2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: Folytatódik a dollár és az olaj vásárlása

2 perc olvasás

aa_26.jpgA legfrissebb COT-riport alapján (amely a november 8. és november 14. közti időszakot fogja át), a hét hete tartó folyamatos vásárlás alaposan lecsökkentette a dollár nettó short állományát. A dollár vásárlásának egyik legfőbb mozgatója továbbra is a jen eladása volt, míg a svájci frank négy hete tartó eladásai a második leginkább shortolt devizává tették a CHF-et, amelynek nettó short állománya így négy és féléves csúcsot ért el.

 

A jen nettó short állománya négyéves rekordszintre érkezett az elmúlt héten, és ha emellé figyelembe vesszük azt, hogy az USDJPY ismét egy ellenállást tesztel, akkor nem hanyagolhatjuk el egy short-zárási hullám kockázatát. Az euró nettó long állománya nem változott különösebben, a közös deviza long állománya a COT-riport által megfigyelt alapok körében hónapok óta 85 ezer kontraktus körül mozog.

 

Az alapok 7%-kal növelték long pozícióikat az árupiaci termékekben a legfrissebb COT-riport által megfigyelt periódusban, azaz a november 14-gyel záruló egyhetes időszakban. A leginkább vásárolt termék a WTI nyersolaj volt, emellett még a földgáz és a cukor vásárlása emelhető ki.

 

A WTI olaj vásárlása 8 hónapos csúcsot jelentő nettó long pozíciót eredményezett, de a Brent olaj nettó long pozíciója is rekordközeli maradt az enyhe csökkenést követően (öt hete először csökkent a Brent nettó long állománya). Összességében a nyersolaj nettó long pozíciója nőtt, és alig marad el a februári rekordállománytól.

 

Az aranyat második hete veszik az alapok, miután a fém támaszt talált az 1270 dollár/uncia szinten. A támasz elsősorban az egyesült államokbeli adóreformmal kapcsolatos várakozásokból ered, de komoly szerepe lehet a jen megnövekedett short állománya mellett a short-zárás kockázatának is.

 

Az alapok továbbra is csökkentik a rézben lévő long pozícióikat a kínai növekedés lassulása miatt, de a téli időszak várhatóan visszaeső kereslete is szerepet játszik abban, hogy a piac nem bízik a réz árának emelkedésében.

 Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.