A cukorbetegség világnapján déli 12 órakor az ország négy nagyvárosában – Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – orvostanhallgatók megalkották a Diabétesz Világnapjának szimbólumát. A szegediek Gönczi Gáborral 198 embert szerveztek be a kék körbe, Budapesten a MACOSZ elnöke is csatlakozott, a debreceniek 20 nemzet diákjait vonták be, míg Pécsett kockacukornak öltözve kampányoltak az egyetemisták.

A cukorbetegség világnapján déli 12 órakor az ország négy nagyvárosában – Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – orvostanhallgatók megalkották a Diabétesz Világnapjának szimbólumát. A szegediek Gönczi Gáborral 198 embert szerveztek be a kék körbe, Budapesten a MACOSZ elnöke is csatlakozott, a debreceniek 20 nemzet diákjait vonták be, míg Pécsett kockacukornak öltözve kampányoltak az egyetemisták.

A betegség kezelésében már azelőtt számos megközelítéssel próbálkoztak, hogy magát az inzulint "felfedezték" volna. 
 
Korábban elterjedt nézet volt, hogy a cukorbetegséget a túl sok cukor fogyasztása, esetleg valamilyen veseműködési zavar okozza. Csupa jóindulatból vagy meggyőződésből egész furcsa kezelési módokat javasoltak; ezek közé tartozott a zabkúra, a tejdiéta, vagy akár az ópium használata. Az 1850-es évek végén egy francia orvos mértéktelen cukorfogyasztással próbálta orvosolni a bajt, de volt, aki eret vágott, higanyos krémet javasolt vagy éheztette a beteget – persze ezeket ma már inkább kínzásnak, mint a cukorbetegség megfelelő kezelésének tekintjük. A legtöbb beteg ekkoriban a cukorbetegség kialakulását követő pár éven belül meghalt. 
 
1921-ben két torontói orvos – Frederick Banting és Charles Best – áttörést jelentő felfedezést tett. Sebészi úton kutyák hasnyálmirigyét távolították el, vagyis az inzulint termelő szervüket, ezzel inzulinhiányt idéztek elő náluk, ami a vércukorszint megemelkedésével is járt. Ezután a hasnyálmirigyből előállított porral injekciózták be az állatokat. A vércukorszint hirtelen csökkenése jelezte, hogy a kezelés sikeres volt – megtörtént tehát az inzulin "felfedezése". Az inzulin, pedig még ma is a cukorbetegek kezelésének alappillérét jelenti.

A nyertes szegedi csapat felajánlotta, hogy a győztesnek járó díjat négy egyenlő részre osztja a városok orvostanhallgató csapatai között. „Nem a verseny, hanem a tájékoztatás a fontos." – nyilatkozta a szegedi orvostanhallgatók elnöke.

A „Szűréssel a cukorbetegség ellen" kampányt a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete hazánk vezető gyógyszergyárának, a sanofi-aventis/Chinoin-nak a szakmai közreműködésével rendezte meg a cukorbetegség világnapjának alkalmából. A kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a cukorbetegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire.

Déli 12 órakor Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden orvostanhallgató csapatok csapatkapitányaikkal együtt megalkották a Diabétesz Világnap nemzetközi szimbólumát, egy nagy kék kört emberláncból.

A szegedi csapat Gönczi Gáborral kampányolt, aki hangosbemondóval hívta a kék körbe a helyieket. A hatásos hírverésnek meg is lett az eredménye: Szegeden közel 200 vállalkozó közreműködésével készült el a cukorbetegség nemzetközi jelképe. A négy városban összesen majdnem félezer embert vontak be a kezdeményezésbe, valamint országosan kora délutánig ugyanennyien éltek a személyre szabott tanácsadás és az ingyenes szűrővizsgálatok lehetőségével.

Budapesten Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke is beállt a kék körbe, míg a debreceni csapat több tucat nemzet diákjait – például Izraelből, Norvégiából, Nigériából vagy Izlandról érkezőket – is bevonta a kezdeményezésbe, ezzel is hangsúlyozva az országok összefogását a cukorbetegség ellen. Magyarország második legnagyobb városában Harsányi Levente Teddy Maci doktorosdit játszott a több tucat kisgyerekkel, akik eljöttek az eseményre, valamint az egyik hallgató gitárjátékkal szórakoztatta őket.

Pécsen az egyik hallgató kartonpapírból készített magának kockacukor jelmezt, amiben jelenleg is járja a várost és buzdítja a lakosságot az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvételre. A győztes szegedi csapat – akinek sikerült a legnagyobb kék kört megalkotnia – szerint a többi város orvostanhallgatói is példamutatóan viselkedtek és sokat tettek a kampány országos sikeréért, ezért a győztesnek járó 400 ezer forint értékű szakmai vásárlási utalványt egyenlő részre kívánja osztani Budapeste, Debrecen, Pécs és Szeged orvostanhallgató csapatai között.

http://www.sanofi-aventis.hu/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük