2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Duplázódó árbevétel, négyszereződő eredmény a Wallis autós cégeinél

5 perc olvasás

image16_7.jpgJelentős növekedést ért el a Wallis gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportja 2017-ben. A cégek együttes árbevétele a duplájára ugrott, mely jelentős hatékonyságjavulással is együtt járt, így a nem konszolidált adózott eredmény 1,8 milliárd forint lett. A növekedést a csoport regionális terjeszkedése mellett a kedvező hazai gazdálkodási környezetben jól teljesítő gépjármű-kereskedelem, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások bővülése, a turizmus felfutása, valamint a növekvő lakossági fogyasztások együtt tették lehetővé.

 

Erős évet zárt 2017-ben a Wallis Asset Management Zrt. (Wallis) tulajdonában álló gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoport. A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző. Ezek a cégek Magyarországon és a közép és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kereskedelemmel, szervizszolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A Csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, és a Sixt rent-a-car. A BMW a prémium autópiacon, míg a Sixt az autókölcsönző piacon foglal el vezető pozíciót. A négy vállalat 2017-ben 97 százalékkal, 66,3 milliárd forintra növelte összesített árbevételét (magyar számviteli törvény alapján, nem konszolidált adat). A bővülés elsősorban a balkáni piacok megszerzésének köszönhető: a csoport árbevételének 49 százaléka származott külföldről, elsősorban az újonnan megszerzett régióból. A növekedés jelentős hatékonyságjavulással is együtt járt, így az üzemi eredmény 176 százalékkal, 1,6 milliárd forintra nőtt. Az említett tényezőknek és a jó pénzügyi eredménynek köszönhetően a négy cég összevont adózott eredménye az előző évi több, mint négyszeresére, 1,8 milliárd forintra ugrott. A vállalatok növekedését a magyar gazdaság bővülése, a turizmus dinamikus fejlődése, az átlagkeresetek növekedése, a fogyasztás felpörgése és a hitelfelvételi kedv fokozódása egyaránt támogatta. A kedvező környezetben a vállalatok saját stratégiájuk megvalósításával is jól haladtak.

A Csoport legnagyobb tagja a Wallis Automotive Europe (WAE), mely tavaly majdnem az ötszörösére, 36,9 milliárd forintra növelte árbevételét. A kiemelkedő teljesítmény hátterében az áll, hogy 2016 második félévében a WAE elnyerte a Jaguar és Land Rover járművek, alkatrészek exkluzív importőri jogát a balkáni régió 7 országában (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Montenegró). A Csoport második legnagyobb árbevételű egysége a Wallis Motor Pest és Duna, melyek Magyarország legnagyobb és legrégebben működő BMW autó, motor, MINI és Maserati kereskedései: a két vállalat 13 százalékkal, 27,2 milliárd forintra növelte tavaly az együttes árbevételét. A növekedést a már említett külső tényezők (fogyasztás, gépjárműértékesítés, hitelfelvételi kedv) mellett az is támogatta, hogy a 2017-es volt az első olyan teljes év, amikor már három budapesti telephelyen lehetett megvásárolni és szervízeltetni a forgalmazott márkákat, azt követően, hogy a Hungária körút 95-ben megnyílt az exkluzív gépjárműkereskedelmi és szolgáltató központ, mely Közép-Európa legmodernebb és egyik legnagyobb BMW-márkakereskedése. A Wallis Autókölcsönző, amely a Sixt Rent-a-car nemzetközi hálózatának magyarországi tagjaként kínál autóbérlési szolgáltatásokat, 2017-ben 16 százalékkal 2,2 milliárd forintra növelte árbevételét. A cég kezdetben elsősorban a Magyarországra beutazó üzletemberek bérautó igényeit szolgálta ki, de mára forgalmának közel felét a tavaly is dinamikusan bővülő turizmus biztosítja. A Sixt vezető szerepet tölt be a reptéri autókölcsönzők piacán, így a turizmus általános fejlődése mellett tevékenységére kiemelten jó hatással van a Liszt Ferenc Repülőtéren bővülő utasforgalom által generált növekvő kereslet.

Müllner Zsolt, a Wallis Csoport vezérigazgatója az eredmények kapcsán kiemelte, hogy a vállalatcsoport jó úton halad stratégiája megvalósításában. Céljuk, hogy az elmúlt 26 évben elért pozíciójukat Magyarországon és a közép-kelet európai régióban egyaránt erősítsék, piaci részesedésüket növeljék. A vezérigazgató hozzátette, hogy az idei évben további növekedést terveznek, melynek érdekében a négy vállalat tevékenységi körét újabb márkák és piacok megszerzése révén kívánják bővíteni. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése Magyarországon és a régióban. A későbbiekben új befektetési lehetőségeket teremthet az iparág átalakulása, így az elektromos autózás fejlődése, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás erősödése. Ezen célok megvalósítása akvizíciók, új vállalatok alapítása, és a meglévők tevékenységének bővítése útján történhet.

A Wallis áprilisban jelentette be, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera Nyrt-ben történő befolyásszerzéssel tőzsdére lép a négytagú gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó vállalatcsoportja. A tranzakciósorozat keretében elsőként a Wallis és a vele összehangoltan eljáró személyek vételi ajánlatot tettek az Altera részvényeire, majd apporttal történő tőkeemelés útján az Altera tulajdonába kerül a jelenleg a Wallis és a menedzsment tulajdonában álló négy vállalat. A később megvalósuló tőzsdei jelenléttel a Wallis célja, hogy a cégcsoport maximálisan kihasználja a nyilvános tőkepiac nyújtotta, a növekedési célok megvalósításához szükséges finanszírozási lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.