Hungária Cirkuszcsarnok – a modern magyar cirkusz jelképe. Alig egy éve, 2012 novemberében kezdődött a MACIVA Hungária krt-i Művésztelepének területén álló lerobbant Hippodrom és az évek óta üres MACIVA Állatház épületeinek bontása.

 

Hungária Cirkuszcsarnok – a modern magyar cirkusz jelképe. Alig egy éve, 2012 novemberében kezdődött a MACIVA Hungária krt-i Művésztelepének területén álló lerobbant Hippodrom és az évek óta üres MACIVA Állatház épületeinek bontása.

 

A Fővárosi Nagycirkusz porondjával azonos méretű gyakorló manézst, a Hungária Cirkuszcsarnokot 2013. november 21-én ünnepélyes keretek között Halász János kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató és Richter József, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója adta át. A köszöntők után a Fővárosi Nagycirkusz jelenleg futó, és nagy sikerű Az Univerzum fényei című műsorában fellépő Trió Sárközi zsonglőrcsoport, valamint a Baross Imre Artistaképző növendékeinek látványos légtornász produkcióját tekintettük meg.

 

Rekordgyorsasággal épült fel az elmúlt évben a magyar cirkuszművészet büszkesége, az Új Hungária Cirkuszcsarnok. A modern cirkuszcsarnok nemcsak az akrobatikus és levegőszámok gyakorlására biztosít lehetőséget, hanem bemutató- és vizsga-előadások bemutatására is alkalmas. A csarnok a galéria szintet is figyelembe véve kétszintes, a megközelítőleg 12 méter kupolamagasságú épületben a bemutató előadások során mintegy 132 fő részére ülőhely kialakítására van lehetőség. A mintegy 902 m2 alapterületű Hungária Cirkuszcsarnok egy átjáró híddal csatlakozik a Művésztelepen lévő másik próbateremhez.

Magyarország regionális cirkuszközponttá válhat.
Az új cirkuszépület felépítése annak a programnak a része, mely a magyar cirkusz közép- európai regionális cirkuszközponttá fejlesztését szolgálja. A MACIVA Művésztelep az artistaképzés és a professzionális cirkuszi produkció-fejlesztés és -gyakorlás valamennyi igényének megfelel. A „Jövő Cirkusza" program révén pedig be fog a kapcsolódni a cirkuszvilág nemzetközi vérkeringésébe, csereprogram keretében a világ minden tájáról érkező artistanövendékeket és mesteroktatókat fognak a Hungária Cirkuszcsarnokban fogadni.
A Hungária Cirkuszcsarnok építését a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (jogutódja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal) támogatta.


A MACIVA Művésztelep és a vadonatúj Hungária Cirkuszcsarnok lesz a bázisa a „Jövő Cirkusza" projektnek, melyet az artistaképzés módszertani és szakmai megújítása, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében indítottak. A program célja, hogy a magyar artistaképzés felzárkózzon a világ élvonalához és az artistavilágban Magyarország visszaszerezze egykori cirkusznemzeti státuszát.
A program egyik alapvető eleme a nemzetközi kapcsolatrendszer megerősítése.

A MACIVA a több mint 100 artistanövendék képzését végző Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola fenntartójaként újraépíti a nemzetközi cirkusziskolákhoz fűződő, évtizedek óta elhanyagolt kapcsolatrendszert. Ennek érdekében elindította a Jövő Cirkusza programot, melybe már bekapcsolódott a legmodernebb stílust képviselő, kiváló szakembereket foglalkoztató madridi Carampa Cirkusziskola, a torinói FIic Cirkusz és a FEDEC (Cirkusziskolák Európai Szövetsége) sok más nagy hagyományú intézménye.
Azt szeretnék elérni, hogy a magyar gyerekek ismét vonzónak, menőnek lássák az artistapályát, a fiatalokra mindig is jellemző kitűnési vágy terepe a cirkuszi akrobatika vagy éppen zsonglőrök világa legyen.

 

A fiatalok körében világszerte divatba jött a cirkusz, az artistaprodukciók lendületes és látványos világa. A nagy európai cirkusziskolák olyan artistákat képeznek, akik magas színvonalon, kreatív módon tudnak alkotó művészeti munkát végezni, már a képzés ideje alatt is. Ezért választottak három olyan iskolát, amelyek a FEDEC rendszerén belül oktatnak, képzésükben megjelenítik a hagyományos és modern oktatási formákat, alapfoktól egészen a felső szintű artistaművész-képzésig.

2014 januárjának elején a cirkuszvilág legnagyobb sztárjai nemcsak a Fővárosi Nagycirkuszt, hanem immár Közép-Európa legkorszerűbb cirkuszi létesítményét, a Hungária Cirkuszcsarnokot is birtokba vehetik.

 

10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál – 2014. január 9-13., Fővárosi Nagycirkusz.

A cirkuszvilág egyik legrangosabb fesztiválja 2014. január 9-13. között kerül megrendezésre a Fővárosi Nagycirkuszban, a sztárok gyakorlóbázisa a fesztivál ideje alatt pedig a vadonatúj cirkuszcsarnok lesz.
A jubileumi 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos programjának több mint 30 számát két különböző műsorban, összesen nyolc előadáson mutatják be az artistaművészek.
Az „A" műsor január 9-én 19 órakor és január 12-én 11 és 15 órakor látható, amelyben fellép az ukrán The Godfathers táncos-show elemekkel bővített akrobata számmal, a kanadai Duo Azelle trapéz szám, a cirkuszművészet egyik legjobb lengődrót számával a kínai Huang Vang, továbbá Simet László, aki egyedülálló szemafor számot mutat be. A „B" műsor fellépői január 10-én 19 órakor és január 11-én 15 és 19 órakor mutatják be produkcióikat a ligeti manézsban. Fellép Ambra és Yves Nicols egy vérpezsdítő spanyol levegő akrobatikával, a világhírű francia Bouglione cirkuszdinasztia ifjú zsonglőrtehetsége is bemutatja sztepptánccal színesített egyedi produkcióját, a különleges ukrán zsonglőr, Valerii Tkach, aki egyszerre pörgeti kezeivel és lábaival a karikákat, és a Latinai Cirkuszfesztivál különdíjasai, az olasz Duo Triberti görkorcsolya páros.

A zsűri elnöki tisztét Fredi Knie, a svájci Nemzeti Cirkusz igazgatója tölti be.
A rendezvény január 13-án 15 és 19 órakor a hagyományoknak megfelelően látványos gálaműsorral zárul. Az esti díjkiosztó gálán Chris Kremo sztárzsonglőr műsorszámát is megtekinthetik.

 

http://www.fnc.hu/

 

Lantai József