2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai nagyfeszültség alatt az arany

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56455"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_74.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span>Az elmúlt hét további európai adósosztályzati leminősítések, egy EKB-kamatcsökkentés, valamint az euró megmentésére összehívott uniós csúcstalálkozó jegyében telt. A hét elején az S&P Mikulása nem csak az olasz csizmácskába helyezett el okkal, joggal virgácsot, de kilátásba helyezte az euroövezet egészének leminősítését is. A hét végén aztán tett az uniós válságtanácskozás egy határozott lépést a pénzügyi unió irányába, de rövidtávon ez nem jelent még megoldást Európa problémáira. A papírpénzzel szembeni rohamos bizalomvesztésből az aranynak mindezek ellenére sem sikerült hasznot húznia - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

Az elmúlt hét további európai adósosztályzati leminősítések, egy EKB-kamatcsökkentés, valamint az euró megmentésére összehívott uniós csúcstalálkozó jegyében telt. A hét elején az S&P Mikulása nem csak az olasz csizmácskába helyezett el okkal, joggal virgácsot, de kilátásba helyezte az euroövezet egészének leminősítését is. A hét végén aztán tett az uniós válságtanácskozás egy határozott lépést a pénzügyi unió irányába, de rövidtávon ez nem jelent még megoldást Európa problémáira. A papírpénzzel szembeni rohamos bizalomvesztésből az aranynak mindezek ellenére sem sikerült hasznot húznia – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az elmúlt hét további európai adósosztályzati leminősítések, egy EKB-kamatcsökkentés, valamint az euró megmentésére összehívott uniós csúcstalálkozó jegyében telt. A hét elején az S&P Mikulása nem csak az olasz csizmácskába helyezett el okkal, joggal virgácsot, de kilátásba helyezte az euroövezet egészének leminősítését is. A hét végén aztán tett az uniós válságtanácskozás egy határozott lépést a pénzügyi unió irányába, de rövidtávon ez nem jelent még megoldást Európa problémáira. A papírpénzzel szembeni rohamos bizalomvesztésből az aranynak mindezek ellenére sem sikerült hasznot húznia – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az elmúlt hét második felében megtartott brüsszeli EU-csúcs egy másik, a hollandiai Maastrichtben éppen 20 évvel ezelőtt megrendezett uniós csúcstalálkozóra emlékeztetett. Akkor egy megalapozandó közös európai pénz irányelveiről születtek döntések. Most, két évtizeddel később, éppen ezek az irányelvek azok, amelyek a tanácskozás tárgyát képezték. Az eurózóna jelenlegi feszültségeinek hatására lebénuló piacok a megoldásra várnak, de erre rövidtávon nem mutatkozik semmiféle kilátás. Számos befektető ezért elvesztette már a hitét az európai kormányzatokban, a bizalom a kontinens adósságproblémáinak hatékony megoldását illetően pedig a fagypontra süllyedt. Ennek tudható be, hogy a Bloomberg hírügynökség körkérdésében a 26 megkérdezett nemesfémpiaci szakértő közül 18-an az aranyár növekedését valószínűsítik a most következő hetekben.

 

Miközben az állandósuló euróválság csalóka módon azzal veszít ijesztőségéből, hogy visszatérő, unalmas címlapsztorivá szelídül, az Európai Központi Bank 0,25%-os alapkamat csökkentésére már felhorkantak a piacok. Ez a második kamatcsökkentés rövid időn belül, és ezzel az eurózóna irányadó jegybanki rátája mindössze 1%-ra süllyedt. Míg Magyarország speciális helyzete miatt nálunk másképp ketyegnek az órák és az alapkamat a gazdaságot fojtogatva inkább emelkedik, a világ többi tájára a csökkenés jelenleg a jellemző. Ez olcsóbbá teszi a vállalkozások számára a hitelezést, ami serkentőleg kéne, hogy hasson a gazdaságra, de rossz hír a bankbetéteseknek, akik ennek eredményeket nem ritkán kevesebb kamatot kapnak, mint amennyit elvisz megtakarításukból az infláció.

 

Amúgy az infláció mellett a negatív reálkamatok az egyik legfontosabb érv, amely az arany mellett szólna. Ha már a fontosabb gazdaságokban szinte kamatmentesen csak elhever a betétesek pénze a bankokban, akkor az ötezer éves bizalmi indexszel rendelkező arannyal ésszerű alternatíva kínálja magát kivált a jelenlegi bizalomhiányos piaci környezetben. Kamatot ugyan az arany sem fizet, de a különbség mostanság mégis hatalmas. A bankszámlán a pénz csak egy elektronikus elszámolási egység. Áramszünet estén volt, nincs, míg az arany közismerten még a legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik. A felfokozott kereslet világszerte érzékelhető is a fizikai aranyvásárlásoknál, az elmúlt hét folyamán például az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapokba 6 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett.

 

A kitartóan erős fizikai kereslettel szemben a határidős tőzsdék szereplői idegesen reagálnak minden hírre, és adott esetben jelentős tőkéket indítanak útnak az aranyból ki vagy be az automatizált kereskedési rendszerek. Ilyen heves reakciókat kiváltó hír volt például csütörtökön az, hogy az Európai Központi Bank egyelőre nem kíván komolyabb államkötvény felvásárlási programot indítani. Mivel a piacok a likviditási problémák enyhítésére ennek pont az ellenkezőjére számítottak, ez a hír sokakban csalódást keltett, és hirtelen eladási hullámot váltott ki többek között a nemesfémek esetében is.

 

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

A technikai helyzetkép mit sem változott az elmúlt hét során, a feszültség azonban érzékelhetően fokozódik. Az arany árfolyama változatlanul a fekete diagonálisokkal jelölt szimmetrikus háromszög formáción belül helyezkedik el, amely a csúcsához közeleg. A jegyzések a várakozások szerint megközelítették a háromszög felső szárát, de végül visszatáncoltak onnét. A jelenlegi monetáris környezet egyértelműen egy emelkedő aranyár mellett szól, ezért változatlanul nagyobb az esélye annak, hogy a kurzus felfelé fog kilépni a háromszögből. Lehet azonban, hogy erre egy lefelé történő téves kitörés után fog csak sor kerülni, ami viszont az azt követő áremelkedés dinamikáját még inkább erősítené. A most következő hét végre pontot tehet az utóbbi hónapokban látott árfolyam-libikóka végére.

 

Egy kevésbé valószínű negatív szcenárió beteljesülése esetén az 1.700 dollárnál húzódó támasznak lenne jelentősége a szeptember vége óta emelkedő rövidtávú trend megtartásában. Ennek eleste, és egy további letörés a technikai alakzatból az 1.600 dolláros markáns támaszig vethetné vissza az árfolyamot.

 

Ezüst – technikai elemzés

 

Az ezüst technikai grafikonján sem látható érdemleges változás. A rövid- és hosszútávú emelkedő trendek épek, mint ahogy a középtávú csökkenés is. Ami hiányzik a piacból, az leginkább a dinamika. A 35 dollár változatlanul a kulcs, ami megnyitná az ajtót az árfolyam számára felfelé. 30 dollár környékén pedig egy fontos lélektani támasz húzódik.

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.