2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Életre kelnek Győr évszázados legendái

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44284"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bkapu%20cam06.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span> <p>Az 1500-as évektől egészen Napóleon híres kismegyeri csatájáig, egy 10 részes ismeretterjesztő sorozatban elevenednek meg Győr történetének jelentős pillanatai. A Xántus János Múzeumban vetítendő modern múzeumpedagógiai anyag a történészek és az ifjú, győri filmes testvérpár, Bárány Dániel és Bárány Krisztián közös alkotása.

 bkapu%20cam06.thumbnail

Az 1500-as évektől egészen Napóleon híres kismegyeri csatájáig, egy 10 részes ismeretterjesztő sorozatban elevenednek meg Győr történetének jelentős pillanatai. A Xántus János Múzeumban vetítendő modern múzeumpedagógiai anyag a történészek és az ifjú, győri filmes testvérpár, Bárány Dániel és Bárány Krisztián közös alkotása.

 bkapu%20cam06.thumbnail

Az 1500-as évektől egészen Napóleon híres kismegyeri csatájáig, egy 10 részes ismeretterjesztő sorozatban elevenednek meg Győr történetének jelentős pillanatai. A Xántus János Múzeumban vetítendő modern múzeumpedagógiai anyag a történészek és az ifjú, győri filmes testvérpár, Bárány Dániel és Bárány Krisztián közös alkotása.

A sorozat célja a város történetének idősíkokban való bemutatása a múzeum tárgyainak, térképeinek felhasználásával. Az eredeti dokumentumok mellett azonban a film teret adott a legendák, szájhagyományok feldolgozására is, amelyet a sorozatban színészek keltenek életre. A narrátor szerepében felbukkanó históriások Győr történetének egy-egy jellegzetes pillanatába csöppenve rekonstruálják a múltbeli eseményeket. Így a múzeumba látogató iskolások a kiállítások tárgyain túl, filmen ismerhetik majd meg például a török kori ostromok sorsfordulóit, vagy éppen egy győri céhes mindennapjait, de a további részekben a Jókai Mór regényéből híressé vált Lőcsei Fehérasszony tragikus élete és a hódító Napóleon győzelme is megelevenedik.

A múzeumpedagógiai anyag célja, hogy a kiállítás tárgyait bemutatva, a históriások játékával színesített történetek tematikusan dolgozzák fel a megyeszékhely történetét, úgy hogy azt a múzeumi foglalkozásokon az iskolások feldolgozhassák, az adott történetet megértsék és interaktív formában kezelni is tudják. Az alkotók a különböző látványelemekre is hangsúlyt fektettek, így 3D animációban kerül bemutatásra Győr török kori végvára, a híres 18. századi barokk Széchenyi tér, és az 1809-es kismegyeri csata is. A 3D animációk mellett pedig térhatású szobabelsőkben egy-egy festmény vagy metszet főszereplője is életre kel, a fantázia segítségével egy vár szobájában például láthatjuk a törökverő gróf Pálffy Miklós alakját, vagy éppen Napóleon győri vendégeskedésének egy pillanatát, továbbá megismerhetjük a győri polgárok barokk kori világát is.

A sorozat célközönsége múzeumi tanóra keretében szervezett felsős és középiskolai tanulók lesznek. Az alapkoncepció szerint a múzeumpedagógiai filmsorozat Győr több ezer éves múltjából a győri vár török elleni várépítési korszakától egészen a vár megsemmisüléséig kívánja bemutatni (1537-1809) a város évszázadainak történetét. A múzeumi órák lehetőséget teremtenek a gyermekek számára az élmény alapú, tapasztalás általi megismerésre. A tankönyvek és az iskolai órák által közvetített ismeretek mellett helytörténeti kötődésekkel is találkoznak a gyermekek az aktuális óra témájához illesztve. A filmélmény elősegíti a tanultak fokozottabb rögzítését. A vetítéseket feladatlapos feldolgozás, a múzeum adott kiállítási anyagának megtekintése, egyéni feltérképezése követi. Kiemelkedő hangsúlyt fektettünk a tapintható műtárgymásolatok használatára és raktári műtárgyak bemutatására is. Az iskolákban történő vetítések alkalmával a „bőrönd-múzeum" teremt lehetőséget, kisebb műtárgyak bemutatására.

A múzeumi tanóra anyaga:

 1. Győr török kori vára
 2. Győr a végvári harcok idején
 3. A vár élete békeidőben
 4. Élet a város otthonaiban
 5. Gyermekélet
 6. A franciák Győrben

A múzeumi szakkör anyaga:

 1. Győr török kori vára
 2. Győr a végvári harcok idején
 3. A vár élete békeidőben
 4. A barokk Győr templomai
 5. Kultúra
 6. Jogtörténet
 7. Élet a város otthonaiban
 8. Gyermekélet
 9. Közigazgatás, jogszolgáltatás
 10. A franciák Győrbe

VÁROS ÉS LAKÓI

GYŐR, AZ ERŐDVÁROS TÖRTÉNETE A 16-19. SZÁZADBAN

TÁMOP 3.2.8/B-08-2009-0020 PÁLYÁZAT

Múzeumpedagógiai programok

A foglalkozások helyszíne: a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Xántus János Múzeum Győr, Széchenyi tér 5. 9022.

A pedagógus igénye szerint a foglalkozások az iskolai médiateremben is megtartható.

Foglalkozásainkat a Szent Anna Idősek Otthonában is megtarthatóak.

Az órák időtartama: 45 perc.

Az órasorozat 6 alkalmat foglal magában, míg a múzeumi szakkör 10 alkalommal vehető igénybe.

A foglalkozásokat 5-6 osztályos és középiskola 9-10. osztályoknak ajánljuk. A tananyaghoz illeszkedő órák mellett, Győr történetével való megismerkedés a honismereti szakkörök anyagát is gazdagíthatja.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.