Évente közel 6 kg pulykahúst eszünk
A Magyar Pulykaszövetség az ágazat éves szakmai konferenciáját tartotta 2016. november 22.én, ahol elhangzott, hogy Magyarország továbbra is a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között van. A konferencián a madárinfluenzáról is volt szó: a Szövetség kihangsúlyozta, hogy madárinfluenza van, volt és lesz, de a betegség megjelenésének kockázatát a megfelelő járványvédelmi előírások betartásával és zárt tartás-technológiával csökkenteni lehet. A már hagyományosan az amerikai hálaadás ünnepe köré szervezett eseményen a Szövetség megerősítette, hogy a magyar pulykatermelők többsége védve van a madárinfluenza ellen.
A Magyar Pulykaszövetség az ágazat éves szakmai konferenciáját tartotta 2016. november 22.én, ahol elhangzott, hogy Magyarország továbbra is a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között van. A konferencián a madárinfluenzáról is volt szó: a Szövetség kihangsúlyozta, hogy madárinfluenza van, volt és lesz, de a betegség megjelenésének kockázatát a megfelelő járványvédelmi előírások betartásával és zárt tartás-technológiával csökkenteni lehet. A már hagyományosan az amerikai hálaadás ünnepe köré szervezett eseményen a Szövetség megerősítette, hogy a magyar pulykatermelők többsége védve van a madárinfluenza ellen.
A magyar pulykatermelők szakmai konferenciáját hagyományosan az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének képviselője nyitotta meg; idén Heather Heilman képviselte a Nagykövetséget. A rendezvényen előadást tartott a Baromfi Termék Tanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára, Dr. Csorbai Attila, aki kifejtette, hogy „a vadmadarakban a madárinfluenza eddig is volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata. A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, megfelelő járványvédelmi intézkedések betartásával, valamint a baromfifélék zártan tartásával – hiszen így tudjuk megakadályozni a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozását. A hazai pulykahús előállítás mondhatjuk, hogy ilyen körülmények között történik, az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhet forgalomba."
A konferencián szó volt egy új, a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszékén végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez az újabb kémiai húsvizsgálat is alátámasztja, ill. megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphatna a hazai pulykahús.
„A magyarországi pulykahús fogyasztás továbbra is Európa és a világ élvonalában van" – hangzott el a konferencián. A magyarok évente átlagosan 5,8-5,9 kg/fő pulykahúst fogyasztanak a BTT becslései alapján. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az ÁFA csökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be.
A Szövetség úgy látja, hogy a terményárak várható csökkenése, az ÁFA csökkentés megjelenő hatása és a kereslet növekedés (decemberi értékesítés) jelenthet kompenzációt a hazai szereplőknek.
Az ágazat helyzetéről Endrődi György, a Baromfi Termék Tanács brüsszeli képviselője kifejtette "az európai és a magyar pulykaszektor számára óriási kihívást jelentenek a jövőbeni kereskedelmi tárgyalások. Ezek közül is ki kell emelni az USA-EU (TTIP), illetve Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay (MERCOSUR) tárgyalásokat. Mindkét esetben komoly versenyelőnnyel kell számolnunk részükről, melyet tovább nehezít az EU talán túlzó és szigorú jogi szabályozása is, melyek természetesen nem vonatkoznak a harmadik országokra. A baromfiszektornak mindenképpen az un. szenzitív/érzékeny kategória státuszt kell elérnie ahhoz, hogy ne kerüljön teljesen kiszolgáltatott helyzetbe a jövőben."
*** A Baromfi Termék Tanács (www.mbtt.hu) elsődleges célja, hogy a termeléstől a gyártáson át a kereskedelemig valamennyi ágazati szereplő érdekeit képviselje mind a kormányzat, mind a kapcsolódó iparágak és piacok felé. Ennek mentén, a magyarországi piaci szereplőket tömörítő élelmiszeripari érdekvédő szervezetként a BTT kiemelten fontos feladatának tekinti azt is, hogy a baromfi termékek, a kacsától a pulykáig hangsúlyosan megjelenjenek a hazai húsfogyasztásban is.