2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CROSSOVER DIMENZIÓK – 3D show elemekkel díszített Klasszikon élőzenei produkció 2012. február 22-én az Urániában

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58009"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Klasszikon_crossoverdimenziok.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>A Klasszikon szuperprodukcióra készül, mely 2012. február 22-én este 20 órai kezdettel lesz látható és hallható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A másfél órásra tervezett, 3D show elemeket felvonultató CROSSOVER DIMENZIÓK című crossover opera koncert mind látványvilágában, mind hangszerelésében különleges élményt ígér a hazai műértő közönség és a fiatalabb generációk számára egyaránt! </p> <p> 

klasszikon crossoverdimenziok.thumbnailA Klasszikon szuperprodukcióra készül, mely 2012. február 22-én este 20 órai kezdettel lesz látható és hallható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A másfél órásra tervezett, 3D show elemeket felvonultató CROSSOVER DIMENZIÓK című crossover opera koncert mind látványvilágában, mind hangszerelésében különleges élményt ígér a hazai műértő közönség és a fiatalabb generációk számára egyaránt!

 

klasszikon crossoverdimenziok.thumbnailA Klasszikon szuperprodukcióra készül, mely 2012. február 22-én este 20 órai kezdettel lesz látható és hallható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A másfél órásra tervezett, 3D show elemeket felvonultató CROSSOVER DIMENZIÓK című crossover opera koncert mind látványvilágában, mind hangszerelésében különleges élményt ígér a hazai műértő közönség és a fiatalabb generációk számára egyaránt!

 

klasszikon%203d sz%c3%adnpadi l%c3%a1tv%c3%a1nyterv 02.thumbnailA Klasszikon immáron ötödik éve koncertezik Opera Crossover című műsorával, amelyben nemesen ötvözött hangzásra lel a klasszikus és könnyűzene. A magasan képzett, nagy szakmai múlttal és számos elismeréssel rendelkező komoly- és jazz zenészek által alkotott formáció a klasszikus operai dallamokat a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajok stílusjegyeivel ötvözi, úgymint jazz, swing, musical, rock'n'roll, szalonzene vagy akár blues. Az együttes koncertjein, illetve 2011-ben megjelent CD-jükön is, az áthangszerelt és jazz improvizációkkal díszített instrumentális és oratórikus művek mellett, főként a zenerajongók által jól ismert és közkedvelt operaslágerek feldolgozásai hallhatók.

 sajt%c3%b3t%c3%a1j%c3%a9koztat%c3%b3 001 web.thumbnail

A Klasszikon hitvallása, hogy művészetével közelebb vigye és megszerettesse az operát a fiatalabb generációkkal is. Ennek jegyében 2012. február 22-én egy idehaza újdonságnak számító, 3D show elemeket felvonultató szuperprodukcióval készül az együttes, CROSSOVER DIMENZIÓK címmel. Az előadás az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül bemutatásra.

„A Klasszikon újabb dimenzióba lép 2012. február 22-én, hiszen a ránk jellemző újító zenei hangzásvilág mellett ezúttal a színpadi látvánnyal szó szerint is közelebb visszük hallgatóságunkhoz a klasszikusokat. Bízom benne, hogy a Klasszikon XXI. századi olvasatának zenei és képi egysége, vagyis  előadásunk és a 3D látvány  kompozíciója felejthetetlen élménnyel ajándékozzák majd meg lelkes közönségünket!" – osztotta meg gondolatait Sebők Monika az együttes legújabb produkciójával kapcsolatosan. 

 

Az Uránia Nemzeti Filmszínház kiváló helyszínválasztásnak ígérkezik, hiszen a nagyterem impozáns színpada, illetve a 3D vetítést lehetővé tevő technológia is egyaránt rendelkezésre áll.

„Nagy örömmel fogadtuk be a Klasszikon produkcióját, hiszen tudomásom szerint hazánkban még nem volt példa arra, hogy operai dallamok modern hangszereléssel és 3D show elemekkel kiegészülve, egyszerre  jelentek volna meg a színpadon. Biztos vagyok benne, hogy az Uránia nézői egy komplex audio-vizuális élménnyel gazdagodnak majd a koncert során!" – összegezte szakmai véleményét Zsarnai Gábor, az Uránia Nemzeti Filmszínház rendezvénymenedzsere.

 

A Klasszikon énekesnője koncertjeik alkalmával röviden ismerteti a soron következő áriában megjelenő szituációt, hangulatot, elősegítve ezáltal a hallgatóság azonosulását az adott művel. Az operai szereplők emberi tulajdonságainak bemutatása, az áriák által bemutatott helyzetek leírása már sokszor önmagukban is magyarázatot adnak a XXI. századi zenei átiratokra.

Sebők Monika az örökérvényű művek XXI. századi interpretálásának remek lehetőségét látta meg az óriásvászon virtualizált 3D világában . Az összesen 15 klip között lesz olyan, amelyben a tradicionális színrevitel elemei dominálnak, más jelenetek viszont modern felfogásban elevenednek majd meg. Minden számhoz egyedi értelmezésű klip készül, melyben az adott ária szereplője, annak lelkivilága vagy a történet szülte reflexiónk kerül megjelenítésre.

 

„Igyekszünk minél több historikus momentumot bemutatni, mindamellett, hogy bizonyos számoknál épp az adott darab modern olvasatát tesszük láthatóvá. Egyes szereplőknél a jelmez vagy egy-egy jellegzetes kellék megjelenítése része az általa hordozott kontextusnak. Máskor viszont a figura lelki beállítódását, rezdüléseit helyezzük előtérbe, amelyre a szereplő bőrébe bújt énekes, és általa a közönség is, a mai korban rezonál. A koncepció harmadik elemeként az egyes áriákban, vagy azok hátterében megbúvó eseménysorozatok kerülnek a vizuális megjelenítés fókuszába." összegezte a közelgő 3D produkció koncepcióját Sebők Monika, az együttes művészeti vezetője.

 

A CROSSOVER DIMENZIÓK térhatású képvilága tehát ugyanolyan sokszínű próbál maradni, mint amilyen sokszínűek az operák, a szereplők megszólalásai és a belőlük készült átiratok. Ami mégis összefűzi őket, az a térélmény, és a Klasszikon egyedi, fúziós hangzásvilága, melyben harmonikusan együttműködik a komoly-és könnyűzene.

„A klasszikusok megérintik zilált korunk rohanó emberét is. Mi ennek a kontaktusnak a létrejöttén munkálkodunk zenésztársaimmal, a kiváló jazzista Zsemlye Sándorral és Tiba Sándorral, nagyszerű bőgősünkkel, Martos Attilával, és együttesünk zeneszerzőjével, zongoristájával Nagy László Adriánnal. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk 2012. február 22-én az Uránia Nemzeti Filmszínházba! A koncertre jegyek kaphatók az Interticket jegyirodákban, illetve megrendelhetők a www.jegy.hu, valamint a www.klasszikon.hu weboldalakon!" – zárta gondolatait a művésznő.

 

Klasszikon – „ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak"

 

A crossover opera a klasszikus opera és egyéb zenei műfajok keresztezéséből létrejött új zenei stílus, mely egyre szélesebb rajongótáborral büszkélkedhet idehaza is, nemtől-kortól függetlenül. A Klasszikon együttes, mely a crossover opera meghonosítója és egyik legjelesebb hazai képviselője is egyben, immáron négy éve interpretál közismert operaáriákat a crossover jegyében. Az együttes a jazz, pop, blues, rock and roll, swing és egyéb, XXI. századi zenei stílusjegyekkel díszíti a legismertebb operaáriákat, így az évszázadok óta ismerősen csengő dallamok a szórakoztató zene játékosságával, lüktető ritmusával és mai világunk zenei ízléséhez igazodva válnak az igényes zene iránt fogékony közönség számára felejthetetlen élménnyé.

 

Tagok:

  • Sebők Monika (ének) – a Magyar Állami Operaház operastúdiójának tagja, 1995 óta a Honvéd Együttes szólistája, 2003-ban tagja a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának, majd ezt követően a Budapesti Operabarátok Alapítvány ösztöndíjasa. Jelenleg a Klasszikon együttes énekese, egyben művészeti vezetője.
  • Nagy László Adrián (zongora) – A Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny különdíjasa, a Honvéd Férfikar korrepetitora, a SaxOrgan orgonaművésze. Egy személyben a Klasszikon együttes zongoristája, zeneszerzője és hangszerelője is.
  • Zsemlye Sándor (szaxofon) – a Bartók Konzervatórium jazz-tanszakán végzett. Az 1992-es „Ki mit tud?" pop-rock-jazz kategóriájának győztese. A Klasszikon együttes mellett a Free Style Chamber Orchestra és az Uniszex szaxofonosa is.
  • Martos Attila (bőgő/basszusgitár) – a Zeneakadémia klasszikus nagybőgő szakán végzett, jelenleg a Klasszikon együttes és a Budapesti Fesztiválzenekar művésze.
  • Tiba Sándor (dob) – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán diplomázott, mint jazz-dob előadóművész. Rendszeresen lép fel Koncz Zsuzsa együttesében. 2004-ben, a Jazzpression tagjaként, a Magyar Rádió eMeRTon Díjjal tüntette ki. Jelenleg a Klasszikon együttes dobosa és ütőhangszerese.

 

www.klasszikon.com

Email: info@klasszikon.com

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.