2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy fénykép a múltból: Bródy Sándor

3 perc olvasás
<span class="caption"><div id="id_507b602079df71d40140012" class="text_exposed_root text_exposed"><span class="inline inline-left"><a href="/node/65259"><img class="image image-preview" src="/files/images/bró.jpg" border="0" width="273" height="273" /></a></span>A 27 éves Bródy Sándor 1889-ben Kolozsvárra utazott, hogy beszámolót írjon egy színházi bemutatóról, amelynek főszerepét a népszerű színésznő, a 36 éves Hunyady Margit játszotta. Bródy nemcsak ismert író volt, hanem a korszak férfiideáljának számított.

bróA 27 éves Bródy Sándor 1889-ben Kolozsvárra utazott, hogy beszámolót írjon egy színházi bemutatóról, amelynek főszerepét a népszerű színésznő, a 36 éves Hunyady Margit játszotta. Bródy nemcsak ismert író volt, hanem a korszak férfiideáljának számított.

bróA 27 éves Bródy Sándor 1889-ben Kolozsvárra utazott, hogy beszámolót írjon egy színházi bemutatóról, amelynek főszerepét a népszerű színésznő, a 36 éves Hunyady Margit játszotta. Bródy nemcsak ismert író volt, hanem a korszak férfiideáljának számított.
 
Mindenki irigyelte feleségét, aki kisgyermekeivel együtt otthon várta. Margit ősi erdélyi nemesi család sarja volt, azidőtájt Teleki Sándor, a szabad szellemű gróf, Petőfi egykori barátja udvarolt neki, s jó úton voltak a házasság felé. Az előadás azonban mindent megváltoztatott.
 
Az író már a nézőtéren beleszeretett Margitba, akinek a bemutató után azonnal szerelmet vallott, a színésznő pedig gondolkodás nélkül viszonozta a semmiből jött érzelmeket. Bródy egész addigi életét félredobta, másfél évig nem is tért haza Budapestre, Kolozsváron vállalt hírlapírói munkát, csak a fizetését utalta haza elhagyott családjának.
 
Egy év múlva megszületett fiuk, Hunyady Sándor. A szerelem ugyanúgy ért véget, ahogy kezdődött. Bródy egyszer csak összepakolt, és visszament a családjához Budapestre. Margit innentől kezdve egyedül nevelte gyermekét. Nem tört össze: barátnőjével, Jászai Marival folytatott levelezéséből egy éles eszű, művelt, optimista asszony alakja rajzolódik ki.
 
A színjátszás mellett novellákat, színdarabokat, verseket kezdett írni, emellett franciából fordított. A Vígszínház alapításakor Pestre szerződött, ahol nemcsak színésznőként, hanem szerzőként is sikeres volt. Kisfia mindennap ott ült a színház nézőterén, s eközben mindenki pontosan tudta, hogy az apja Bródy Sándor. Az író maga sokáig nem érdeklődött a fia iránt, Hunyady Sándor 12 éves volt, amikor először meglátogatta. Onnantól viszont rendkívül szoros lett a viszony kettejük között. Amikor Margit 52 éves korában betegségben meghalt, Bródy magához vette fiát, és négy másik gyermekével együtt felnevelte, s később őt tekintette szellemi örökösének.
bró1
Margit leveleit, naplóját, kiadatlan írásait száz évvel később Bródy unokája, Alexander Bródy találta meg egy ládában honolului háza padlásán.
 

 
Pénteken október 12-én 70 éve halt meg Hunyady Sándor, az egyik legnagyobb magyar novellista. És a legnagyobb magyar úr. Már ami a stílust illeti, nem a pénztárcát.

"Sokat szivarozom. Néha még egy-egy havannát is megengedek magamnak, holott ezt nem volna szabad az anyagi viszonyaim miatt. De hát szeszre, nőkre nem költök, még szabályos télikabátom sincs, valamerre csak muszáj kilengeni az embernek.

Nem is tudok a magam számára nagyobb fizikai örömet, mint amikor szerencsés szivaregyéniséggel találkozom." 
 
  Márai Sándor írta róla: „Otthon volt erdélyi kastélyokban, pesti társalgókban, de egészen otthon volt az éjszakákban és a pesti nappal szegényei között. Pincérek, grófok, írók, kis nők, dámák, ütődött emberek, egy nagy város így nevezte: Sándorka."
 
Készítette: Nyáry Krisztián

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.