2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyél fogadra való harapnivalót! – tanácsolja Dr. Gera István, Magyar Fogorvosok Egyesülete.

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96635"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1123.jpg" border="0" width="275" height="183" /></a></span>A fogazat általános állapota fontos tényező a táplálék felaprításában, előkészítésében és az emésztésben egyaránt. Ugyanakkor a táplálkozás, az ételek minőségi és mennyiségi összetétele meghatározó a fogak fejlődésében és a fogak épségének megőrzésében.</p> <p> 

A fogazat általános állapota fontos tényező a táplálék felaprításában, előkészítésében és az emésztésben egyaránt. Ugyanakkor a táplálkozás, az ételek minőségi és mennyiségi összetétele meghatározó a fogak fejlődésében és a fogak épségének megőrzésében.

 

A fogazat általános állapota fontos tényező a táplálék felaprításában, előkészítésében és az emésztésben egyaránt. Ugyanakkor a táplálkozás, az ételek minőségi és mennyiségi összetétele meghatározó a fogak fejlődésében és a fogak épségének megőrzésében.

 

Helyes táplálkozás nélkül nincsen egészséges fogazat, egészséges fogazat nélkül pedig nincsen helyes táplálkozás, szép mosoly, és önbizalom.

 

Anya a „fogszabályzó"

A táplálkozás fogakra gyakorolt hatásában meg kell különböztetnünk két nagy szakaszt. Az egyik a fogak megjelenése előtti szakasz, amikor táplálkozásunk a fogcsírák normális fejlődésében játszik szerepet. A tejfogak csírái még az anyaméhen belül indulnak fejlődésnek, vagyis védett körülmények között, anyuka pocakjának biztonságában növekednek. Általában az édesanya szervezete minden szükséges fehérjét, ásványi sót és vitamint biztosít a fogak normális fejlődéséhez. Ezért nagyon fontos, hogy a várandós kismamák egészségesen táplálkozzanak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszanak.

A maradó fogak kezdeményei azonban már csak a születés után jelennek meg az állcsontokban, épp ezért döntő tényező, hogy a csecsemő, illetve kisgyerek megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, ásványi anyagot és vitamint fogyasszon. A súlyos fehérjehiányos táplálkozás rendellenes fogfejlődést és fogágybetegséget eredményezhet, hiszen a fehérjének lényeges szerepe van a szervezet gyulladás elleni védekezésében is. Ugyanakkor a táplálkozás fizikai folyamata is meghatározó a rágószerv és a fogak fejlődésében. A szopás és a kiadós rágás okozta izomfunkció jótékony hatással van az állcsontok és rágóizmok fejlődésére és működésére is.

 

Étkezés anyai védelem nélkül

A második szakasz a már előtört fogakra és azok állapotának megőrzésére vonatkozik, amelyben táplálkozásunk szintén meghatározó. A szénhidrátok és a fogszuvasodás például szoros kapcsolatban állnak egymással. A fogszuvasodás oka a szájüregbe bevitt szénhidrátok bomlásából származó savak okozta károsodás, amely kioldja a zománcot. A táplálék rosttartalma is fontos tényező. A kemény rostos étel rágása kevesebb lepedéket képez, így előnyös az egészséges fogazat szempontjából.

 

A fogak ábécéje

A B-vitamin-komplex minden tagja (B1, B2, B6, B12) fontos a szervezet fejlődésében és anyagcseréjének szabályozásában. Ezért direkt vagy indirekt módon meghatározók a teljes rágószerv állapotában is. A C-vitamin elsősorban az íny és fogágy állapotára van hatással, hiánya esetén pedig ínygyulladás, ínyduzzanat alakulhat ki. Az ásványi sók mellett a csontok, így a fogazat elmeszesedésben elsősorban a D-vitamin játszik irányító szerepet. Súlyos hiánya gyermekkorban angolkórhoz vezethet, amely fogfejlődési zavarral társul.

Ma a civilizált országok lakosságának étrendje elvileg minden fontos fehérjét, ásványi anyagot és vitamint biztosít a fogak fejlődéséhez és az egészséges fogak állapotának megőrzéséhez. Azonban a savanyú ételek, savas üdítőitalok, valamint a nagymértékű édesség fogyasztás nagyban hozzájárulnak a fogak általános állapotához. Ezek kellemetlen hatásai nagyon jó szájhigiéniával mérsékelhetők, de teljes mértékben ki nem védhetők. A jó szájhigiénia és az ép fogazat nem csupán esztétikai érték a gyermekek esetében sem, fontos szerepe lehet a szervezet általános egészségi állapotának megőrzésében is. A gondos szájhigiénia érdekében rendszeres, naponta legalább két alkalommal végzett fogmosás ajánlott.

 

www.szajharmonia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.