényel: Jankó Zsolt

Jegyárak: 3900, 2900 Ft

 

Március 24-én mutatják be a Magyar Állami Operaházban a Ludwig Minkus zenéjére készült Don Quijote balettet. A korszakalkotó Cervantes-regény epizódjait idéző táncest az aranykori klasszikus orosz balett máig népszerű darabja. Ludwig Minkus zenéjére Marius Petipa készített koreográfiát, bemutatója 1869-ben volt a moszkvai Bolsoj Színházban, ám a művet később átdolgozták a pétervári cári balett számára. A ma is táncolt változatok lényegében az Alexander Gorszkij-féle módosításokat (1900-1902) veszik alapul. A darabban a klasszikus balett elmúlt évszázadának legnagyobb csillagai léptek már fel, aligha kétséges, hogy a Don Quijote az egyetemes táncművészet egyik mesterműve.

 

2012. március 24-én 19.00

Magyar Állami Operaház – Minkus: Don Quijote

Vezényel: Csányi Valéria

Közreműködik: a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház Zenekara

Díszlet: Csikós Attila

Jelmez: Vágó Nelly

Koreográfia: Marius Petipa

Jegyárak: 12900, 10900, 8900, 4000, 2800, 1900, 1000 Ft

 

2012. március 24.-25. Virtuóz szecesszió – Városi séta kamarakoncertekkel.
Budapest máig látható városképének nagy része lényegében a 19. század harmadik harmadában, a 20. század elején épült fel. Ennek a hosszú, 1914-ig tartó békeidőszaknak leghíresebb építészeti stílusa volt a szecesszió. A stílusnak volt egy európai szinten is kiemelkedő magyar mestere, Lechner Ödön (1845-1914), aki a modern funkcionalizmus elveit öltöztette sajátos, dekoratív formavilágába, keleti, főleg indiai motívumok felhasználásával.
A szecesszió emlékei Budapesten két környéken csoportosulnak: a Lipótvárosban és a Városligetben, de elszórtan is számos emlék található. A séta a Városliget környékére fog koncentrálni.

Vörösmarty tér – Információs pult 10.00 / 11.00 / 14.00 / 15.00 órakor
A séták időtartama: 3 óra

www.btf.hu

 Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük