2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elfogadhatatlannak tartja a kalózellenes egyezményt a vezető szlovák ellenzéki párt

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57833"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/im.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span>Elfogadhatatlannak tartja a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA), mert az szerinte jogi és szociális kételyeket is felvet.

im.thumbnailElfogadhatatlannak tartja a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA), mert az szerinte jogi és szociális kételyeket is felvet.

im.thumbnailElfogadhatatlannak tartja a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA), mert az szerinte jogi és szociális kételyeket is felvet.

    Mivel az egyezmény elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatos döntés várhatóan már csak a márciusi parlamenti választások után születhet meg, Szlovákia addig aligha ratifikálja az egyezményt. Kérdéses az ACTA további sorsa is, hiszen az aktuális felmérések már hosszabb ideje a Smer elsöprő választási győzelmét jósolják, így Fico mostani állásfoglalása valószínűsíti, hogy Szlovákia később sem csatlakozik majd az egyezményhez.
    "Jelenlegi formájában az ACTA Szlovákia számára elfogadhatatlan" – jelentette ki Fico. Hozzátette: ennek elsődleges oka, hogy az egyezmény homályosan fogalmaz. Bár elismerte, hogy a szellemi tulajdon védelmére nagyobb hangsúlyt kell helyezni, rámutatott: gondot jelenthet az, hogy az ACTA egyes értelmezései szerint például előfordulhat, hogy az államhatárokon nem állami szervek is ellenőrzik majd magánszemélyek adathordozóit illegális tartalom után kutatva.
    Az ACTA-egyezményt január 26-án Tokióban 22 európai uniós ország írta alá. Az internetes kalózkodás elleni egyezmény – ellenzői szerint – az aláíró országok jogrendjébe több olyan ajánló vagy kötelező jellegű előírást is beiktathat, amelyek összeegyeztethetetlenek több alapvető emberi joggal. Az elmúlt hetekben több, az egyezmény elfogadását ellenző csoport tiltakozott az ACTA ellen. A legutóbbi akcióra szombaton, február 4-én Pozsonyban került sor, ahol független becslések szerint több mint ezren vonultak fel. A szervezők között volt az Anonymus hackercsoport is, amely az ACTA-egyezmény miatt, valamint a Gorilla botrány elleni tiltakozásul a múlt héten ideiglenesen több közintézmény honlapját is használhatatlanná tette.


Starovic Tibor

 

ksr \ kkp

MTI 2012. február 6., hétfő 14:25

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.