2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU – I rész: Levél apámhoz – Nővérek

3 perc olvasás

elet_tortenetek_hu_2_level.jpgOrlai Tibor producer a Szentendrei Teátrummal közösen ezúttal a Mozsár Műhelyben indított színházi előadássorozatot Lengyel Nagy Anna író, rádiós újságíró igaz történeteiből, amelyeket részben már ismerhetünk az Embermesékből. Az új sorozat vezető rendezője Pelsőczy Réka. A különleges színházi sorozat egy-egy darabját más-más rendező irányítja, esténként két történetet játszik el két színész.

Lengyel Nagy Anna (ki hinné, hogy hetven éves!) már negyven éve gyűjti a hétköznapi emberek érdekes történeteit. Az újabbaknak kilenc éve elsődleges forrása az apróhirdetés. Amelyikben az író fantáziát lát, felhívja a hirdetőt, és elbeszélget vele. Az „alanyok” általában szívesen mesélnek magukról akkor is, ha tudják, hogy a történetük publikus lesz. Belekever olykor fikciót, de az alaptörténet igaz. Az ötletekből néha monodráma, néha novella kerekedik ki. A színpadi megvalósításba a szerző már nem szól bele, rábízza a rendező és s színész kreativitására.

Az Élet.történetek.hu első estéjén először a Levél apámhoz című monodrámát látjuk Cseh Judit rendezésében, Egri Kati szereplésével. A Jászai Mari-díjas művésznő gondolatban levelet fogalmaz alig ismert édesapjának. A széthullott család szegényes életéről mesél. Apja a születésekor elhagyta a családot, anyja pedig két hetes korában vidéki szülei gondjaira bízta. Többé nem törődött vele. A kislány falusi iskola legjobb tanulója lett, utána Pesten gyári munkás. A kemény fizikai munka tönkretette a kezét. A II. világháború bombázásai közben véletlenül egy óvóhelyre került apjával, aki felismerte, ám az együtt tervezett karácsonyból semmi nem lett. A háború után jobb sorba került, gyerekeket szült, de boldog nem volt. Most itt ül a szégyellni való kezével, lelkiismeretfurdalással és a szégyenletes összegű kárpótlással…

Rövid szünet után a második monodráma, a Nővérek is különös sorsot beszél el Egri Márta tolmácsolásában. Egy asszony története, aki beleszeretett nővére férjébe. Szép példa a testvéri szeretetről, amit a mindent elsöprő szerelem sem tett tönkre.

A két zseniális színésznő, Egri Kati és Egri Márta a Mozsár Műhely adta szerény keretek között (Juhász Vera látványtervével) úgy képes megformálni a szerepét, hogy szinte látjuk emlékeik összes alakját egy nehéz fél évszázad történelmével együtt. A dramaturgiát Zöldi Gergely, a plakátot Csáfordi László készítette.

Ez aztán tökéletes színházi élmény marad!

A bemutatót 2017. október 19-én, a többi előadást október 20-án, november 5-én és 25-én tartják.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.