A hatnapos koncertsorozatra idén jóval korábban elfogyott az összes belépő, az érdeklődés növekedését jól jelzi, hogy míg 2016-ban, az első Cziffra Fesztiválon 2500 db jegyet adtak el, idén már nyolc koncertre, a két helyszínen több mint ötezer eladott jegy volt.

 

A hatnapos koncertsorozatra idén jóval korábban elfogyott az összes belépő, az érdeklődés növekedését jól jelzi, hogy míg 2016-ban, az első Cziffra Fesztiválon 2500 db jegyet adtak el, idén már nyolc koncertre, a két helyszínen több mint ötezer eladott jegy volt.

 

"Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek, és szabad vagyok, olyankor amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár"

 

Cziffra György 23 éve, 1994. január 15-én hunyt el Franciaországban.

Elképesztő, szinte hihetetlen művészkarrier az övé, amely az angyalföldi nyomorúságos barakklakásból a világ nagy hangversenytermeinek dobogójáig ívelt. Iván Csaba Jazztérkép című könyvében így írt róla: "Virtuóz, akinek ha Liszt-parafrázisát hallgatja az ember úgy érzi, így adhatta elő hajdan Liszt élőben saját műveit. Nem azt játssza, amit leírt, hanem ami akkor és ott született belőle. Mintha maga sem döntötte volna még el, melyik változat lesz a jó, amit végül a kottába kerül."

Cziffra történetét igazából még senki nem írta meg, nincs róla összefoglaló, véleményező dokumentum. Róla és tőle leginkább Ágyúk és virágok c. könyvéből tudhatunk, valamint a kortársak, barátok és ösztöndíjasai elmeséléséből, visszaemlékezéséből. A Cziffra Fesztivál alapítójának, Balázs János zongoraművésznek egyik fő célja, hogy a fesztivál során méltó emléket állítson Cziffra Györgynek, valamint munkásságát és misszióját a legszéleskörűbben mutassa be a magyarországi közönségnek.

 

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. Az első fesztivál nagy sikere után az 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezikk meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között, amelyen fellép többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.

 

A mostani eseményeket megelőzte a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelynek a MOM Kulturális Központ adott otthont 2016. október 28. és november 5. között. A Zongoraverseny első díját Varga Gergő Zoltán, a második díjat osztva Boros Tekla és Rigó Ronald kapta. A zsűri harmadik díjat nem adott ki. A legjobb Dubrovay László mű előadásáért járó különdíjat osztva kapta Tóth Kamilla és Varga Gergő Zoltán. A Cziffra Fesztivál és az Opera zongoraterem különdíját Barbarics Csanád érdemelte ki. November 5-én Cziffra György 95. születésnapján ünnepélyes keretek között adták át a díjakat a MOM Kulturális Központban.

 

Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába, Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartott előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt adott óriási sikerrel.

2016 decemberében Cziffra György zongoraművészetét posztumusz Magyar Örökség díjjal ismerték el; a laudációt Balázs János mondta el az MTA dísztermében.

 

A Cziffra Fesztivál az adventi időszakban több ingyenes programmal várta az érdeklődőket, köztük egy street pianoval a MOM Parkban, ahol kiskoncerteket is rendeztek, valamint több kiváló fellépő mutatkozott be a fesztivál szervezésében a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron is, ahol Cziffra-stand várta az érdeklődőket. 

 

2017. február 21-26. között tart a Cziffra Fesztivál, amelynek kereteit több szempontból tágították: a MOM Kulturális Központon kívül a Zeneakadémia Nagytermében is lesznek hangversenyek; a 2016. évi négy koncert után pedig idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendeznek. A koncertek egyediségét a műfajok közötti átjárhatóság, a tematikus felépítés és nemzetközi művészek meghívása fémjelzi.

 

A 2017-es CZF keretein belül kerül átadásra a Cziffra Fesztivál Tehetség-díj és a Cziffra Fesztivál Életműdíj, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. Szintén a művészoktatásban résztvevő diákok számára hirdettek mesterkurzust, melyet a CZF koncertsorozata előtt, február 16-19. között tartottak meg, Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészeinek közreműködésével.

 

A CZF nyomán megalakult a Cziffra Fesztivál Kamarazenekar, melynek koncertmestere Kállai Ernő – Junior príma díjas hegedűművész.

 

A Cziffra Fesztivál hivatalos kísérőrendezvényeként a Kossuth téri Szamos Caféban február 16-án nyílt meg Kürthy Hanna grafikus és festőművész kiállítása. Kürthy Hanna festőművész a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt.

(lásd: http://euroastra.hu/node/109712)

 

 

„Cziffra György példaértékű és iránymutató élete mindenki számára üzenet, mely bizonyítja, hogy hátrányosabb életkörülmények és lehetőségek ellenére világkarriert lehet befutni. A CZF küldetése, hogy minden évben egy nagyszabású fesztivállal adózzon Cziffra György munkássága előtt, mellyel több évtizedes tartozását róná le a társadalom. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása a CZF Fesztiválnak is alapvető célja, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán." (Balázs János)

 

„Balázs János kiemelkedően tehetséges zongoraművész, akinek fontos, hogy mindenki, a jövő reménységei megmutathassák magukat, tehetségüket a zeneértő közönség előtt. Az Ő felkarolásukat én is csak támogatni tudom, hiszen János vállalása közös felelősségünk, nekünk, akik már elértünk valamit a zenei életben, hiszen egykor rám is felfigyelt valaki – a zenetanárom -, aki elindított a pályámon. A Tanító most Balázs János, akit a magam példáján keresztül – hiszen én is tervezek egy Bel Canto énekfesztivált és több mesterkurzust – messzemenőkig támogatok. Ahogy én a jövő énekes generációja felé, úgy János a fiatal zenészek felé fordul, közös hitvallásunk, hogy a tehetség utat tör magának, de támogatni szükséges." (Rost Andrea)

 

2017. február 21. 19:30

A CZF kamarazenekar debütáló hangversenye

MOM kult

 

Műsor

E. Grieg | Holberg Szvit, op. 40

Liszt F. | Magyar Fantázia (kamarazenekari átirat)

W. A. Mozart | Egy kis éji zene, K. 525

J. S. Bach | c-moll versenymű két zongorára, BWV 1060.

Közreműködik:

Balázs János (Liszt Ferenc-díjas zongoraművész)

Jandó Jenő (Kossuth-díjas zongoraművész)

Koncertmester: Kállai Ernő (Junior Prima Díjas hegedűművész)

 

http://cziffrafesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük