Idén nyáron Magyaroszág lakói is csatlakozhatnak a Procter&Gamble Children's Safe Drinking Water (CSDW, Tiszta vízzel a gyermekekért) elnevezésű humanitárius programjához, melynek fő célja az ivóvízhiány csökkentése a fejlődő országokban.

 

Idén nyáron Magyaroszág lakói is csatlakozhatnak a Procter&Gamble Children's Safe Drinking Water (CSDW, Tiszta vízzel a gyermekekért) elnevezésű humanitárius programjához, melynek fő célja az ivóvízhiány csökkentése a fejlődő országokban.

 A program a szennyezett víz elfogyasztása miatt bekövetkezett betegségek és halálesetek visszaszorítására helyezi a hangsúlyt egy speciálisan kifejlesztett, alacsony költségű technológia segítségével, amely egyszerű módon képes megtisztítani és ihatóvá tenni a szennyezett vizet. A 2009. július 1-től szeptember 30-ig tartó program keretén belül bármelyik, matricával ellátott Pantene, Gillette, Camay, Wellaflex, Londa vagy Oral-b termék megvásárlása után egy-egy afrikai gyermek egyheti ivóvizét biztosítja a vállalat, így a program végére gyermekek tízezreit látja el biztonságos ivóvízzel.

Uganda (foto:AHU)Uganda (foto:AHU)A világon 15 másodpercenként meghal egy gyermek a szennyezett, nem megfelelő minőségű víz fogyasztása következtében[1]. A szennyezett víz fogyasztása komoly hasmenéses megbetegedéseket okozhat, amelyek a szomjas szervezet súlyos kiszáradásához vezethetnek. A Procter&Gamble (P&G) felismerve a tiszta ivóvíz jelentőségét, 2004-ben létrehozta a Children's Save Drinking Water (CSDW, Tiszta vízzel a gyermekekért) programot azzal a céllal, hogy biztonságos, iható és tiszta vizet biztosítson a rászoruló gyermekek számára szerte a világon. A P&G elkötelezett, hogy termékeivel javítsa az emberek életkörülményeit, a tiszta ivóvíz megteremtésével pedig lehetőséget biztosítson a rászoruló gyermekeknek az életben maradására. Ezen indíttatásból kifejlesztette a PUR nevű víztisztító port, amely kivételes technológiájának köszönhetően a szennyezett vizet biztonságos, iható vízzé tisztítja.

Uganda (foto:AHU)Uganda (foto:AHU)A vállalat számos humanitárius szervezet segítségével juttatja el a PUR porokat a rászorulóknak, technikai, anyagi és emberi segítséget is nyújtva a megfelelő felhasználáshoz, eddig több mint 25 millió dollárt fektetve a programba a tiszta ivóvíz biztosítása érdekében. A víz tisztítása mellett a CSDW program célja, hogy felhívja az emberek és szervezetek figyelmét erre a jelentős, egész világot érintő problémára; a szennyezett víz fogyasztása és nem megfelelő higiénia ugyanis több emberéletet követel, mint bármely háború1.

Kongó - (Foto:Csák Enikő)Kongó – (Foto:Csák Enikő)A speciális PUR csomagokat a CSDW program dolgozói juttatják el az érintett területekre, bemutatva a por helyes használatát is. Egy csomaggal 10 liter tiszta víz állítható elő. „A PUR használata tényleg nagyon egyszerű. Egy csomaggal bárki képes szennyezett vízből ivóvizet készíteni egy félóra alatt." – mondja Dr. Greg Allgood, a CSDW program igazgatója, a P&G toxikológus szakértője.

Kongó - (Foto:Csák Enikő)Kongó – (Foto:Csák Enikő)„A csomag tartalmát beleöntjük 10 liter szennyezett vízbe, majd 5 percen át keverjük, végül megvárjuk, amíg a szennyeződés leülepedik a víz alján. Ezt követően csak leszűrjük a vizet egy egyszerű szűrőn át, akár egy tiszta konyharuha segítségével. Az így megtiszított víz 20 perc múlva már káros mellékhatások nélkül iható lesz." – magyarázza Dr. Allgood.

Kongó - (Foto:Csák Enikő)Kongó – (Foto:Csák Enikő)Az afrikai gyermekeket most bárki támogathatja a programban szereplő és matricával ellátott Aqua kollekció termékek (Pantene, Gillette Venus, Gillette Satin Care, Wellaflex, Camay, Londa és Oral-b) bármelyikének megvásárlásával, mert a P&G minden egyes termék után egy afrikai gyermek egyheti ivóvizét biztosítja a CSDW Alapítvány segítségével.

Kongó - (Foto:Csák Enikő)Kongó – (Foto:Csák Enikő)A magyarországi program civil nagykövete Jakupcsek Gabriella, aki többször is járt Afrikában, többek között A világ árvái c. műsor forgatása során, bejárta Kongó nyomornegyedeit, így személyesen is megtapasztalhatta az embertelen életkörülményeket. A CSDW hazai nagyköveteként, reméli, hogy általa még többen megismerhetik a programot, és így még több afrikai gyermek juthat tiszta ivóvízhez.

A PUR használatával eddig több mint 1 milliárd liter szennyezett vízből készítettek iható vizet a világ több mint 40 országában. „A programunk működik, de még többre törekszünk. 3 éven belül, 2012-re 3,5 milliárd liter vizet szeretnénk ihatóvá tenni." – mondja Dr. Greg Allgood.

Egy csomag – 10 liter víz megtisztítására alkalmas – PUR ára 10 dollárcent. Egy amerikai dollárért egy gyermek számára 50 napra elegendő vízmennyiséget lehet megtisztítani. Csupán 5,2 dollár, azaz alig több mint 1 000 forint elég egy gyermek egész éves vízszükségletének megtisztítására, és hozzávetőleg 21 dollár, vagyis kb. 4 200 forint elegendő egy átlagos család éves vízmennyiségének a tisztítására. Az emberi szervezet élelem nélkül akár hetekig, de ivóvíz nélkül csupán 2-3 napig képes életben maradni. A szennyezett víz ugyanúgy, mint a víz hiánya komoly kiszáradáshoz és sok esetben halálhoz vezet. A fentiek ismeretében, nem jelentéktelen a víz tisztítására fordított összeg?

Hogyan működik?

A gyártó nem adott tájékoztatást a pontos működésről, éppúgy mint erról sem vajon ez a termék szabad licencű-e. Ami azt jelenti, hogy a fejlődő országok szadadon gyárthatják e. A bemutatott terméket jelenleg Pakisztánban gyártja a cég erre a célra létrehozott üzeme.

Az eredmény egy csíramentes és féregpete és üledékmentes ivóviz. Mivel terméket kaptak az újságírók a sajtótéjékoztató során amire sikerült rájönni, és ami alapján biztos a gyártó állítása, hogy egészséges vizetképes előállítani.

A fertőtlenítést hidrogén peroxid végzi, -ez keletkezik a feltüntetett calcium hipoklorit hatóanyagból víz hatására,ami a vizben a porból szabadul fel. Az a folyamat első lépcsője. Ez végzi a fertőtlenítést. A második lépcső a lecsapatás, amikor sz osszes szennyező annyag egy nagy felületű vízben keletkező, de vizben nem oldható – valószínűleg aluminium-hidrodid/Calcium karbonát alapu pehelyben lecsapódik. Ezért kell először kevergetini, majd leszűrni. Végül a benne lévő peroxid mintegy húsz perc alatt elbomlik. Az eredmény tényleg egy gyakorlatilag steril, féregpetementes ivóvíz.

Víz nélkül nincs élet

„A víz az energia forrása – számos mozifilm gyakran ezért kezdődik, vagy végződik vizes jelenetekkel." – mondja Steve Lichtag rendező. – „A víz igazi rejtély, amelynek még a mélyére kell hatolnunk. Víz nélkül nem tudunk élni. Vonz minket a hihetetlen energiája. És megpróbáljuk legyőzni."

A Föld természeti törvényei szerint ahol víz van, ott élet is van. A víz léte sokak számára evidens, hiszen, ha megnyitjuk a csapot, folyik belőle. Sajnos azonban mára már nem ilyen egyértelmű a helyzet még hazánkban sem. Amíg van víz, egyikünk sem aggódik a vízhiány miatt, azonban amint megszűnik valamilyen oknál fogva, hirtelen rájövünk, mennyi mindenhez van szükségünk a vízre. Biológiai szükségleteink mellett problémássá válik az általános higiénia csak úgy, mint a legtöbb alapvető házimunka. A világ számos országában a vízhiány alapvető probléma, vannak helyek, ahol szinte egyáltalán nincs jó minőségű, iható víz, és emiatt több ezer ember hal meg naponta.

Víz = energia

A Földet kék bolygónak hívják és a víz az, ami a kék színt kölcsönzi számára. Víz nélkül nem lenne élet a Földön, a világűrben a további élet utáni kutatás is elsősorban a víz keresését jelenti. Fizikai erejének köszönhetően a víz nemcsak fontos energiaforrás, hanem egy lehetséges, biológiai katalízis segítségével kinyerhető hidrogénforrás is. A víz körforgása a legerősebb anyagkörforgás a Földön. Évente megközelítőleg 500 billió tonna víz fut át rajta. Ennek a mennyiségnek csak 2,6 százaléka friss víz. A Föld teljes friss víztartalékának körülbelül 1 százaléka áll rendelkezésre emberi fogyasztásra, azaz a Földön jelen lévő összes víz 0,007 százaléka.[1]

Víz = élet

A nem elegendő ivóvíz világszerte komoly probléma. A fejlett országokban élők csak nehezen tudják elképzelni, milyen lehet annak, akinek mindennap csak egy gondolata van, az ivóvíz. Habár gyakran kijelentjük, hogy majd' szomjan halunk, aligha tudjuk elképzelni azt a helyzetet, hogy egy szennyezett pocsolyából vagy kútból igyunk. A Földön azonban közel egy milliárd embernek nincs hozzáférése jó minőségű ivóvízhez, emiatt gyakran nincs más választásuk, mint meginni a nem biztonságos vizet, ami akár meg is ölheti őket. Az emberi test 80%-a víz, amelynek fenntartására és pótlására a megfelelő mennyiséget folyamatosan biztosítanunk kell, hiszen az ivóvíz rendszeres fogyasztása nélkül fokozatosan kiszáradnánk, amelynek kezdeti jelei a fejfájás, száraz bőr és gyenge vesefunkciók, illetve az ionok és ásványi anyagok viszonylagos többlete szervezetünkben. A fizikai és mentális teljesítmény csökkenhet, zavar léphet fel, a hosszú távú kiszáradás pedig eszméletvesztéshez, majd szomjhalálhoz vezethet. A víz felelős a testünkben felhalmozódott fölösleges anyagok kiválasztásáért, szerepet játszik az anyagcserében, és része a véráramlásnak, amely során oxigént és széndioxidot szállít. Feloldja a vitaminokat, biztosítja a bőr és a nyálkahártya számára a megfelelő körülményeket, és az izzadás által fenntartja a testhőmérsékletet.

Víz nélkül az ember csak korlátozott ideig, legfeljebb 2-3 napig képes élni. A nem elegendő folyadékbevitel első jelei a szomjúság érzés, így a kiszáradt ember bármivel megpróbálja oltani a szomját, akár a nem biztonságos vizet is megissza. A koszos víz azonban komoly hasmenéses betegségeket okozhat, amely így még nagyobb kiszáradáshoz, sőt halálhoz is vezethet.

A víz hiánya, a víz minősége

Az ivóvíz hiányától szenvedő emberekről készült statisztikák valóban aggasztóak. A világon naponta több mint 5000 gyermek hal meg, mert nem jut megfelelő minőségű tiszta ivóvízhez[2]. A szennyezett víz által okozott hasmenéses betegségek legveszélyeztetettebb alanyai a csecsemők és az öt évnél fiatalabb gyermekek. Évente több mint 1,4 millió gyermek hal meg olyan hasmenéses betegségekben, mint a kolera vagy a vérhas[3]. Ez a szám ötször annyi, mint az AIDS és malária által okozott halálesetek száma összesen[4]. Ha helyi szinten jobb egészségügyi körülményeket biztosítanak, a komoly hasmenéses betegségek 65%-kal, az ebből kifolyó halálesetek pedig 26%-kal csökkenthetők.[5] Gyakran a probléma forrása nem a víz hiánya, hanem a koszos, nem biztonságos víz. Számos olcsó technológia létezik, melyek segítségével helyi szinten megoldható lenne ez a probléma. Ennek ellenére számos afrikai állam, például Ruanda, Angola, Eritrea vagy Sierra Leone népességének több mint fele nem jut elegendő ivóvízhez.

A vízhiány és a száraz időszak egyre gyakoribb jelenség Európában is. Az EU statisztikái szerint az elmúlt három évtized alatt a száraz időszakok jelentős megnövekedése (6-ról 13 százalékra) az európai gazdaság számára legalább 100 milliárd eurós költséget jelent.

Az egyik legkiterjedtebb száraz időszakot 2003-ban jegyezték fel, amely több mint 100 millió embert és az Unió területének hozzávetőleg egy harmadát érintette, és 8,7 milliárd eurós kárt okozott. [6]  

  

Tények, adatok a vízről

 • 1. 3,5 millió ember hal meg évente vízzel kapcsolatos megbetegedésben. 84 százalékuk 14 év alatti gyermek. (WHO, 2008)
 • 2. Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 3. A nem megfelelő minőségű víz és higiénia több embert öl meg, mint a fegyverek. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 4. Nigériában naponta közel 1000 ember hal meg nem megfelelő víz és higiénia következtében, míg Magyarországon évente alig 200. (WHO, 2002)
 • 5. A világ kórházaiban a betegek fele valamely, nem megfelelő víz okozta betegségben szenved. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 6. Az emberi szervezet élelem nélkül akár hetekig, víz nélkül azonban csupán néhány napig képes életben maradni. (Discovery)
 • 7. Minden nyolcadik ember szenved megfelelő víz és higiénia hiányában (WHO, UNICEF, 2008)
 • 8. Évente közel másfél millió gyermek hal meg hasmenéses betegségben. (WHO, 2008)
 • 9. Egy európai átlagosan 200 liter tiszta vizet használ egy nap, míg egyes fejlődő országokban ez alig 5 liter, azaz nem éri el a minimum érték egynegyedét sem. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 10. A Kongói Köztársaságban évente 200.000-en halnak meg fertőzött víz fogyasztása és nem megfelelő higiénia következtében, amely hazánk második legnépesebb városának, Debrecennek teljes lakossága. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 11. Megfelelő minőségű ivóvíz és higiénia biztosításával a gyermekhalálok 50 százaléka megelőzhető lenne. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 12. Koszos és fertőzött víz fogyasztása következtében ötször annyi gyermek hal meg a világon, mint AIDS-ben. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 13. 2025-re 700 millióról 3 milliárdra emelkedhet azoknak a száma, akik nem megfelelő vízviszonyok között élnek. (ENSZ, Human Development Report, 2006)
 • 14. Afrikában és Ázsiában a nőknek átlagosan 6 kilométert kell gyalogolniuk, hogy vízhez jussanak.
 • 15. Afrikában a Szahara környékén évente 40 milliárd órát töltenek vízgyűjtéssel, ami több mint 19 millió teljes munkaidejű munkavállaló idejének felel meg.

A vízhiány több embert öl meg évente, mint a háborúk

A tudósok szerint a vízkészletek fölötti konfliktus elkerülhetetlen

Az ENSZ nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint 1,2 milliárd ember folyamatosan küzd a túlélésért. Körülbelül 2,6 milliárd ember számára még a latrina legegyszerűbb „fejlett" formája is hiányzik. A helyzet Afrikában és Ázsia egyes részein a legsúlyosabb. A hasmenéses betegségek, melyek a nyugati civilizációban banális egészségügyi komplikációnak számítanak, az öt évnél fiatalabb gyermekek halálának legsúlyosabb okozói a fejlődő országokban. A hasmenéses megbetegedés évente közel 1,6 millió gyermek haláláért felelős, mégsem kap kellő figyelmet a nyilvánosság, a sajtó vagy a politikusok részéről.

Az ENSZ a közelmúltban figyelmeztetést adott ki, hogy nem csak Afrika és Ázsia, de 2025-re Dél-Európa is komoly vízhiánnyal szembesülhet. Spanyolország egyes részei már most bajban vannak. Amikor Katalóniát 2008-ban rendkívüli szárazság sújtotta, illegális kutak bukkantak fel, és a víz megjelent a feketepiacon. A városnak „vízhidat" kellett felállítania, hogy iható vizet szállítsanak be.

– A probléma sürgős és azonnali. Ha már tavasszal érezhető a vízhiány, felkészülünk rá, hogy a nyár még rosszabb lesz. – mondta Barbara Helferrich az ENSZ Környezeti Igazgatóságának szóvivője a New York Times egyik interjújában.  

Hétezer kilométerrel odébb, India Madhya Pradesh állama hasonló helyzeten megy keresztül, ám sokkal komolyabb következményekkel. A klímaváltozás átalakította a régió esőmintáját. Ez, valamint a tény, hogy India vízelosztása rendkívül méltánytalan (a létminimum alatt élők gyakran alig vagy egyáltalán nem jutnak a községi tiszta vízkészletekhez), szó szerint vérontáshoz vezetett. A szegények a legsúlyosabban érintettek. Gyakran mindössze heti egyszer jutnak tiszta csapvízhez. A hozzáférés hiánya néhány embert arra kényszerít, hogy vizet lopjon, illegálisan megcsapolva a községi vízcsatornákat. Az ilyen tettekért gyakran halálbüntetés jár; Indián kívüli jelentések állítják, hogy körülbelül egy tucat embert öltek meg ilyesmiért ebben az évben. Sokan mások a szomszédokkal folytatott harcok során sérültek meg, amelyek gyakran pusztán egy-egy vödörnyi víz miatt alakultak ki.

Az ilyen példák az alapjai a feltevésnek, mely szerint a víz a közeljövőben valószínűleg fegyveres konfliktusok kiváltó oka lehet. – Már tört ki háború az olaj miatt. – mondta William Mitsch, az Ohio State University professzora. – Egyszer már megtörtént. A vízért folytatott háború is lehetséges.

A megoldás több tőkét igényel

A „víz háború" kifejezés bizonyos régiókban már kimerészkedik az enciklopédiák oldalairól, és valósággá válik. Dr. Azad Aslan az erbil-i Salahadin Egyetem egyik előadója figyelmeztet arra, hogy a probléma megoldásának meg kell akadályoznia a feszültség háborúvá alakulását. – A vízhiány miatt, ahogyan azt a Világbank is előrejelzi, elkerülhetetlenek a jövőbeni vízkonfliktusok, és az érintett régiók háborúi. – mondta az iraki Niqash hírszolgálatnak.

A megoldás természetesen az lenne, ha világszerte elég ivóvizet tudnánk biztosítani a népesség alapvető szükségleteire. Ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni. A megoldásnak számos feltételnek kell megfelelnie, fő szempontjai, hogy alacsony költségű és egyszerűen üzemeltethető, valamint ne legyen áramfüggő, mivel ez többnyire hiányzik a fejlődő országokban.

A leghatékonyabb és legkönnyebben használható készítmények között szerepelnek a kémiai tisztítók, melyek eltávolítják a baktérium mikroorganizmusokat és lebegő anyagokat, megtisztítva ezzel a szennyezett vizet. Ez a megoldás a műanyag palackos vízhez képest költséghatékony és könnyen szállítható, ám a humanitárius szervezetek még mindig túlságosan nagy erőforrás- és kapacitáshiányban szenvednek, hogy minden rászorulóhoz eljuttassák a segítséget.

A PUR csomag gyors, egyszerű és könnyen szállítható módszer a víz tisztítására

A PUR csomag egy különleges fejlesztés, amely 10 liter szennyezett vizet gyorsan tisztává és ihatóvá változtat. A PUR-t a Procter&Gamble (P&G) fejlesztette ki az Egyesült Államok Járványellenőrzési és Megelőzési Központjával együttműködve. Segítségével az emberek bárhol a világon egyszerűbb, költségkímélő és kényelmes módon képesek megtisztítani a koszos vizet. A PUR csomag működése a fejlett országok vízrendszeréhez hasonló technológián alapul.

A PUR egy porkészítmény, amely eltávolítja a bakteriális mikroorganizmusokat és a lebegő anyagokat, tiszta vizet készítve a szennyezett vízből.

A PUR …

 • … bizonyítottan eltávolítja a betegségeket okozó mikroorganizmusokat,
 • … eredményesen eltávolítja a bélbaktériumok több mint 99,99999%-át (beleértve a kolera baktériumokat), a bélvírusok 99,99%-át (beleértve a hepatitis vírusokat) és a protozoák 99,9%-át.
 • … bizonyítottan csökkenti, akár 90 %-kal, a hasmenéses betegségek előfordulását a fejlődő világban,
 • … eltávolítja a koszt és más szennyező anyagokat,
 • … használatával az egész család számára, beleértve a gyermekeket is, tiszta ivóvíz készíthető, emellett a WHO is hatékony technológiának tekinti.

Az Afrikai – Magyar Egyesület (AHU) egy dinamikusan fejlődő, nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó non-profit szervezet. Egyesületük Afrika országaiban halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, közösségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez. Észak-Ugandában olyan leányanyáknak nyújtanak segítséget, akiket korábban lázadó katonák hurcoltak el és tartottak évekig fogva. Kenya fővárosában, Nairobiban olyan szomáliai menekült családokkal foglalkoznak, akiknek valamely családtagja Magyarországon él menekültként. Egyesületük segélyezést is végez. Ahol felüti fejét a baj Afrikában, legyen az humanitárius válság, vagy természeti katasztrófa, segélyt juttatnak el a rászorulóknak. Jelenleg Kelet-Kongó háborús áldozatainak szerveznek adománygyűjtő akciót. Magyarországon az afrikai fejlesztési és segélyezési támogatásokon kívül szemléletformáló tevékenységet végeznek. Média-kommunikációval, könyvek, kiadványok megjelenésének támogatásával, kulturális programok szervezésével hívják fel a figyelmet Afrikára. Fontosnak tartják az ismeretterjesztést, mivel hiszik, hogy a globális társadalmi felelősségvállalás szerint ami ma Afrikában történik, az ránk is hatással van, ezért a kontinens sikerei és problémái minket sem hagyhatnak hidegen.

Akik velük dolgoznak Afrikáért, támogatják munkájukat:

Behumi Dóra, Falusi Mariann, Jáksó László, Kasai, Csányi Sándor, Jaksity Katalin, Kembe Sorel, Vujity Tvrtko és és sokan mások…

Projektjeik:

 • A Háború Gyermekei Segélyakció a kongói háború menekült gyermekeinek támogatásáért.
 • Ne sírj többet, Uganda! program az észak-ugandai leányanyás családok támogatásért.
 • Ne sírj többet, Szomália! a magyar vonatkozású, szomáliai menekültcsaládok segítéséért.
 • Afrikai mezőgazdászokat képző Mezőgazdasági Szakiskola, Nyíregyháza.
 • Kútfúrás Mauritániában, El-Gheddya falu. Cselekedetünkért a 2008-as Budapest-Bamako autóversenyen Teréz Anya díjban részesültünk
 • Afrimázs Filmklub, afrikai témájú filmek vetítése, közönségtalálkozó.

Támogatásaik:

 • AfriCafe rádiós magazinműsor, Fm 98.6 RadioCafe, vasárnaponként 11-12
 • Civil rovat az Afrika-tanulmányok folyóiratban
 • A Háború gyermekei című könyv megjelentetése
 • Inter'A FC afrikai focicsapat támogatása
 • Africa Day 2007-2008-2009 szervezése
 • Szerencs Summit (2006-2007-2008-2009) Afrika találkozó és Konferencia szervezése
 • § Németh Szamira, Sándor és Luigi támogatása

HÁBORÚ GYERMEKEI SEGÉLYAKCIÓ a kongói háború menekült gyermekeinek támogatásáért

Az AHU 2008. decemberben elindította a Háború Gyermekei Segélyakciót.

Cél: A Kelet – Kongóban dúló háború menekültjeinek megsegítése. A menekülttáborokban élők (főleg gyermekek) egészségügyi ellátásának megszervezése, alapvető ruházattal, élelmiszerrel, használati tárgyakkal való ellátása, mely a túlélést biztosíthatja.


[1] http://www.pavucina-sev.cz/pdf/bedrnik_duben_2005.pdf%20-%2011 oldal.

[2] ENSZ, 2006

[3] WHO, 2008

[4] http://www.csdw.com/csdw/the_facts.shtml

[5] http://www.sekuritaci.cz/nedostatek-vody/cs/ – 2.3 rész

[6] http://ec.europa.eu/news/environment/070719_1_cs.htm

  

[1] ENSZ, Human Development Report 2006

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük