Makovecz Iván: StephaneumMakovecz Iván: Stephaneum  Romantikus építészet. Európában, a XIX.

Makovecz Iván: StephaneumMakovecz Iván: Stephaneum  Romantikus építészet. Európában, a XIX. század első felében romantikus, érzelmes építészeti irányzat született, amely az egyéniség szabad érvényesülésének jelszavával hadat üzent a már túlságosan megszokott korábbi formáknak. Erősebben fogalmazva úgy is mondhatnánk, hogy a fiatal építészek meg akartak szabadulni az antik hagyományoktól. Az országok saját történelmi hagyományaikkal keresték a kapcsolatot. De vigyázat, ez csak az építészeti stílusra vonatkozott. Ennek legszebb példája a Fóti Székesegyház, de a budapesti Vigadó épülete is, a Magyar Művészeti Akadémia legnagyobb örömére. Aki Szombathelyen jár és nincsenek előítéletei, látogassa meg a Zsinagógát a Rákóczi Ferenc utca 3. számon, az épület a romantikus építészet remeke.

Eklektikus építészet. Nevezik pluralizmusnak is, amely mellékesen a demokratikus politizálás alapértéke, de ez egy másik történet. A stílus nekem olyan, mint a brassói aprópecsenye, amelyet más ételek maradékaiból állított össze egy vasúti séf, a Brassó-Budapest között közlekedő járaton. Én nagyon szeretem, a stílust is. Lényege, hogy mindent szabad építeni, ami hasznos, szép, korszerű anyagokat használ fel és sok-sok ideig fennmarad. Legszebb eklektikus épületünk a Parlament, de szép a Kossuth-tér néhány más épülete is, például a volt Kúria. És a lesz Kúria.

Modern építészet. Két jellegzetességét ismerjük, a felhőkarcolót és a kocka alakú házakból álló lakótelepet, amelyet külföldön lakóparknak hívnak. Megemlíteném a Hilton szállodákat és a Le Corbusier-Walter Gropius tervezte lakóparkot Berlinben. Valószínűleg ez ihlette meg a budai Pasa-park tervezőit. Igazán szép épületegyüttest alakítottak ki, ahol a lakók kikapcsolódását biztosítja az uszoda 17 m hosszú, 2 m mély feszített víztükrű fedett úszómedencével, jacuzzival, szaunával valamint a fitnesz terem és a gyermek-játszóház. De a CSOK-ot igénybe vevők ne pályázzanak ilyen típusú lakásokra, mert az olcsóbbak ára 100 milliónál kezdődik. Igaz, a vételár tartalmazza a konyhabútort, mosó- és mosogatógépet, klímaberendezést, beépített szekrényeket és központi porszívót.

Makovecz építészet. Én inkább környezetbarát anyagokkal dolgozó, organikus építészetnek hívnám, de az újságok következetesen Makovecz-stílusról írnak, például a felcsúti kazánház esetében. De beszéljünk komolyabb dolgokról, a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem épület együtteséről, amelyet Makovecz Imre tervezett. Az épületek különlegesek, idegenforgalmi látványosságok, jól ismerem kivülről-belülről, a közelében laktunk tíz évig. A Stephaneum, a központi épület valószínűleg a pisai ferde torony mintájára készült, nekem tetszik. Szép a makói hagymaház és a sevillai világkiállítás magyar pavilonja is. A mester építményei egyedülállóak, sajnos drágák. De jóindulatú, állami költségvetési rásegítéssel ez nem lehet szempont.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük