2022.augusztus.13. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

DiákÉSZ: 50 milliárd forintot kerestek tavaly a diákok

5 perc olvasás

unnamed_35.jpgFantasztikus tavalyi évet zártak a dolgozó diákok. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) – az iskolaszövetkezeti piac felét lefedő – 13 tagszervezetének adatai szerint, a tavalyi évben ötödével nőtt a ledolgozott munkaóraszám, szinte ugyanannyi munkavégzővel. A 26%-kal több megbízónak végzett diákmunka – az árbevétel 30%-os emelkedésével – ágazati szinten 60 milliárd forintot termelt, ami az érintettek számára több mint 50 milliárd forint személyes jövedelmet jelent. Az idei nyár is ennek a szektornak kedvez, hiszen az iskolaszövetkezeti modell mintájára felépülő nyugdíjas szövetkezetek tagságának ilyenkor az unoka az első, számukra majd a szeptember hoz új nyitányt.

 

Az elmúlt évben az átrendeződő munkaerő-piaci erőviszonyok miatt a Biztos Kész Diák Iskolaszövetkezet tagjainak a korábban megszokott diákbérekhez képest jelentős mértékű növekedésben volt részük. Emellett kiszélesedett azon munkatípusok száma, amelyet iskolai tanulmányaik mellett is elvégezhetnek.  Megrendelőik felismerték, ha tagjaik számára „iskolabarát” munkaidőt alakítanak ki, komoly mértékben növelni tudják a diákfoglalkoztatásukat. Így mind a teljesítésbe bevont diákok száma, mind pedig az egyes diákok által ledolgozott munkaórák száma jelentős mértékben növekedni tudott.

 

Az euDIÁKOK is rendkívül sikeres évet zárt. A növekedés mellett, nagy hangsúlyt fektetnek partnereink minél magasabb szintű kiszolgálására. Velük együtt gondolkodva igyekeznek a mai fiatalok számára érdekessé tenni a munkakörülményeket, növelni a diák munkavállalói élményt, mindemellett egyre rugalmasabb időbeosztáshoz alkalmazkodó pozíciókat találni. Folyamatosan bővülő változatos munkalehetőségekkel várnak minden nappali tagozatos hallgatót.

 

A Job Force Iskolaszövetkezet talán legnagyobb értéke, hogy fiatal, innovatív munkavállalói szorosan közvetlen kapcsolatot ápolnak a tagsági viszonyban álló diákokkal. Mindent megtesznek azért, hogy a fiatalokat pozitív élményekkel párosulva vezessék be a munka világába. Büszkék rá, hogy szakmai diákmunkáik és „Célunk a jövőd” gyakornoki programjuk keretén belül, egyre több az olyan diák, akiket a tanulmányaik befejezése után – vagy akár már előtte – biztos álláslehetőség vár.  A náluk elérhető munkalehetőségek esetében elmondható, hogy diákbarát munkakörülmények, későbbi karrierlehetőség, piacképes szakmai tapasztalat és versenyképes órabérek jellemzők.

MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet számára is kiválóan alakult az elmúlt év. Megrendelőik és a munkát vállaló diákok visszajelzései alapján, a gyors bővülés ellenére is megtartották működésük személyességét. Céges partnereik és a diákjaik biztosak lehetnek abban, hogy foglalkoznak és törődnek velünk, ahogy az ügyfél-kiszolgálásuk is a megszokott magas szinten marad.

A 35 éve elsőként alapított iskolaszövetkezet, a Meló-Diák Hálózat évtizedek óta a biztonságos munkavégzés egyik szimbóluma. Mint minden évben, idén is számtalan munkalehetőséggel várja a dolgozni kívánó diákokat, akik szövetkezeti tagként biztonságban tudhatják a fizetésüket. Korrekt órabérek, dedikált mentor kolléga, gyors ügyintézés. Aki szakmai gyakorlatban gondolkodik, az mind nyáron, mind évközben gond nélkül tudja teljesíteni szövetkezeti formában is, a Meló-Diáknál dolgozni kívánó diákok számos gyakornoki munkalehetőség közül válogathatnak.

 

Az elmúlt időszak legnagyobb fejlődést mutató területe a gyakornoki foglalkoztatás. A Mind-Diák Szövetkezet nem csak szakmailag mentorálja a diákokat, hanem az előírt szakmai gyakorlat leigazolásának lehetőségét is biztosítja. A kiválasztási folyamat, a gyakornokok elégedettsége és a hosszú távú fejlődési potenciál mentén értékelt díjnyertes gyakornoki programok között számos esetben a Mind-Diák tagjai voltak a siker motorjai. Hallgatóink közül többen tanulmányaik befejeztével partnereink főállású kollégáivá váltak.

 

Hasonló tendenciáról számol be a tizenhétezer diákot foglalkoztató Fürge Diák Iskolaszövetkezet is. A gyakornoki státuszok számának növekedése mellett a Fürge Diák szerint örömteli az a változás is, hogy a korosztályt érintő romló demográfiai mutatók mellett 5%-kal mégis nőtt a tagok száma, tehát a hallgatók egyre nagyobb arányban élnek ezzel a szervezett és biztonságos lehetőséggel.

 

A tavalyi év nagy változásokat hozott a diákmunka alkalmazása, ezen belül is a gyakornoki foglalkoztatás terén a Prodiák Iskolaszövetkezet tapasztalatai alapján. Eddig az ügyfeleik általában a harmad-, negyed- és ötödéves hallgatókat foglalkoztatták, a tavalyi év viszont már arról szólt, hogy másod- sőt, sok esetben első éves hallgatókat is alkalmaztak. Ezenfelül sok esetben kaptak megbízást arra, hogy végzős középiskolásokat, illetve szakiskolai hallgatókat keressenek fel szervezett formában és toborozzák őket szakmunkákra (gépkezelő, raktáros, targoncavezető, stb), s betanított munkára egyaránt.

 

A stabil megrendelői háttérnek és a diákok hosszú távú elkötelezettségének köszönhetően a tavaly 30 éves fennállását ünneplő Student Iskolaszövetkezet is remek évet zárt. A gyakornoki munkák előretörése náluk már több éve folyamatosan tapasztalható, olyannyira hogy a Studentben 10 pozícióból 8 ilyen jellegű.

 

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet tavalyi éve is bizakodásra ad okot. Az egyik legnagyobb online rajongó táborral rendelkező iskolaszövetkezetnek sikerült kiszakítani a diákokat az online térből izgalmas munkáival. Az idei nyáron nagy létszámban várják a dolgozni vágyókat új központi irodájukban, hogy a megszokott klasszikus diákmunkák mellett, szakmai kihívásokat is kínáljanak tagjaiknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.