Életmód Nap és a “Csodakamion” az újságírók egészségéért

 www.muosz.huwww.muosz.hu

Ott voltam! Láttam! Tapasztaltam!És ott volt a Sajtóház előtt hosszú sorokban még vagy 200 újságíró.Vártak az Életmód Nap megkezdésére, amit Dr. Eötvös Pál a házigazda köszöntője és Dr. Cserháti Péter /NEFMI/ az egészségpolitikáért felelős helyettes-államtitkár nyitott meg.

 www.muosz.huwww.muosz.hu

Ott voltam! Láttam! Tapasztaltam!És ott volt a Sajtóház előtt hosszú sorokban még vagy 200 újságíró.Vártak az Életmód Nap megkezdésére, amit Dr. Eötvös Pál a házigazda köszöntője és Dr. Cserháti Péter /NEFMI/ az egészségpolitikáért felelős helyettes-államtitkár nyitott meg.

Az előadások moderátora Ötvös Edina a MÚOSZ projekt menedzsere volt.

Dr. Eötvös Pál hangsúlyozta, hogy még a MÚOSZ és az Életmód Szakosztály szervezőit is meglepte a rendezvényre jelentkezők nagy száma. Remélte, ez a rendezvény segít a betegségek megelőzésében, idejében történő felismerésére.

Dr. Cserháti Péter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikáért Felelős helyettes-államtitkára a Tudatos egészség és egészségtudatos lakosság címmel tartott figyelemre méltó előadást. Felvázolta a struktúraváltással járó kormányprogram terveit. Beszélt a Széll Kálmán Terv gyógyszerpolitikai feladatairól, a háziorvosi utasítások betartását ösztönző rendszerről is.

A megnyitón utánuk következett Dr. Mák Ibolya a MÚOSZ háziorvosa-üzemorvosa, aki több évtizede kezeli, gyógyítja, tanácsokkal látja el a hozzá forduló újságírókat és aki jól ismeri egészségügyi problémáikat, gondjaikat.Maróti Zsuzsa a MÚOSZ háziorvos asszisztense a szűrővizsgálatok jelentőségét méltatta.Rutinos előadóként nagy figyelmet kapott Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos, diabetológus, a cukorbetegségek elemzésével.Dr. László Márta főorvos a keringési betegségekről, a mátraderecskei mofettáról,  a száraz szén-dioxid fürdő kedvező hatásairól számolt be.

Dankovics Gergely programigazgató, a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának EU alelnöke 24 szűrést végeztetett aznap egészségügyi szakembereivel.

Minden résztvevő újságíró azonnal megkapta a vizsgálat eredményét és a maga egészségkönyvét is.

Egy vizsgálat értéke 30,000 Ft. De a vizsgálatok térítésmentesek voltak. Néhány a Program 24 vizsgálatából: szem-és hallásvizsgálat, SDS arcüreg-tüdővizsgálat, súlymeghatározás, vérnyomásmérés.

A Program célja: a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb eszközökkel.Hiszen a magyar lakosság átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Magyar népességszaporulat is egyre csökken. Az Európai Unióban Magyarország vezető szerepet foglal el több, népegészségügyet érintő megbetegedésben.Az Életmód Napon jelen lévő újságírók, közöttük mi kommunikáció-média szakos hallgatók is örültünk a vizsgálati lehetőségeknek, az értékes egészségügyi előadásoknak, tanácsoknak és reméljük, hogy lesz még folytatása.

Domaniczky Ákos
kommunikáció-és médiatudomány szakos főiskolai hallgató

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.