2013. november 15. és 17. között Magyarországon először rendeztek önálló, kifejezetten a magyar hajógyártás támogatására és a vitorlás sport, képzés népszerűsítésére irányuló rendezvényt, az Első Őszi Budapesti Vitorlás Fesztivált a Magyar Vitorlás Központ szervezésében.

 

2013. november 15. és 17. között Magyarországon először rendeztek önálló, kifejezetten a magyar hajógyártás támogatására és a vitorlás sport, képzés népszerűsítésére irányuló rendezvényt, az Első Őszi Budapesti Vitorlás Fesztivált a Magyar Vitorlás Központ szervezésében.

 

A Fesztivál megnyitóján Gerencsér Gergely, a Magyar Vitorlás Központ ügyvezetője, Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere és dr. Fónagy János, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság, parlamenti államtitkára köszöntötte a kiállítókat és vendégeket.

 

A Fesztiválon megtudtuk, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség által meghirdetett Festetics György Program fontos elemeként került sor a Festetics Hajós Klaszter megalakítására. A magyar hajóipari vállalkozások legjobbjai összefogásuk révén erős gyártói hátteret adhatnak a 2013-ban várhatóan meginduló fejlesztésekhez.

 

Mindenképpen sikernek könyvelhető, ha a fesztiválon megjelentek jól érzik magukat és természetesen siker, ha bármi üzlet köttetik – mondta többek között Gerencsér Gergely.

Úgy tűnhet, kevés hazai hajóipari vállalkozás van, pedig ezen a területen nagyon erős innováció van Magyarországon, egészen magas, világszínvonalú technológiákkal készülnek különböző sporteszközök. Sok olyan hazai termék van, melyek nemzetközi szinten, világversenyeken is eredményesen szerepelnek. Téves kép, hogy a vitorlázás csak a gazdag emberek sportja. Természetesen lehet olyan szinten űzni, hogy nagy anyagi erőforrást igényeljen. Ahhoz, hogy valaki Magyarországon utánpótlás korú versenyzőként, akár nemzetközi szinten is eredményeket tudjon elérni, nem kell nagyobb többletet ráfordítani, mint bármely más sportágban. Az itt megjelent partnerek nagyon örültek a fesztivál kezdeményezésének.

 

Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere megtiszteltetésnek tartotta, hogy vendég városként lehetnek jelen a fesztiválon. Sokszor és sok helyen elmondták már, hogy Balatonfüred a vitorlázás bölcsője és fellegvára, egy megkerülhetetlen tényező. Nagyon fontosnak tartja a magyarországi vitorlásgyártást és bízik abban, hogy egyre több vitorlás kerül a Balatonra és minél többen „fertőződnek meg" a vitorlázás szeretetével. A Balatonon bőven van még hely.

 

A „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!" köszöntés után dr. Fónagy János az alábbiakkal nyitotta meg az Első Őszi Budapesti Vitorlás Fesztivált.

 

„ A hajón tilos politikáról, irodalomról és művészetről beszélni". Így szól Herczeg Ferenc egyik ma is szívesen idézett hajótörvénye, amelyet Szelek szárnyán című útinaplójában fogalmazott meg. Ehhez én nemcsak a hajón, hanem itt a Millenárison, a hajók között is tartom magam. Herczeg Ferenc nem csak a dualizmus, majd a '20-as, '30-as évek egyik – ha nem a – legnépszerűbb írója, hanem szenvedélyes vitorlázó is volt.

A vitorlázást két okból is kedvelem" – írja naplójában. „Az egyik az, hogy a hajón minden napnak huszonnégy órája van. A nagyvárosi ember, ki az örökös kapkodás és sietség között arra sem ér rá, hogy éljen, egyszerre bővében van az időnek. … És még egy kedves oldala van a vitorlázásnak. Olykor szerencsejáték, melyben a természet hatalmas démonjai a partnereid." Ebből kiderülhet számunkra, hogy már 1905-ben is nagy dolognak számított, ha az ember napjának huszonnégy órája van. Biztos vagyok benne, hogy Önöknek is komolyan mérlegelniük kell, mi az, amire időt szánnak. A tény, hogy én most ezen a megnyitón köszönthetem Önöket, azt bizonyítja, hogy a Magyar Vitorlás Központ képviselői szent céljuknak tekintik a vitorlás sport-, és -képzés népszerűsítését, és az ezen cél elérése érdekében folytatott munkára nem sajnálják az idejüket.

A Magyar Vitorlás Központ látja el a közel egy éve létrehozott, a magyar hajóipari vállalkozások legjobbjait összefogó Festetics Hajós Klaszter menedzsmentjét is, melynek megalakítására a Magyar Vitorlás Szövetség által meghirdetett Festetics György Program keretében került sor. Ez az egymást segítő és erősítő összefogás nem pusztán azért áll közel a szívemhez, mert tudtommal én vagyok a magyar kormány egyetlen csónaképítő asztalos tagja, hanem kiváló tavainkból és folyóinkból fakadó adottságaink hatékonyabb kihasználásának lehetősége, valamint a hajóépítés hazai hagyományai továbbvitelének fontossága miatt is.

… Visszatérek Herczeg Ferenc törvényeire: A vitorlázást nem szabad utazásnak tekinteni, hanem csak a hajón való tartózkodásnak. Ezért a türelmetlenségnek mindenféle megnyilatkozása tilos – írja Herczeg.

Ez a hajón való tartózkodás – mindnyájunk számára – egy nagyszerű életérzést jelent, ugyanakkor sok mindenre tanít is, ha hagyjuk: önfegyelemre, összpontosításra, higgadtságra, csapatszellemre. Ezek olyan tulajdonságok, amikre nagy szüksége van felnövekvő nemzedékeinknek is, ezért nagy örömmel értesültem arról, hogy fesztiválon gyermekprogramokkal igyekeznek megnyerni a legkisebbeket a vitorlák szeretetének. Nagy tisztelettel köszöntöm az utánpótlás nevelő egyesületeket is, és kívánok nekik kitartó és eredményes munkát.

A harmadik hajótörvény így szól: „A kikötőkben, hol megfordulunk, nőknek sem tréfából, sem komolyan nem szabad udvarolni" – ezzel természetesen messzemenőkig egyetértek.

„A kosztot és az időjárást csakis dicsérő jelzők kíséretében szabad bírálgatni"- figyelmeztet a negyedik törvény. A fennmaradásunk függhet a koszttól és az időjárástól, pláne a vízen, de érdemes ezt a szabályt minden másra is kiterjeszteni, és nem csak a hajón.

Örüljünk és vigyázzunk tavainkra: a Balatonra, a Velencei tóra és a Fertőre, a Tisza tóra, ahol számos vitorlás-klub működik és neveli az ifjú tehetségeket. Legyünk büszkék a hazai és a nemzetközi vizeken hajózókra, belvízi, part menti és óceán vitorlázásban világra szóló eredményeket elért honfitársainkra.

Ha valaki közülünk fordítva teszi fel a sapkáját, az azt jelenti, hogy nem óhajt beszélgetni – zárja a hajótörvények sorát Herczeg Ferenc.

Szerencsére senkinek a fején nem látok fordítva feltett sapkát, úgyhogy kívánok Önöknek tartalmas beszélgetéseket, hasznos időtöltést. Köszönöm, hogy meghallgattak! Jó szelet!"

 

http://www.magyarvitorlaskozpont.hu/

 

Lantai József