2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felpörög az adóbevallási szezon

8 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57664"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_480.thumbnail.jpeg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>A munkáltatóknak legkésőbb ma kell kiadniuk az szja bevallás kitöltéséhez szükséges igazolást, és sokak postaládájában megjelentek már az adóbevallási egységcsomagok. Sajnos idén sem lesz egyszerű az adózó dolga, annak ellenére, hogy már söralátéten, vagyis egy adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek, bonyolultabb a számítás még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint is.

images 480.thumbnailA munkáltatóknak legkésőbb ma kell kiadniuk az szja bevallás kitöltéséhez szükséges igazolást, és sokak postaládájában megjelentek már az adóbevallási egységcsomagok. Sajnos idén sem lesz egyszerű az adózó dolga, annak ellenére, hogy már söralátéten, vagyis egy adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek, bonyolultabb a számítás még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint is.

images 480.thumbnailA munkáltatóknak legkésőbb ma kell kiadniuk az szja bevallás kitöltéséhez szükséges igazolást, és sokak postaládájában megjelentek már az adóbevallási egységcsomagok. Sajnos idén sem lesz egyszerű az adózó dolga, annak ellenére, hogy már söralátéten, vagyis egy adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek, bonyolultabb a számítás még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint is.

Idén is többféle szja-bevallási lehetőség közül lehet választani azoknak, akiknek nincs akkora szerencséjük, hogy a munkaadójuk vállalja helyettük a feladatot a munkáltatói adómegállapítás keretében. Újdonságot jelent a söralátét néven elhíresült adónyilatkozat, ami kétségkívül rövid, mégsem egyszerűbb a kitöltése, mert nem lehet csak simán átvezetni rá a munkáltatótól legkésőbb január 31-éig megkapott (11M30 jelű) igazoláson lévő adatokat, hanem azokból még számolgatni is kell. Söralátétet (1153 ANY jelű nyomtatványt) csak az tölthet ki, akinek kizárólag egy munkáltatótól származik jövedelme, amely után a tavaly levont adóelőleg és a ténylegesen fizetendő, illetve visszaigényelhető adó különbözete az ezer forintot nem haladja meg. Ilyen összeget az adóhatóság nem tart nyilván, vagyis nem kell kifizetni, és nem is térítik vissza. Azoknak tehát, akik ennél nagyobb összeget szeretnének visszakérni az adóhatóságtól, nem a söralátétet kell kitölteni.

Totóval is segítenek
További fontos feltétel, hogy csak az élhet az adónyilatkozat lehetőségével, aki nem akarja megosztani a családi kedvezményt szülőtársával, és csak arra az összegre tart igényt, amit az előző év során a munkáltató a fizetésből levont adóelőleg megállapításánál már figyelembe vett. A fentieken kívül még számos kitétel van, amit teljesíteni kell, ezek megtalálhatók a nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutatóban. Ha ezen nem igazodik ki az adózó, akkor sem kell kétségbe esni, mert az adónyilatkozat lehetőségéről és feltételeiről kötelező tájékoztatni a munkaadónak azokat, akik megfelelnek a feltételeknek, február közepéig. Az adóhatóság a kitöltési útmutatóban 13+1 kérdéses totóval is segít, ha mindre IGAZ a válasz, akkor nyugodtan választhatja az adónyilatkozatot az érintett. Utóbbi kitöltésénél arra nagyon kell figyelni, hogy a bevalláson szereplő adóévi összes jövedelem alatt a szuperbruttósított, vagyis 1,27-el felszorozott összeget kell érteni, nem a sima bruttót, és nem is a családi kedvezménnyel korrigált szuperbruttósított összeget. A söralátétet, csakúgy mint a sima bevallást idén legkésőbb május 21-éig kell beadni.

Dolgoztassa az adóhivatalt!
Idén is lehet élni a söralátétnél kicsit „nagyobb", egyszerűsített bevallás lehetőségével, amelynek lényege, hogy az elszámolást gyakorlatilag az adóhatóság tölti ki, az adózónak csak ellenőriznie kell. Az egyszerűsített bevallás akkor választható, ha kizárólag munkáltatótól és/vagy kifizetőtől származott az illető bevétele, amelyből vontak adóelőleget. Van számos kizáró tényező még: például egyéni vállalkozás, tartós befektetésből származó jövedelem, befizetés az államadósság elleni alapba, 98 százalékos különadó alá tartozó bevétel. Az egyszerűsített adóbevallásra február 15-éig lehet jelentkezni, a 1153NY jelű nyilatkozat beadásával. A NAV ezután elkészíteti a dokumentumot, és április 30-áig elküldi az adózónak, akinek az adatokat össze kell hasonlítania a saját igazolásain szereplőkkel. Ha nem talál eltérést, akkor nincs más dolga, mint aláírásával hitelesíteni a bevallást és az állami adóhatóság részére visszaküldeni május 21-éig. Ha van eltérés, akkor a bevallást az igazolások alapján módosítani kell, és így visszaküldeni. Az egyszerűsített bevallás elektronikus úton is elérhető egy e-mail cím feltüntetésével, vagy azzal, hogy a nyilatkozatot ügyfélkapun keresztül nyújtják be. Aki postán szeretné megkapni a dokumentumot, semmiképp ne töltse ki az e-mail cím rovatot!

Bonyolultabb idén a bevallás
Tavaly az egyik legfontosabb újdonság a 16 százalékos, egykulcsos rendszer bevezetése volt. Emiatt az összevont adóalapba tartozó jövedelmet és a különadózó (például az ingó, ingatlan vagyonátruházásból, kamatjövedelemből, osztalékból, árfolyamnyereségből, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó) jövedelem után is 16 százalékos a teher. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek tavaly, bonyolultabb annak kiszámítása – közölte a Gazdaság.hu hírügynökséggel az Nemzeti Adó és Vámhivatal. A normál szja bevallásnál (1153-as jelű) bele kell számítani az éves összes jövedelembe a vállalkozói osztalékalapot is, a külföldről származó jövedelmet, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául figyelembe vett bevételt, és a különadó alapot képező bevételt. Nem kell viszont beszámítani az éves összes jövedelem meghatározásakor az ingatlan átruházásából származó jövedelmet, a munkaviszony jogellenes megszüntetésére tekintettel bírósági ítélet alapján fizetett összeget, az osztalékelőleget. A jövedelem meghatározásánál továbbra is alkalmazni kell az adóalap-kiegészítésre (27 százalékos szuperbruttóra) vonatkozó számításokat.

Érdemes újraszámolni a családi kedvezményt
Az előző évhez hasonlóan ebben az évben is alkalmaznia kell a magánszemélynek az adóalap-kiegészítésre vonatkozó számításokat, emiatt az adatokat a magánszemélynek minden esetben újból kell kiszámítania. Az internetről bevallás kitöltő-ellenőrző program segítséget nyújt azoknál a jövedelmeknél, ahol a a megszerzett bevétellel szemben költséget lehet elszámolni.
További jelentős változást hoz a családi kedvezmény, amivel az összevont adóalapot lehet csökkenteni. Érdemes a jogosultaknak közösen átnézni a bevallást, mert a kedvezményt újra lehet osztani a kitöltés során úgy, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki legyen használva. Ha például csak az egyik fél kérte tavaly év elején nyilatkozatban a kedvezményt, amivel teljesen lenullázta a fizetendő adóját, de még maradt is belőle, akkor a maradékot a másik fél még felhasználhatja. Akad még egy új kedvezmény, azok számára, akik befizetnek az államadósság elleni harchoz létrehozott alapba. Az összeget le lehet vonni az összevont- és a különadózó jövedelmek adóalapjából. Nem találjuk majd a bevalláson az adóterhet nem viselő járandóságokat (például a nyugdíj, a gyes, vagy az anyasági támogatás), ez a kategória megszűnt, és nem növeli az adóalapot.

A kevesebb gyakran több
Idén is lehet választani a csökkentett adattartalmú szja-bevallást, amivel jelentősen csökkenthető a kitöltésére fordított idő, mivel nem tartalmazza az adózók által ritkán kitöltött sorokat, oldalakat. A tavaly benyújtott bevallások közel 70 százaléka ezzel a leegyszerűsített tartalommal érkezett be. A környezetvédők figyelmébe ajánjuk, hogy az internetes kitöltőprogram felajánja nyomtatása előtt a kivonatolt nyomtatás opciót, erre érdemes klikkelni, mert így csak az adatot tartalmazó oldalakat printeli, nem az egészet
A bevallás egységcsomagban nincs csekk, ehhez a NAV ügyfélszolgálatain lehet hozzájutni, vagy e-mailben igényelni, az alábbi nyomtatvány beküldésével. A NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március elsején utal, idén azoknak is, akik elektronikus úton adják le bevallásukat. (Tavaly esetükben február elseje volt a legkorábbi dátum.)

Amire mindenképpen érdemes figyelni
– Jelölje meg a bevallás főlapján a megfelelő rubrikába ikszeléssel, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni, különben csak egy átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez!
– Ne felejtse el aláírni a bevallását!
– Tüntesse fel és ellenőrizze az adóazonosítóját a nyomtatványon!
– Idén is lehet kérni legfeljebb négyhavi, pótlékmentes részletfizetést kérni a 100 ezer forintot meg nem haladó szja fizetési kötelezettségre. Változás azonban az eddig megszokottakhoz képest, hogy az első részlet megfizetésének határideje a leadási határidővel, azaz a 2012. május 21-ével egyezik meg.
– Abban az esetben, ha a magánszemély jövedelméből a kifizető adóelőleget vont le, és az összeget nem a kifizető által levont adóelőleg elnevezésű sorban tünteti fel (mert például saját kötelezettségként írja be), akkor fizetési kötelezettsége keletkezhet a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs.

www.gazdasag.hu

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.