2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Csődöt jelentettek a Vegyépszer-utódcégek

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58324"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_543.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Csődvédelembe menekültek azok a cégek, amelyek korában a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből váltak ki. Az átmeneti időszakban több társaságba új tulajdonos szállt be.

images 543.thumbnailCsődvédelembe menekültek azok a cégek, amelyek korában a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből váltak ki. Az átmeneti időszakban több társaságba új tulajdonos szállt be.

images 543.thumbnailCsődvédelembe menekültek azok a cégek, amelyek korában a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből váltak ki. Az átmeneti időszakban több társaságba új tulajdonos szállt be.

Négy társaság vált ki korábban a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből, az alapcéget pedig Vegyépszer Hungária Zrt.-re keresztelték. A kiváló vállalatoknagyjából tiszta lappal indulhattak, a jelentős kötelezettségállományt meghagyták a fennmaradó társaságnál.

Mindez úgy tűnik kevés volt a sikerhez, a kiváló vállalkozások mindegyike csődöt jelentett. Valamennyi társaság székhelye a Zala megyei iparűzési adómentes településén Szentgyörgyvölgyben van. A a Magyar Erőműépítő Kft., a Magyar Nyugat-Út Kft., az időközben nevet váltott Magyar Közép-Út Kft. és a szintén kiváló, de az eredeti nevet tovább vivő Nemzetközi Vegyépszer Zrt. mindegyike csődöt jelentett tavaly decemberben. (Szintén csődvédelembe menekült a Vegyépszer Bau Építőipari Kft., a társaság a Carpat Bau Kft. jogutódja). A társaságok többségénél a bíróság 180 nappal meghosszabbította fizetési haladékot.

A 600 ezres tőkével alakult Magyar Közép-út Kft. vitte az út- és autópálya-építést, valamint 836 millió forint vevőkövetelést és ugyanekkora rövid lejáratú kötelezettséget. Hasonló tőkeellátottsággal, és ugyancsak út- és autópályaépítésre alakult meg a Magyar Nyugat-Út Kft. A cég 780 millió forintot meghaladó vevőkövetelést és szállítói tartozást vihet útravalóul

A 600 ezer forint jegyzett tőkével létrejött Magyar Erőműépítő Kft.-nél elektromos, híradás-technikai célú közmű építését jelölték meg főtevékenységként. A Csombok Imre vezetésével megalakult társaság 600 ezer forint követelést is örökölt a zrt-ből.

A cégek tulajdonosi szerkezetében is jelentős változások történtek. A Magyar Nyugat-Út Kft.-be beszállt a von Holland Kereskedelmi Zrt. E társaság fő tevékenysége számítógép és irodagép nagykereskedelme, tulajdonosi struktúrája a zárt részvénytársasági forma miatt nem ismert. Az 1989-ben alapított Von Holland volt korábban a tulajdonosa a Budai Malomipari Kft.-nek is, amely az állami Magyar Fejlesztési Bank hitelével jutott a felszámolás alatt álló, 1994-ben privatizált Budai Hengermalom Kft. eszközeihez és ingatlanaihoz.

A Magyar Közép-Út Kft.-t útközben átnevezték Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft.-re, s tavaly márciustól szintén tulajdonos a Von Holland Zrt. (Románia időközben bejelentette, hogy perelni fogja a Vegyépszert el nem végzett útépítések, valamint a csak részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.) A Magyar Erőműépítőbe a budaörsi székhelyű Gold Capital Kft. szállt be, tulajdonrésze meghaladja az 50 százalékot. A társaság tulajdonosa Bámer Imre.

www.gazdasag.hu

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.