2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Első óra- és fotóaukcióját rendezte a BÁV

4 perc olvasás

zsebora_9f31z2j4.jpg1800-as évek elejéről származó arany zsebórával készültek a szakértők. A tökéletesen működő szerkezetet két, harangot ütő, aprólékosan kidolgozott angyal teszi különlegessé.

 

Első óra- és fotóaukcióját rendezte a BÁV október 31-én a MOM Kulturális Központban. Az egymás után rendezett árveréseken először a legnagyobb óramárkák, majd a magyar fotográfia színe-java vonult fel. Az aukció legmagasabb leütése a svájci precizitást az angol eleganciával ötvöző Breitling Bentley karóra volt, ami 3,19 millió forintért kelt el.

 

Az óraaukcióra kerülő 130 tétel a legnagyobb neveket vonultatta fel a luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon keresztül a gyűjtői darabokig. A legkeresettebb márka egyértelműen az Omega volt. A Professional sorozat darabjaira licitáltak a legtöbben, ezek jellemzően 400-500 ezer forintért keltek el. Népszerűek voltak a Tag Heuer órái is, a legendás Monaco Steve McQueen karóra 676 ezer, a Valory Real Madrid órája 307 ezer forintért talált új gazdára. A Breitling férfi és női modelljeire is nagy volt a kereslet. Sokan licitáltak a Windrider Lady modellre, ez végül háromszoros áron kelt el. Az aukció legmagasabb leütését is ez a márka hozta. A Bentley Flying model, amely a svájci precizitást ötvözi az angol eleganciával, 3,19 millió forintos eladási árat ért el. Az IWC és a Corum Admiral több modellje is 1 millió forint fölötti leütéseket hozott. A legtöbbször befektetési célból vásárolt luxus márkák közül a Parmigiani Fleurier 1,84 millió, az Audemars Piguet 2 millió, a Rolex Sea-Dwellere 2,8 millió forintért kelt el. A női óráknál a Chopard hódított, itt a legmagasabb eladási ár 922 ezer forint volt. Az aukció legnagyobb licitharcát egy különleges art deco női kvarcóra hozta a Frederique Constanttól, a 102 briliánssal díszített darab végül 418 ezer forintért kelt el. A gyűjtői tételek között az A. Lange&Söhne arany zsebórája 984 ezer, a Patek Philippe frakkórája 1,1 millió forintot ért el.

 

A fotóaukcióra 83 magyar fotográfus 200 alkotása került. Az árverés anyaga egyszerre mutatta be a külföldön híressé vált, illetve az itthon eddig méltatlanul hanyagolt magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásait. Az egyedülálló válogatás során a szakmai zsűri a művészek által legjobbnak ítélt munkákból válogatott, mégpedig anonim módon. Az anyag feldolgozása során – a szigorú szakmai szempontok mellett – végig szem előtt tartották azt is, hogy olyan alkotások kerüljenek az aukcióra, melyek bármely otthon vagy iroda díszévé válhatnak. A kortárs fotósok közül Burger Barna alkotásai voltak a legnépszerűbbek, a híres Cseh Tamást indiánként ábrázoló képe 221 ezer forintért kelt el. Emellett Módos Gábor művészi aktjait is maradék nélkül elkapkodták, ezek közül a Szépségek 270 forintért talált új otthonra. Tóth István lehengerlő fotója, a Nehéz út volt, illetve Török László ikonikus fotója, A család is 393 ezer forintos eladási árat ért el. Az árverés egyik legfiatalabb alkotója, Gordon Eszter budapesti rakpartot ábrázoló képe 418 ezer forintot ért. A legmagasabb leütést a talán a kortársak közül a külföldön is legismertebb Tóth György, Érzelmi állapot című aktsorozata érte el 676 ezer forinttal. Ahogy az várható volt, az aukción a legnépszerűbbek az ikonikus, külföldön híressé vált magyar fotográfusok voltak. Nicky Almásy épületfotói 200 ezer forint, Lucien Hervé alkotásai 200-300 ezer, Francis Haar fotói 300-400 ezer forint környékén keltek el. A közelmúltban elhunyt, legidősebb magyar fotográfus, Ata Kandó dél-amerikai indiánokról készült két fotójáért, illetve a világ legjobb gyerekfotósának tartott Suzanne Szász képeiért is 369 ezer forintot fizettek. André Kertész Kálvin tere 418 ezer, a From My Window sorozat egyik darabja pedig 676 ezer forintos eladási árat ért el.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.