2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulás lendületet adhat Márton Áron erdélyi püspök boldoggá avatása ügyének

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/59013"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_599.thumbnail.jpeg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>A Keresztalja erdélyi római katolikus hetilap közlése szerint egy brassói fiatalember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulása lehet a bizonyíték arra, hogy csoda történt Márton Áron közbenjárására, és a Szentszék boldoggá nyilváníthatja a püspököt.

images 599.thumbnailA Keresztalja erdélyi római katolikus hetilap közlése szerint egy brassói fiatalember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulása lehet a bizonyíték arra, hogy csoda történt Márton Áron közbenjárására, és a Szentszék boldoggá nyilváníthatja a püspököt.

images 599.thumbnailA Keresztalja erdélyi római katolikus hetilap közlése szerint egy brassói fiatalember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulása lehet a bizonyíték arra, hogy csoda történt Márton Áron közbenjárására, és a Szentszék boldoggá nyilváníthatja a püspököt.

    A Keresztalja hetilap egy 26 éves brassói fiatalember esetét írja le, akit 2010-ben hererákkal, majd a rák szövődményeivel műtöttek, ám egészségi állapota a műtétek után egyre romlott. Nagy-György Attila plébánost az utolsó kenetet feladni hívták a beteghez, mert az orvosok úgy látták, gyógyíthatatlan a fiatalember betegsége, és bármelyik pillanatban meghalhat. A plébános, majd a beteget később meglátogató Csiszér Albert-András pápai prelátus is Márton Áron egykori erdélyi püspök közbenjárásáért imádkozott, a püspök képét a betegágy mellett hagyták.

    A Keresztalja írása szerint orvosilag megmagyarázhatatlan csoda történt a fiatalemberrel, aki látványos ütemben kezdett gyógyulni. Két hét múlva a kórházat is elhagyhatta. Az azóta eltelt másfél évben elvégzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fiatalember teljesen egészséges. Az orvosok szerint öt év után lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a fiatalember végérvényesen meggyógyult.

    Amint a Keresztalja hetilap leírja, Márton Áron erdélyi római katolikus püspököt már életében szentként tisztelték, ennek ellenére mindeddig a szentté nyilvánítás előszobájának számító boldoggá avatása is nehezen haladt. A folyamat elindítását 1992. november 17-én engedélyezte II. János Pál pápa, és a köztudatban az él, hogy a már csak a bizonyított csodatétel leírása hiányzik a dossziéból. Ezzel ellentétben a szentté avatási ügyek kongregációja több pontban is az iratcsomó kiegészítését kérte.

    Nehezítette a helyzetet, hogy időközben elhunyt Szőke János szalézi szerzetes, akit a szentté avatási procedúra előkészítésével bíztak meg. Jakubinyi György érsek a kézdivásárhelyi származású Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét bízta meg a feladatok ellátásával; a megbízást néhány napja hagyta jóvá a Szentté avatási Ügyek Kongregációja.

    Márton Áron 1896-ban született Csíkszentdomokoson, 1939. február 12-én szentelték föl a Gyulafehérvári főegyházmegye püspökévé. 1944-ben felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, amiért az akkori magyar hatóságok kiutasították Kolozsvárról, ám 1999-ben a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a „Világ Igaza" címet adományozta neki. 1949-ben a kommunista hatóság letartóztatta, 1951-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, 1955-ben azonban nemzetközi nyomásra szabadon bocsátották. 1956-tól 1967-ig nem hagyhatta el a gyulafehérvári püspökség épületét, de látogatókat fogadhatott. Márton Áron 1980-ban hunyt el. Püspöksége idején az erdélyi római katolikus egyház nem kötött konkordátumot a kommunista állammal.

 

Gazda Árpád

 

kti \ kbt

 

MTI 2012. március 16., péntek 15:28

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.