2014. május 18-án a Múzeumok Majálisának második napján Ferenc József osztrák császár és magyar király a Magyar Nemzeti Múzeum épületében tart audenciát, majd meglátogatja a Postamúzeum átmenetileg millenniumi pavilonná alakított sátrát.

 

2014. május 18-án a Múzeumok Majálisának második napján Ferenc József osztrák császár és magyar király a Magyar Nemzeti Múzeum épületében tart audenciát, majd meglátogatja a Postamúzeum átmenetileg millenniumi pavilonná alakított sátrát.

 

És ez nem vicc! Játékosan felidézik a múltat kosztümös szereplőkkel, segédtiszttel és természetesen megjelenik Ferenc József katonai díszruhában, karddal az oldalán. Volt szerencsém néhány nappal ezelőtt az Úri utcai Telefónia Múzeumban a főpróbán jelen lenni, sőt még egy szerepjátékban is részt vehettem. Virág Béla szerkesztő, hírlapírót alakíthattam, aki csak írja a híreket és tudósításokat és ez okból bemutattak az uralkodónak. Mi tagadás mikor megszólított átéreztem a múlt varázsát és elég béna szinte „múltszázadi" félszeg válaszokat adtam. Megállt bennem az idő, annyira valóságosnak tűnt!

 

A jelenet felidézésének apropója Ferenc József osztrák császár és magyar király 1896. májusi, a millenniumi kiállítás Telefonhírmondó-pavilonban tett látogatása. Az uralkodót a Telefonhírmondó Rt. akkori vezetője Popper István fogadta. A megtisztelő látogatás előtt a szárnysegéd ismertette az udvari etikett legszigorúbb szabályait, melyek ránk vonatkoztak, és mi, mint az uralkodó vendégei lehettünk jelen a bemutatón.

 

„Az etikett szabályainak megszegése a felségárulással egyenlő és ebben az esetben a hadbíróság jár el. Megértették?" – hangzott keményen a felszólítás, és naná, hogy felfogtuk és ettől kezdve szinte valóságosnak tűnt az időutazás. És tovább záporoztak a tilalmak: az uralkodót megszólítani tilos, csak akkor szólhatunk, ha Ő megszólított minket… mikor az uralkodó belép, a hölgyek enyhe biccentéssel és térdhajlással, az urak részéről egyenes test, zárt láb, csípőből enyhén előrehajolva, fej kissé megbillentve a kötelező tiszteletadás… kalapot levenni hölgyeknek és uraknak a legteljesebb szigorúsággal tilos … Megértették? Naná.

 

És akkor belépett Ferenc József. Popper István elmagyarázta a hírmondó működési elvét, bemutatta a stúdiót, megismertették vele a telefonhírmondó készüléket a hozzá tartozó két hallgatóval. És mi is az a telefonhírmondó évi 36 koronás éves díj előfizetéssel? Egy lap, egy újság, amelyet nem írnak, hanem mondanak. Tehát nem olvassák, hanem hallgatják és nem hetente vagy havonta jelenik meg, hanem folyamatosan. A telefonhírmondó reggeltől estig ontja a híreket, reggel 9-től esete 9-ig, és bármikor be lehet csatlakozni a hírek hallgatásába. Vannak politikai hírek, képviselőházi hírek, napi hírek, törvényszéki hírek és az udvar hírein kívül szórakoztató műsor is hallható, versek, esetenként még operaközvetítés is van. Megismertették az uralkodóval a stúdiót, ahol gépelt papírról olvasnak be a hírolvasók. A mikrofonba elég hangosan kell beszélni ezért párban felváltva olvasnak és óránként váltották őket. Még zenélni is lehetett, volt zongora hatalmas tölcséres mikrofonnal. Igazi kuriózum a stúdió órája, mert ha valaki kíváncsi volt az időre és volt telefonhírmondója, annak nem kellett az órájára nézni, mert tizedmásodperc pontossággal meghallgathatta. A látogatás végén az uralkodónak a számára készített aranyozott fülhallgatópárt nyújtottak át – egy a Postamúzeumban őrzött eredeti darabot – melyet a segédtisztje tartott a császári, királyi fülhöz. És akkor felhangzott az akkori eredeti zene (melyet felerősítve mi is hallhattunk) majd „Üdvözöljük Budapest lakosságát! Üdvözöljük olyan szokatlan módon, amely páratlan az egész világban."

 

Rendkívüli találmány … úgy látszik a lehetőségei korlátlanok … nagyon örülök, ennek az igazán szenzációs és izgalmas fejlődésnek … és fölöttébb örülök az én aranyozott fülhallgatóimnak, köszönöm szépen, nagyon gyönyörű ajándék – nyugtázta a látogatást Ferenc József. „Minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve."

A látogatás befejeztével mit gondolnak mivel vendégelték meg a császári kíséretet és a vendégeket? … hát stílusosan császárzsemlés szendviccsel és császármorzsával!

 

Ennyi volt a múltidézés dióhéjban.

 

Mindezt Önök az Olvasóink is megtapasztalhatják, ha május 18-án már a délelőtti órákban eljönnek a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett Múzeumok Majálisára és akkor talán bejuthatnak Ferenc József osztrák császár és magyar király audenciájára.

 

A fentebb leírt etikett szabályait igyekezzenek megtanulni. „Megértették?"

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük