2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EGRI CSILLAG Borfesztivál, 2012. április 8-án az Egri Várban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/59484"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/e_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="69" /></a></span>2010-ben az egri borvidék összefogásának szimbólumaként megszületett az egri fehér cuvée bor gondolata. A bor neve EGRI CSILLAG lett. Az egri borvidéken ilyen horderejű borászati döntés nem született az elmúlt 100 évben. Ez a bor Eger vörös cuvée bora, az egri bikavér mellett, annak fehér párjaként meghatározója lehet az egri borvidéknek.</p> <p> 

e 3.thumbnail2010-ben az egri borvidék összefogásának szimbólumaként megszületett az egri fehér cuvée bor gondolata. A bor neve EGRI CSILLAG lett. Az egri borvidéken ilyen horderejű borászati döntés nem született az elmúlt 100 évben. Ez a bor Eger vörös cuvée bora, az egri bikavér mellett, annak fehér párjaként meghatározója lehet az egri borvidéknek.

 

e 3.thumbnail2010-ben az egri borvidék összefogásának szimbólumaként megszületett az egri fehér cuvée bor gondolata. A bor neve EGRI CSILLAG lett. Az egri borvidéken ilyen horderejű borászati döntés nem született az elmúlt 100 évben. Ez a bor Eger vörös cuvée bora, az egri bikavér mellett, annak fehér párjaként meghatározója lehet az egri borvidéknek.

 

Az Egri Csillag az az egri házasítás, mely kifejezi a termelőterület sajátosságait, és teret ad a borvidék fajtalehetőségeinek. Az Egri Csillagot az adott szüretet követő év március 15-től lehet forgalomba hozni. Ennek megfelelően az első Egri Csillag borok hivatalosan 2012. március 15-én debütáltak.

A bontást 2012. április 8-án a kulturális, zenei- és borászati programokban gazdag I. Egri Csillag borfesztivál követi, melynek az Egri Vár ad méltó otthont. Húsvét vasárnap minden Egerbe látogató megízlelheti 23 egri borászat 23 EGRI CSILLAG és 23 EGRI BIKAVÉR borát.

A fesztivál fellépői között jelen lesz az egri Ethnofil együttes, Huzella Péter, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Szabó Attila és a Csík zenekar, melynek vendégeként Lovasi András is színpadra lép.

A zenés programok mellett a szervezők Egri Csillag bordalíró versennyel, Egri Csillag cuvée keverő versennyel, a Lévai Balázs által vezetett „Az én Egri Csillagom" beszélgetésekkel és az egri vitézlő oskola bemutatójával várják a látogatókat.

 

A résztvevő borászatok:

Besenyei Borház, Bíró és fia Pincészet, Bolyki Pincészet, Csutorás Pincészet, Demeter Pincészet, Dula Pincészet, Egri Borvár Tóth ferenc Pincészete, Egri korona Borház, Gál Lajos Pincészet, Gál Tibor Pincészet, Hagymási Pincészet, Juhász Péter Pincészet, Juhász Testvérek, Kovács Nimród Winery, Magister Borászat, Molnár Pincészet,

Ostoros-Novaj Bor Zrt., Sike Tamás Pincészet, St. Andrea Szőlőbirtok, Tarjányi Pincészet, Thummerer Pincészet, Tóth & Tóth – Debrői borok, Varsányi Pincészet.

 

Az I. Egri Csillag Borfesztivál programja:

11.00   Köszöntő – Habis László polgármester

11.05   Megnyitó – Szabó Attila és Huzella Péter

11.15   Huzella Péter zenés műsora felnőtteknek

12.00   Lévai Balázs beszélget egri borászokkal

12.30   Z.U.P. koncert

13.20   "Az én egri csillagom" – Lévai Balázs beszélget egri hírességekkel

13.45   Z.U.P. Koncert

14.45   Egri Csillag Cuvée keverő verseny

15.15   Ethnofil koncert

16.00   Egri Csillag bordal költőverseny döntője

16.30   Az Egri Vitézlő Oskola bemutatója  

18.30   Ferenczi György és a Racka Jam koncert

20.00   Szabó Attila és a Csík zenekar (Lovasi András, Ferenczi György)

 

Az Egri Vár programjai:

10:00 – 17:00  "Szőlővessző, mely idegentől hozva egri tőkévé lett." –

Gárdonyi Géza Egri csillagok és A bor című műveinek kéziratai.

11:00 és 15:00            Egri csillag túra – séta a regény nyomán Szalainé Király

Júlia irodalomtörténész vezetésével.

11:00 – 16:00  "Magunkra öltjük a középkort!" – jelmezkölcsönzés

11:00 – 16:00  Papírvitézek készítése

12:00               "Mozi délidőben" – az Egri csillagok című film vetítése

14:00 – 17:00  Népi játékok kipróbálása (gólyaláb, teke, egyensúlyozó játék)

 

2011-ben hirdették meg az  „Egri Csillag legendaíró pályázat"-ot.

A zsűri tetszését Csutorás Ferenc írása nyerte el, az ő munkájából született meg az Egri Csillag legendája, melyet az alábbiakban olvashatnak:


„Kövesd az egri csillagot!

Senkit sem lephet meg igazán, hogy az Egri Csillag története egészen a török időkig vezethető vissza. A legendát kutatva bukkantam rá Eger egyik legjobb ismerője, Türk Frigyes egy 1903-as írására, melyben megemlíti, hogy a Nagy-Egeden és környékén, a város északkeleti végein lévő szőlőkben valaha őrkunyhók álltak. Az egyik őrkunyhó romja a mai napig létezik az Ostoros melletti előhegyen: a régről itt maradt objektumot ma is Csúnyamunkának hívják a környékbeliek. Türk leírása szerint ezek az őrházak éjjel fáklyákkal voltak kivilágítva, így téve beláthatóvá a területet. Az őrkunyhók éjszakai fényének így védelmi és útjelző funkciója is volt.
Ez azért volt fontos, mert ez az előhegy vezetett be – és vezet be ma is – Ostoros felől az egri borvidék egyik nagy völgyébe, az Almagyar- és a Sík-hegy vonulatába. Az út aztán folytatódik az Eged mentén a Bükkön át, az őrkunyhók tulajdonképpen egy kereskedelmi útvonal fontos pontjait jelölték az Alföldről és az északi hegyek felől utazónak egyaránt. Az út mentén pedig bor, gabona és textiláru cserélt gazdát. Az Almagyar-, Sík-hegy völgyében folyó Csurgó-patak annak idején a Nagy-Eged egy kis tavát táplálta, a tó vize pedig a lovakat, jószágokat itatta.
Az akkoriban hosszú ideig eltartó utazást mifelénk sokszor éjszaka sem hagyták abba. Tehették is, mert amikor Eger határához értek a sötét éjszakákban, az Eged-hegy szőlőinek őrkunyhói világítva mutatták az utat. A gyakran boroshordókkal megrakott szekerek így kényelmesen és biztonságosan közlekedhettek évszázadokon keresztül Eger határában, ráadásul nagyobb fizikai megterhelés nélkül, hiszen a lovak szinte végig laposon poroszkálhattak, egészen a hegyekig.
Az utasbarát jelzőfényeknek híre ment országszerte. Akkoriban terjedt el ez a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!" (Csutorás Ferenc)

 

A Csúnyamunka valóban létezik!

 

http://www.youtube.com/watch?v=7WdqYwH4L04

www.egricsillag.hu

EGRI CSILLAG Borfesztivál

2012. április 8., Egri Vár

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.