2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fejvadászok

3 perc olvasás

index_35.jpgA fejvadász egykor igazi ellenséggel harcolt. Ha sikerült egyet megölnie, akkor levágta a fejét és győzelmi jelként őrizte. Rejtély, hogy miként tartósította a zanzásított fejet, mindenesetre kabalaként bánt vele. A mai Mexikó őslakosai között sok harcias, bátor azték fejvadász akadt, akik egész trófea gyűjteménnyel rendelkeztek.

   Indiáról sok minden eszébe jut az embernek, de talán az nem, hogy gyakoriak lennének ott a bennszülött törzsek. Pedig India alkotmánya 600 jegyzett törzset ismer el, a lakosság nyolc százaléka tartozik ide. Köztük a fejvadászatról híres nágákat is a bennszülött törzsek között tartják számon. A nága fejvadász törzs tagjainak őseit arc és mellkas tetoválásokkal jutalmazták, ha harc után az ellenség fejével tértek haza. Koponyák a nágák fejvadászó korából, a Kohimai Állami Múzeumban találhatók.

   Fejlett országokban a fejvadász mást jelent. Tanácsadó céget, amely direkt megkeresés és ajánlás útján jut el több csatornán (Internet, adatbázis, kapcsolati háló, hirdetés szaklapokban)  keresztül a legmegfelelőbb pályázóhoz (jelölthöz), és kínálja fel neki az álláslehetőséget. A legjobb szakemberek nem állás nélküliek, váltáson akkor gondolkodnak csak el, ha megfelelő motivációt (pénz, pénz és pénz) tud a fejvadász felmutatni. A munkaerő-közvetítés e magasabb szintű formáját felső- és középvezetők vagy speciális szaktudást igénylő munkakörök betöltéséhez veszik igénybe a munkaadók.

   Fejvadászat Magyarországon a rendszerváltáskor  kezdett kibontakozni. A privatizált nagy cégek lázasak keresték a hozzáértő szakembereket. Ekkor alakultak meg olyan munkaerő-közvetítő, személyzeti tanácsadó cégek, melyek nem csak hirdetés útján közvetítették ki a munkavállalót a munkát adó céghez. A tanácsadó céget a munkaadó HR-munkatársa (Human Resources, emberi erőforrás) bízza meg  azzal, hogy az adott megüresedett pozícióra mutasson be neki olyan személyt vagy személyeket, akik teljes mértékben megfelelnek a munkaköri leírásnak, és hajlandóak a felajánlott pozíciót betölteni. A munkaadó személyi tulajdonságokat, képzettségi-, és tapasztalati elvárásokat, kompetenciákat határoz meg. Ma már nincsenek nálunk fejvadász cégek.

   De fejvadászok azért vannak. Elszámoltatási kormánybiztosnak nevezik őket. Minden kormány, amely korábban ellenzékben ügyködött, fontos feladatának tekinti, hogy az előző, korábban kormányon lévő vezetőkről lehúzza a keresztvizet. Vadászik a fejekre, gyanúsít, feljelent, szimatol, tanukat keres, aktákat böngész, hogy a kiszemelt fejet levadássza. Ostromolja a rendőrséget, ügyészséget, bíróságokat, Állami Számvevőszéket, NAV-ot. Könyörgök, segítsenek már be a munkámba.

   Az eredményről nemrég készültek statisztikák. 1000 feljelentésből a rendőrségnek 600 esetben nem sikerül kinyomozni a feltételezett hűtlen kezelést, vagyoni hátrányt. A maradék 400 esetben 350-et az ügyészség nem tart megalapozottnak. A bíróságok az 50 ügyből 49-ben felmentő ítéletet hoznak első, vagy másodfokon. Végül 1 ítélet születik, amivel az érdeket a Strasbourg-i Bírósághoz fordul, ahol felmentik. Majd a fejvadászt is felmentik. Kormánybiztosi Állásából.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.