2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ellenőrizze a fékhézagot, mielőtt még felforrósodna a helyzet

4 perc olvasás

fekf.jpgA fékek többféle okból is túlhevülhetnek. A pneumatikus tárcsafékek esetében a túlhevülés egyik leggyakoribb, egyben legkönnyebben megoldható oka a fékbetét és a féktárcsa közötti hézag helytelen beállítása.

 

Ebben a rövid útmutatóban a Ferodo® elmagyarázza a fékhézag fogalmát, jelentőségét és helyes beállításának lépéseit. A túl nagy vagy túl kis hézag egyaránt meghatározott következményekkel jár:

 • A túl nagyra állított hézag nagy valószínűséggel rontani fogja a fék teljesítményét, mivel a fékbetét nem fog teljesen hozzáérni a féktárcsához, így nem tud tökéletes súrlódást biztosítani. Ez jelentősen csökkenti a fékteljesítményt, és veszélyes lehet.
 • Túl kicsire állított hézag esetén a fékbetét akkor is eléri a féktárcsát, ha nincs benyomva a fékpedál, ezáltal nemkívánatos nyomatékot, kopást és túlhevülést okoz a fékrendszerben. Ez gyenge fékteljesítményt, a fék rezgését és zaját és akár a féktárcsa visszafordíthatatlan károsodását eredményezi. A legszélsőségesebb esetben forró pontok alakulnak ki, melyek az anyag helyi kifáradásához és a féktárcsa megrepedéséhez vezethetnek.

 

A fékhézag rendszeres ellenőrzése

A fékbetét és a féktárcsa közötti optimális hézag biztosítása segít elkerülni a túlhevülést. A Ferodo azt tanácsolja, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fékhézagot, mivel helytelen beállítása esetén a fékbetét és féktárcsa kopásával a fékhézag egyre nagyobb lesz. Valamennyi pneumatikus tárcsafék automatikus utánállítóval van felszerelve, mely fékezések során korrigálja a hézagot a fékbetét és a féktárcsa kopásának kompenzálására. Mindazonáltal rendszeresen ellenőrizni kell rajtuk, hogy tartják-e a tolórúd megfelelő útját.

Helyes beszerelésüket követően az automatikus utánállítók elvileg nem igényelnek manuális állítást, azonban minden egyes fékbetétcsere alkalmával, vagy ha a fék felmelegszik, ellenőriztetni kell őket egy autószerelővel. Ha az automatikus utánállító lökete meghaladja a maximális megengedett értéket, az általában további fékproblémákat jelez, melyekkel foglalkozni kell.

 

A fék beállításának lépései

 1. Ellenőrizze, hogy a fékek ki vannak oldva, és hogy a jármű kerekei ki lettek ékelve elmozdulásuk megakadályozására.
 2. Távolítsa el a kereket.
 3. Nyomja befelé a féknyeregegységet a vezetőcsapokon. Nyomja a dugattyútól kifelé a belső fékbetétet, és ellenőrizze a dugattyú és a belső fékbetét hátlapjait.
 4. Hézagmérővel ellenőrizze a dugattyúk és a belső fékbetét hátlapja közötti hézagot, melynek a gyártó által előírt tartományba kell esnie.
 5. Ha a hézag kisebb vagy nagyobb a helyes értéknél, folytassa a 6-9. lépésekkel.
 6. Állítsa be a fék gyártója által előírt hézagot.
 7. Nyomja be 50-szer a fékpedált.
 8. Hézagmérővel ellenőrizze újból, hogy a hézag a gyártó által előírt tartományba esik-e.
 9. Ha a hézag továbbra is kisebb vagy nagyobb a helyes értéknél, akkor ki kell cserélni vagy a fék egészét, vagy csak a fékházat a fék gyártójának útmutatói szerint.

 

„A fékhézag a fékrendszer működőképességének fontos eleme” – fejtette ki Laura Fasoli, a Federal-Mogul Motorparts EMEA féktermék-menedzsere. „A rendszeres karbantartás garantálja a biztonságot és javítja a fékalkatrészek életciklus-költségeit. Ha bármilyen kételye támad, feltétlenül kérjen tanácsot a fék gyártójától a helyes fékhézag és karbantartási eljárások betartásához.”

 

http://www.federalmogul.com

http://www.ferodo.com

 

Lantai József

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.