Szentkuthy Miklós 20 éves volt, amikor 1928-ban megismerkedett Eppinger Dórával, Dollyval. A 23 éves lány angol-francia szakra járt, akárcsak ő.

Szentkuthy Miklós 20 éves volt, amikor 1928-ban megismerkedett Eppinger Dórával, Dollyval. A 23 éves lány angol-francia szakra járt, akárcsak ő.

A fiatal író már túl volt első regényén, a Barokk Róberten. Félszeg volt, csúnyának látta magát, rettenetesen zavarta a kancsalsága. „Életemben még senkinek a szemébe nem néztem, mert a bandzsaságom és otromba szemüvegem mindig röhej-forrás. Tehát a nőkről jó lesz egyelőre lemondani" Éppen ezért meglepte, hogy a szép lány vonzódik hozzá. Azonnal beleszeretett: „Angol szakos voltam és az volt leendő feleségem, Dolly is. Kulcsunk volt a szemináriumba. Nyár volt, nem volt senki, csak ő meg én, és akkor én kezet csókoltam neki szerelemből. Megismertem a szerelmet egy kézcsóktól, karóra volt a csuklóján, és emlékszem a számokra is. Ezek a római számok, karcsú vonalaikkal, nagyobb orgiát jelentettek, mint a Csáth Géza-féle rossz nők addig."

 Bár a lány nem kérte erre, megműttette a szemét, hogy megszabaduljon kancsalságától. Hamarosan összeházasodtak, a zsidó származású Dolly kikeresztelkedett Miklós kedvéért.

60 évig éltek együtt, és rajongtak egymásért, Szentkuthy többször leírta: Dolly közelsége nélkül nem tudott volna sem létezni, sem írni. Eközben folyamatosan viszonya volt más nőkkel is. Ez mégsem számított megcsalásnak, Dolly ugyanis tudott ezekről a kapcsolatokról, sőt, nem egyszer cinkosa is volt férjének a gáláns kalandokban. Miklós minden hódításról és kudarcáról beszámolt neki, naplója tanúsága szerint fel sem merült, hogy hazudjanak egymásnak. „A szerelem fájdalmas vagy tragikus árnyéka a féltékenység, amely annyi zűrt okoz" -írta.

 Dolly felszabadította a korábban gátlásos fiút, aki nem a külsejével, hanem egyéniségével kötötte magához a nőket. Képes volt egy kézmozdulat, egy mosoly kedvéért beleszeretni valakibe. Szeretői még a szakítás után is sírig tartó barátsággal ragaszkodtak hozzá, s közben szereplőként vonultak be a regényeibe. Volt köztük egy napos és sok éves kaland is is.

Talán a legfurcsább a Sártory Máriával való viszony volt. A nő Szentkuthy másodunkatestvére volt, gyerekkoruk után felnőtt fejjel találkoztak először, valamikor a 40-es évek elején. Egy svábhegyi séta után az író lakásán kötöttek ki. Ettől kezdve Mária kisebb-nagyobb megszakításokkal 35 évig élt egy fedél alatt a Szentkuthy-házaspárral. A szép, szőke nő lett a Gigi novellák ihletője, hol szende kislány, hol a végzet asszonya szerepében. Női praktikáit Szentkuthyék érdekében is bevetette: ő intézte el magas rangú katonatiszt ismerőseinél, hogy az írót a háború alatt ne vigyék frontszolgálatra, és Dollynak is segített rejtekhelyet találni a zsidóüldözések idején.

A házaspár Mária 1978-as halálát követően sem maradt kettesben, hamarosan beköltözött hozzájuk egy újabb harmadik. De ez már egy másik történet.

Készítette: Nyáry Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük