2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Erkel-Mahler év 2010

11 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42912"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Erkel%20Mahler%20Liszt_cimlap.thumbnail.jpg" border="0" width="64" height="100" /></a></span> <p>A  Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda  2010. augusztusának utolsó napján adott tájékoztatást az <strong><em>Erkel-Mahler és Liszt Belvárosa</em></strong>  című programsorozat eseményeiről. </p><p>

 erkel%20mahler%20liszt cimlap.thumbnail

A  Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda  2010. augusztusának utolsó napján adott tájékoztatást az Erkel-Mahler és Liszt Belvárosa  című programsorozat eseményeiről.

 erkel%20mahler%20liszt cimlap.thumbnail

A  Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda  2010. augusztusának utolsó napján adott tájékoztatást az Erkel-Mahler és Liszt Belvárosa  című programsorozat eseményeiről.

szőcs gézaSzőcs GézaA tájékoztatón megjelent  Szőcs Géza  kulturáért felelős államtitkár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében, Rubovszky Rita,  a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető gazgatója, Fischer Ádám,  a Magyar Állami Operaház zeneigazgatója  és Erdődy Orsolya irodavezető, a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda részéről.

rubovszky ritaRubovszky RitaSzőcs Géza államtitkár utalt az eseménysorozat kapcsán a Fidelio c. kiadványban megjelent nyilatkozatára; „Fél évszázaddal ezelőtt, Erkel Ferenc születésének százötvenedik évfordulójának tiszteletére a magyar Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi konferenciát rendezett. Az ünnepi rendezvényt Kodály Zoltán az alábbi gondoltokkal nyitotta meg:  'Százötven éve született, de máig él, mert maradt olyan műve, amely nélkül nem teljes az Opera műsora.  Hunyadit 1844 óta, Bánkot 1861 óta játsszák állandóan… Erkelt tehát nem kell exhumálni, megvan és meglesz a közönsége még soká.'   Azóta eltelt ötven év, és a közönség szívében nem szűnt meg az immár kétszáz éves Erkel és életművének szeretete. Egyik legjelesebb zeneszerzőnk, a Himnusz megzenésítője, karmester és zongoraművész, az Operaház első igazgatója, a Filhamónia Társaság alapítója, a zeneakadémia igazgatója, akinek életműve és pályája előremutat a nagy utódokon át a mai napig. Sokoldalúsága zinte felbecsülhetetlen: munkásságának köszönhetjük a történelmi drámát páratlan sikerrel zenés színpadra állító magyar operajátszást, az európai zeneirodalom klasszikusait és romantikus kortársait bemutató hangversenyéletet, amelyben a hivatásos szimfonikus zenekar, a polgári társadalom szélesebb rétegeit is érintő énekkari mozgalom és a professzionális művészeti oktatás eleven és hatékony egységet alkot.

fischer ádámFischer ÁdámAmikor Erkel ötven éves lett, akkor született Gustav Mahler.  Őt az egyetemes kultúrtörténet elsősorban zeneszerzőként tiszteli, mi viszont neki köszönhetjük az Operaház első aranykorát is, amelyet igazgatóként és karmesterként egyaránt Erkel méltó utódaként, megalkuvást nem tűrő művészi hozzáállással vezetett. Természetes, hogy e két kerek évfordulót közösen ünnepeljük, sőt a 2011-es Liszt évfordulóra gondolva nem lehet nem észrevennünk, milyen egyenes vonalra fűződik fel a XIX. század e felemelő vonulata.

a63.thumbnailBízom benne, hogy szeptember 5-én olyan magas színvonalú, széles közönséget megszólító, a nemzeti hagyományokat és identitást fókuszba állító programsorozat indulásának örülhetünk, amelyben egyaránt otthonrabtalál a zene, az irodalom és a képzőművészet, s amely megeleveníti az új, nagyvárosi Budapest szimbólumává vált kulturális sugárút pezsgő szellemi, zenei és irodalmi életét. Nem állítjuk túlságosan bonyolult feladat elé fantáziánkat, ha az Operaháztól a régi Zeneakadémia épületéig eljutó utcákon magunk elé képzeljük a három komponista alakját, akár egykori közegükben, akár a mába helyezve őket, játékos gondolatkísérletként."

a%20(1)35.thumbnailFentiek kiegészítéseként a tájékoztatón az államtitkár reflektált olyan, a nemzeti büszkeség ihlette gondolatokra, mint, hogy „Bartók csak a miénk", Erkelt csak mi értjük igazán" stb.  Kifejezte meggyőződését, annál gazdagabbak vagyunk, minél többet tudunk szétosztani most felidézett nagyjaink felbecsülhetetlen értékeiből mások körében.

b34.thumbnailMegfogalmazása szerint a zene:  az ember, a világ, az út és az igazság szeretete.

b%20(2)11.thumbnailRubovszky Rita,  a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta;   szeptember 5-én a lezárt  Andrássy úton  Zenés korzó  várja a látogatókat,  5 zongorával.   A zongorákon délelőtt 11 órától este 10 óráig szól a zene. A különböző stílusú zongorajátékokat egy-egy Olvasóliget veszi körül, igazi kulturális kavalkádként.

b%20(3)8.thumbnailA féléves rendezvénysorozat szeptember 5-én  a forgalom elől lezárt (UNESCO Világörökség) Andrássy úton ezzel a zenés korzóval kezdődik.

b%20(4)3.thumbnailElhangzott;  legyen a zene az ország „márkajegye".  Különös lehetőséget nyújt ebben számunkra a közelgő EU-s elnökség, amikor még inkább elismertethetjük hazánkat Európa előtt, mint a zene honát.

b%20(5)2.thumbnailAz idei év a magyarországi klasszikus zenei élet számára kettős jubileum: idén lenne 200 éves a Himnusz komponistája, Erkel Ferenc, míg a zeneszerző-karmester Gustav Mahler 150 évvel ezelőtt született. Ebből az alkalomból választotta a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda a  XIX. századi kulturális és zenei élet meghatározó alakjaira utaló  Erkel, Mahler és Liszt belvárosa  c. féléves programsorozat fővárosi helyszínéül, utalva a két zeneszerzőre és Liszt Ferenc jövő évi bicentenáriumára,  a művészek életében meghatározó szerepet betöltő Andrássy utat.  Itt találhatók azok az intézmények, amelyek megalakulása, felvirágoztatása a három zeneszerző nélkül elképzelhetetlen lett volna.

Erkel Ferenc, Gustav Mahler és Liszt Ferenc;  ők azok, akiket zsenialitásuk kiemel kortársaik közül.

Az éves össz-művészeti programok célja, hogy bemutassa azt a kort, amelyben a három zeneszerző élt és alkotott, azt az időszakot, amelyben az egyes művészeti ágak szorosan összekapcsolódva fejlődtek és kölcsönösen hatottak egymásra.

A magyar himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc  volt a Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia első igazgatója és a Filharmóniai Társaság megalapítója, míg Gustav Mahler  három éven át töltötte be az Operaház főzeneigazgatói posztját.  A zongoravirtuóz Liszt Ferenc pedig a Zeneakadémia elnökeként és professzoraként fogadta tanítványait az Intézmény épületében.

Az  Erkel, Mahler és Liszt belvárosa  elnevezésű eseménysorozat mindenki számára tartogat érdekességet, a szervező KLASSZ Zenei Iroda, partnereivel együttműködve, zenei és kulturális különlegességek sorával idézi fel a XIX. századi Budapest pezsgő kulturális életét.  

A közel féléves rendezvénysorozat  szeptember 5-i nyitó rendezvénye lesz a  forgalom elől elzárt  Andrássy úti zenés korzó;   öt helyszínén a jazz és a szalonzene mellett klasszikus darabok átiratait, Erkel, Mahler és Liszt saját műveit, ill. a három művész kortársainak műveit mutatják be,  a gyerekeket pedig a  Csoki koncert  színpad szórakoztatja. Az öt színpadon Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne, Ökrös Ottó zongorázik. 

Ugyanezen a napon az Operaházban délután hat órakor avatják fel  Gustav Mahler mellszobrát, s itt nyitják meg ünnepélyesen a Gustav Mahler Budapesten  c. kiállítást.  Fél nyolctól az Opera szezonnyitó koncertjén Gustav Mahler II. (Feltámadás) szimfóniája  csendül fel.

A  Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.  Erkel-napok  néven programsorozatot szervez a Károlyi Palotában, ahová szeptember 10-13. között várják az érdeklődőket.  Koncert, sakkverseny, irodalmi est, családi program kínál kellemes kikapcsolódást a látogatóknak.

A  Zene Világnapja  alkalmából október 1-jén  Budapest több pontján utcai örömzenét hallhat a közönség, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előtti szabadtéri színpadon pedig délelőtt 10 órától az esti lámpagyújtásig várják zenei programokkal az érdeklődőket,  szervező;  a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda.

(Pécsett ezen a napon egész napos zenefolyammal gazdagítják a látogatókat.)

A  Zene Világnapja 2010  nagykövete a kiemelkedő fiatal tehetség, Várdai István gordonkaművész.

Hazánk klasszikus zenei palettáján méltatlanul csekély szerepet kapnak a kamarazenei koncertek.  Ezért a KLASSZ Zenei Iroda   Várjon Dénes művészeti vezetővel közösen 2009-ben az aktuális emlékévek zeneszerzőnek műveit párhuzamba állító kamarazenei koncertsorozatot indított világhírű hazai és külföldi előadók részvételével.

Idén november 26-27-én és december 17-18-án a  Romantika a 19. és 20. században  elnevezésű kamarazenei fesztivál koncertjeit hallhatja a közönség a  Chopin- Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából.  A fesztiválon közreműködik többek között: Várjon Dénes, Perényi Miklós, Steven Isserlis, Rados Ferenc, Németh Judit.

Hazánk, sok más országgal egyetemben már készül a  2011-es Liszt bicentenáriumra.  A Liszt Év beharangozója lesz az összművészeti programsorozat részeként  Hegedűs Endre és Mocsári Károly zongoraestje  2010. szeptember 21-én és október 26-án  a Párizsi Nagyáruház Lotz termében.

A következő év nagy eseményének sikeréhez fontos politikai érdekek is fűződnek, szeretnénk tudatosítani Európában és a világban:   „Magyarország Liszt Ferenc országa".

Az  Erkel, Mahler és Liszt belvárosa  eseménysorozat zenei rendezvényeit az Operaházban januárban Gustav Mahler   Dal a Földről   c. szimfóniája zárja majd Fischer Ádám vezényletével,  Angelika Kirchschlager és Michael König  közreműködésével.

A programsorozat keretében a klasszikus zenei koncertek mellett kultúrtörténeti beszélgetések zajlanak az Írók boltjában és olyan irodalmi-zenei szalonokban, mint az  Alma Mahler Szalon a Petőfi Irodalmi Múzeumban.  Segítségükkel ismerhetik meg az érdeklődők a  XIX. századi kulturális sugárút szellemi, zenei és irodalmi életét.

A kor hangulatát mutatja be a Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2011. március 15-ig látogatható kiállítása  Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója  címmel.  Itt tanári jegyzeteket, levelezéseket, órarendeket olvasgatva válik eleven élménnyé a látogatók számára a Zeneakadémia életének első évtizede.

Az Erkel-Mahler Év programjait egy reprezentatív kiadvány gyűjti csokorba, amely már megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban és az Operában.  A Hungarofest által kiadott füzet címe;  „Erkel, Mahler és Liszt belvárosa – Az Andrássy út zenei élete régen és ma".  Történelem, emléksor és programfüzet egyben ez a kiadvány.

A zenei programok mellett színes, korabeli anekdotákon keresztül ismerheti meg az olvasó az Andrássy út és környéke zene- és kultúrtörténeti szempontból fontos épületeit, azok múltját és jelenét.

Valódi útikalauzként nem hiányozhatnak a könyvből a zenés sétát segítő térképek, valamint a korabeli és mai fényképek.

Az  Erkel, Mahler és Liszt Belvárosa  programsorozat kiemelt eseményei:

A  Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda kezelésében:

-Zenés korzó az Andrássy úton, Mahler szoboravatás.  Este Mahler II. (Feltámadás) szimfóniájának bemutatója, 

      Andrássy út, Magyar Állami Operaház, 2010. szeptember 5.

A  Liszt Évet beharangozó koncertek a Párizsi Nagyáruház Lotz termében:  2010. szept. 21., okt. 26.

Idézet Gróf Andrássy Gyulától,  az út névadójától:   „Semmit sem értek a zenéhez, de értem Lisztet"

Szeptember 21-én Hegedűs Endre zongoraestjén felhangzik:

Chopin:   E-dúr noktürn Op.62. No.1

               f-moll ballada Op.52

               Andante spianato és nagy polonéz Op.22

Liszt:   A villa d'Este szökőkútjai

Bellini:   A puritánok – remineszcenciák

Október 26-án  Mocsári Károly zongoraestjén:

Chopin:   Öt mazurka

               g-moll ballada

               F-dúr ballada

Liszt:   V. magyar rapszódia

           Obermann völgye

Kultúrtörténeti beszélgetések az Írók boltjában (Andrássy út 45.) :   2010. szept. 8., okt. 13., nov. 10., dec. 8.

    Moderátor Rózsa Péter.

    Ízelítő:

    A látványos, szinte páratlan ütemű fejlődésnek, ami Budapestet modern európai nagyvárossá tette a XIX. század utolsó évtizedeiben, egyszerre volt egyik legszebb teljesítménye, kiemelt színtere és eleven jelképe az Andrássy út.

Ezen hármas szerepét szinte mindmáig betölti a sugárút, melynek világvárosias tágassága már a kezdetektől idevonzotta nemcsak a kulturális, művészeti intézményeket, de magukat a művészeket, a kulturális élet jeleseit is.

A boltban elhangzó beszélgetések ezt a gazdag, változatos világot, annak pezsgését idézik meg, amikor a három zenetörténeti nagyság a környéken élt, vezényelt, tanított, rendezett és zongorázott. Lenyűgöző művészi vállalkozások, kicsinyes intrikák, sikeres operák és bukott operettek, mind részét képezték e világnak.

A  Petőfi Irodalmi Múzeumban:  

– Alma Mahler Szalon :  2010. szept. 20., okt. 18., nov. 15., dec. 13.

A századforduló modern asszonya, a feleség és múzsa személyiségén keresztül megismerhető kultúrtörténeti érdekességek.

-1800-as járat – Erkel Ferenc és a romantika kora (utazó kiállítás):  a nemzeti romantika korának bemutatása multimédiás eszközökkel.

– Zene Világnapja:  2010. okt. 1.

– Erkel Ferenc:  Bánk bán, Magyar Állami Operaház, 2010. november 7.

– Romantika a 19. és a 20. században;  kamarazenei fesztivál a Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából az  MTA Roosevelt téri Dísztermében:   2010. nov. 26-27., dec. 17-18.

– Mahler:  Dal a Földről,  Magyar Állami Operaház, 2010. jan. 24., 25.

A  Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. kezelésében:

– Erkel-napok a Károlyi Palotában,  fővédnök: Szőcs Géza kulturális államtitkár.  

A rendezvénysorozat házigazdája Ókovács SzilveszterKárolyi Palota (Petőfi Irodalmi Múzeum) 2010. szeptember 10-13.

A  Liszt Ferenc Emlékmúzeum kezelésében:

„Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója" c. kiállítás a  Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, 2010. június 5-től 2011. március 15-ig.

A szervezők a tájékoztatón kiemelték;  minden zárt-téri esemény belépőjének árát úgy kalkulálták, hogy a lehető legtöbben elérhessék, a szabadtéri rendezvények pedig díjmentesen látogathatók.

http://www.opera.hu/

http://www.erkel-mahler.hu/

http://www.klassz.org/

http://www.fidelio.hu/

http://www.irokboltja.hu/

http://www.pim.hu/

http://www.jegy.hu/

http://www.ticketportal.hu/

Harmat Lajos

Kép: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.